Test: Data Sufficiency- 1


25 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL | Test: Data Sufficiency- 1


Description
This mock test of Test: Data Sufficiency- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for LR Test: Data Sufficiency- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Data Sufficiency- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Data Sufficiency- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Data Sufficiency- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: In which year was Rahul born ?

Statements:
I.Rahul at present is 25 years younger to his mother.
II.Rahul's brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.

Solution:

From both I and II, we find that Rahul is (35 - 25) = 10 years older than his brother, who was born in 1964. So, Rahul was born in 1954.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -
Question:
How many children does M have ?

Statements:
I.H is the only daughter of X who is wife of M.
II.K and J are brothers of M.

Solution:

From I, we conclude that H is the only daughter of M. But this does not indicate that M has no son. The information given in II is immaterial.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -
Question:
What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?

Statements:
I.One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
II.The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.

Solution:

From I, we conclude that weight of each pole = (4x5) kg = 20 kg.

So, total weight of 10 poles = (20 x 10) kg = 200 kg.

From II, we conclude that:

Weight of each pole = (weight of 3 poles) - (weight of 2 poles) = 20 kg.

So, total weight of 10 pojes = (20 x 10) kg = 200 kg.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How much was the total sale of the company?

Statements:
I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. This company has no other product line.

Solution:

From I, total sale of product A = Rs. (8000 x 25) = Rs. 200000.

From II, we know that the company deals only in product A.

This implies that sale of product A is the total sale of the company, which is Rs. 200000.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question: The last Sunday of March, 2006 fell on which date ?

Statements:
I.The first Sunday of that month fell on 5th.
II.The last day of that month was Friday.

Solution:

From I, we conclude that 5th, 12th, 19th and 26th of March, 2006 were Sundays.

So, the last Sunday fell on 26th.

From II, we conclude that 31st March, 2006 was Friday. Thus, 26th March, 2006 was the last Sunday of the month.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: What is the code for 'sky' in the code language ?

Statements:
I.In the code language, 'sky is clear' is written as 'de ra fa'.
II.In the same code language, 'make it clear' is written as 'de ga jo'.

Solution:

The only word common to I and II is 'clear' and as such, only the code for 'clear' can be ascertained from the given information.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How many children are there between P and Q in a row of children ?

Statements:
I.P is fifteenth from the left in the row.
II.Q is exactly in the middle and there are ten children towards his right.

Solution:

From II, Q being in the middle, there are 10 children to his right as well as to his left. So, Q is 11th from the left. From I, P is 15th from the left.

Thus, from both I and II, we conclude that there are 3 children between P and Q.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How is T related to K?

Statements:
I. R's sister J has married Ts brother L, who is the only son of his parents.
II.K is the only daughter of L and J.

Solution:

From I, we know that L is T's brother and J's husband. Since L is the only son of his parents, T is L's sister.

From II, we know that K is L's daughter.

Thus, from I and II, we conclude that T is the sister of K's father i.e. T is K's aunt.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How is J related to P ?

Statements:
I.M is brother of P and T is sister of P.
II.P's mother is married to J's husband who has one son and two daughters.

Solution:

From II, we know that P's mother is married to J's husband, which means that J is P's mother.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How is X related to Y ?

Statements:
I.Y and Z are children of D who is wife of X.
II.R's sister X is married to Ys father.

Solution:

From I, we conclude that Y is the child of D who is wife of X i.e. X is Y's father.

From II, X is married to Y's father. This implies that X is Y's mother.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: Who is to the immediate right of P among five persons P, Q, R, S and T facing North ?

Statements:
I.R is third to the left of Q and P is second to the right of R.
II.Q is to the immediate left of T who is second to the right of P.

Solution:

From I, we have the order: R, -, P, Q.

From II, we have the order: P, Q, T.

Clearly, each one of the above two orders indicates that Q is to the immediate right of P.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: On which date of the month was Anjali born in February 2004 ?

Statements:
I.Anjali was born on an even date of the month.
II.Anjali's birth date was a prime number.

Solution:

From I and II, we conclude that Anjali was born in February 2004 on a date which is an even prime number. Since the only even prime number is 2, so Anjali was born on 2nd February, 2004.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How is F related to P ?

Statements:
I.P has two sisters M and N.
II.F's mother is sister of M's father.

Solution:

From I and II, we conclude that P is M's brother and so M's father is P's father. So, F is the child of the sister of P's father i.e. F's mother is P's aunt or F is P's cousin.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How is X related to Y ?

Statements:
I.Y says, "I have only one brother".
II.X says, "I have only one sister".

Solution:

The statements in I and II do not provide any clue regarding relation between X and Y.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: B is the brother of A. How is A related to B ?

Statements:
I.A is the sister of C.
II.E is the husband of A.

