Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers


10 Questions MCQ Test Analog Circuits | Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers


Description
This mock test of Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers for Electronics and Communication Engineering (ECE) helps you for every Electronics and Communication Engineering (ECE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electronics and Communication Engineering (ECE) students definitely take this Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: DC Imperfections in Operational Amplifiers extra questions, long questions & short questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider an inverting amplifier with a nominal gain of 1000 constructed from an op amp with an input offset voltage of 3 mV and with output saturation levels of ±10 V. What is (approximately) the peak sine-wave input signal that can be applied without output clipping?

Solution:

The maximum that can be sent without clipping is 10V – 1000 X 3mV or 7V.

QUESTION: 2

(Q2 & Q.3) Consider an inverting amplifier with a nominal gain of 1000 constructed from an op amp with an input offset voltage of 3 mV and with output saturation levels of ±10 V. If the effect of VOs(input offset voltage) is nulled at room temperature (250C), how large an input can one now apply if:
Q. The circuit is to operate at a constant temperature?

Solution:

 Explanation: Maximum signal that will not be clipped is 10mV because 10mV X 1000 = 10V.

QUESTION: 3

The circuit is to operate at a temperature in the range 0°C to 75°C and the temperature coefficient of VOS is 10 μV/°C?

Solution:

Since the effect is nullified at 25oC, the peak that can be sent now is given by 10 – (75-25) X 0.1 mV.

QUESTION: 4

One of the DC imperfections of the amplifiers are dc offset voltage which is

Solution:

DC offset voltage is existence of output signal even when the differential signal is zero.

QUESTION: 5

 

For the amplifier shown determine the value of the bias current (Ib) and input offset current (Io) respectively.

Solution:

Standard mathematical expressions are used with the given variables.

QUESTION: 6

Consider the circuit shown below which reduces the impact of the input bias current. If IB1 = IB2 = Input bias current, then determine the value of R3 so that the output voltage (v0) is not impacted by the input bias current.

Solution:

This will be possible when R3 has the same value as the net effect of R1 and R2.

QUESTION: 7

Consider an inverting amplifier circuit designed using an op amp and two resistors, R1 = 10 kΩ and R2 = 1 MΩ. If the op amp is specified to have an input bias current of 100 nA and an input offset current of 10 nA, find the output dc offset voltage resulting.

Solution:

Use the mathematical definition of bias current and offset current.

QUESTION: 8

(Q.8-Q.10) Consider a Miller integrator with a time constant of 1ms and an input resistance of 10 kΩ. Let the op amp have VOS (offset voltage) = 2 mV and output saturation voltages of ±12 V.​

Q. Assuming that when the power supply is turned on the capacitor voltage is zero, how long does it take for the amplifier to saturate?

Solution:

 Use vO = VOS
(VOS/CR)t.

QUESTION: 9

Select the largest possible value for a feedback resistor RF so that at least ±10 V of output signal swing remains available.

Solution:

Use vO = VOS
(VOS/CR)t.

QUESTION: 10

What is the corner frequency of the resulting STC network?

Solution:

 The required answer is given by 1/6 Hz.

Similar Content

Related tests