Solution:

B is A's brother means A is either brother or sister of B. Now, each one of I and II individually indicates that A is a female, which means that A is B's sister.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How many children are there in the row of children facing North?

Statements:
I. Vishakha who is fifth from the left end is eighth to the left of Ashish who is twelfth from the right end.
II. Rohit is fifth to the left of Nisha who is seventh from the right end and eighteenth from the left end.

Solution:

Since 8th to the left of 12th from the right is 20th from the right, so from I, we know that Vishakha is 5th from left and 20th from right i.e. there are 4 children to the left and 19 to the right of Vishakha. So, there are (4 + 1 + 19) i.e. 24 children in the row.

From II, Nisha is 7th from right and 18th from left end of the row.

So, there are (6 + 1 + 17) = 24 children in the row.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How many doctors are practising in this town ?

Statements:
I.There is one doctor per seven hundred residents.
II.There are 16 wards with each ward having as many doctors as the number of wards.

Solution:

From I, total number of doctors in town = (1/700 x N) , where N = total number of residents in town. But, the value of N is not known.

From II, total number of doctors in town

= (Number of wards in town) x (Number of doctors in each ward)

= 16 x 16 = 256.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: On which day of the week was birthday of Sahil ?

Statements:
I.Sahil celebrated his birthday the very next day on which Arun celebrated his birthday.
II.The sister of Sahil was born on the third day of the week and two days after Sahil was born.

Solution:

I does not mention the day of the week on the birthday of either Arun or Sahil.

According to II, Sahil's sister was born on Wednesday and Sahil was born two days before Wednesday i.e. on Monday.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How many pages of book X did Robert read on Sunday ?

Statements:
I.The book has 300 pages out of which two-thirds were read by him before Sunday.
II.Robert read the last 40 pages of the book on the morning of Monday.

Solution:

From I and II, we find that Robert read (300 x 2/3) i.e. 200 pages before Sunday and the last 40 pages on Monday.

This means that he read [300 - (200 + 40)] i.e. 60 pages on Sunday.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How is Tanya related to the man in the photograph ?

Statements:
I.Man in the photograph is the only son of Tanya's grandfather.
II.The man in the photograph has no brothers or sisters and his father is Tanya's grandfather.

Solution:

From I, we conclude that the man is the only son of Tanya's grandfather i.e. he is Tanya's father or Tanya is the man's daughter.

From II, we conclude that the man's father is Tanya's grandfather. Since the man has no brothers or sisters, so he is Tanya's father or Tanya is the man's daughter.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: Among T, V, B, E and C, who is the third from the top when arranged in the descending order of their weights ?

Statements:
I.B is heavier than T and C and is less heavier than V who is not the heaviest.
II.C is heavier than only T.

Solution:

From I, we have: B > T, B > C, V > B. Thus, V is heavier than each one of B, T and C. But V is not the heaviest. So, E is the heaviest.

Thus, we have the order. E>V>B>T>C or E>V>B>C>T. Clearly, B is third from the top.

QUESTION: 22

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: Which word in the code language means 'flower' ?

Statements:
I.'de fu la pane' means 'rose flower is beautiful' and 'la quiz' means 'beautiful tree'.
II.'de la chin' means 'red rose flower' and 'pa chin' means 'red tea'.

Solution:

From the two statements given in I, the code for the only common word 'beautiful' can be determined.

From the two statements given in II, the code for the only common word 'red' can be determined.

In I and II, the common words are 'rose and 'flower' and the common code words are 'de' and 'la'. So, the code for 'flower' is either 'de' or 'la'.

QUESTION: 23

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: Who is C's partner in a game of cards involving four players A, B, C and D ?

Statements:
I.D is sitting opposite to A.
II.B is sitting right of A and left of D.

Solution:

Clearly, each of the given statements shows that B is sitting opposite to C or B is the partner of C.

QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: How many students in a class play football ?

Statements:
I.Only boys play football.
II.There are forty boys and thirty girls in the class.

Solution:

It is not mentioned whether all the boys or a proportion of them play football.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question -

Question: On a T.V. channel, four serials A, B, C, and D were screened, one on eacn days, on four consecutive days but not necessarily in that order. On which day was serial C screened?

Statements:
I. The first serial was screened on 23rd, Tuesday and was followed by serial D.
II. Serial A was not screened on 25th and one serial was screened between serials A and B.

Solution:

From I, we know that the serials were screened on 23rd, 24th, 25th and 26th.

Clearly, D was screened second i.e. on 24th, Wednesday.

From II, we know that one serial was screened between A and B.

So, A and B were screened first and third, i.e. on 23rd and 25th. But, A was not screened on 25th.

So, A was screened on 23rd and B on 25th. Thus, C was screened on 26th, Friday.

Similar Content

Related tests