Test: Defects Of Vision


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Defects Of Vision


Description
This mock test of Test: Defects Of Vision for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Defects Of Vision (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Defects Of Vision quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Defects Of Vision exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Defects Of Vision extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

We use __________ lens to correct Hypermetropia

Solution:

Hypermetropia can be corrected by using a convex lens. A convex lens converges the incoming light such that the image is formed on the retina.

QUESTION: 2

For the myopic eye, the defect is cured by

Solution:

In myopia, u = infinity , v = d = distance of far point
By 1/F = 1/v - 1/u
We get  f = -d
Since the f is negative, the lens used is concave.

QUESTION: 3

The near point of a human eye is at a distance of

Solution:

The near point of the eye is the minimum distance of the object from the eye, which can be seen distinctly without strain. For a normal human eye, this distance is 25 cm. The far point of the eye is the maximum distance to which the eye can see the objects clearly. The far point of the normal human eye is infinity.

QUESTION: 4

A person suffering from myopia can see upto 3m.The power of lens required to rectify is​

Solution:

Given ,v = -3m or -300cm
u = -infinity
f = ?
according to lens formula ,
1/f = 1/v - 1/u
1/f = -1/300 - (-1/infinity)
1/f = -1/300 + 1/infinity
focal length = -300 cm or -3metre
now,
power = 1/focal length(metre)
power = -1/3
power = -0.33 dioptre

QUESTION: 5

One of the reasons for myopia is

Solution:

Tightening the smart eye band causes the eyeball to elongate, just as squeezing the middle of a peeled hard-boiled egg causes the egg to lengthen. In long-sighted people this pushes the retina backwards, bringing close-up objects back into focus.

QUESTION: 6

A person suffering from myopia cannot see clearly beyond 1 m. What should be the focal length of the concave lens that will correct his vision?

Solution:

The focal length should be of 1m so that the image can gets formed on retina because the person cannot see the object beyond 1m distance.

QUESTION: 7

Cataract can be cured by

Solution:

Surgery to treat cataracts involves removing the clouded lens and replacing it with a synthetic new one. This procedure is safe and very effective.They're researching eye drops that may dissolve cataracts so patients don't have to go to surgery.

QUESTION: 8

A person is suffering from both defects of vision, myopia and hypermetropia. He should use:

Solution:

Bifocal lenses are the lenses which are used for the people who suffer from both defects of vision that are hypermetropia and myopia, for those people who suffer from presbyopia or astigmatism. These lenses have two distinct powers and hence they serve two functions :- one is for distant vision and the other is for near vision. The lenses are divided into two parts. The upper part consists of concave lens which serves for distant vision at the lower part consists of convex lens which serves for near vision.

QUESTION: 9

Image is formed for the shortsighted person:

Solution:

Short-sightedness (myopia) usually occurs when the eyes grow slightly too long, which means they're unable to produce a clear image of objects in the distance.

QUESTION: 10

A defective eye cannot see close objects clearly. This is because their images are formed

Solution:

A defective eye cannot see close objects clearly because there image is formed beyond retina. This defect as known as farsightedness. Here rays from near object could not be converged at the retina due to focal length of the eye lens could not be decreased, so ,image is formed beyond retina.

QUESTION: 11

If the image was formed in front of the retina rather than behind the retina, then the person would need to correct the vision problem by using a:

Solution:

A person with hypermetropia/hyperopia or long sight can see clearly objects far away from them, but not close to them. This is caused by the shape of the eye the eyeball is slightly too short. It is corrected by spectacles or contact lenses with lenses which are 'plus' or convex in shape.

QUESTION: 12

An optician used concave lens to correct the defect of eye so that the customer can see clearly. Which defect of vision could it be?

Solution:

The most common are nearsightedness, farsightedness, astigmatism and presbyopia. Concave and convex lenses compensate for defects in the eye, bending light rays to place them precisely on the retin and correcting vison. A concave lens is thinner in the center and thicker on the edges.

QUESTION: 13

A person with defective eyesight is unable to see objects clearly nearer than 1.5 m. He wants to read a book placed at a distance of 30 cm from his eyes. The type of a required lens and its focal length is​

Solution:

This person suffers from the defect of hypermetropia.
For him u = -30cm, v = -1.5 m = -150cm
Therefore, focal length of corrective lens to be used by him is
1/f = 1/v- 1/u = 1/-150 - 1/-30 = 4/150 = 37.5cm
The positive sign shows that the lens needed is a convex lens of focal length 37.5 cm.
Hence, power of lens needed
P =1/f = 100/37.5 = 2.67D

QUESTION: 14

A person has near point of his vision shifted to 50 cm. What lens must be used to see an object placed at 25 cm from the eye? What is the power of the lens?

Solution:

He should use converging lens of focal length 50cm and power +2D.

QUESTION: 15

Isha’s eye balls are too short due to which she cannot see

Solution:

She is suffering from hypermetropia in this case focal length of her eyeball is decreased and hence the image is formed behind the retina so she cannot see nearby objects as they r already close to her eyes and the image is formed behind the retina but she can see objects that r far as their image is formed on the retina

QUESTION: 16

Among the following statements, the statement that does not hold true for shortsightedness is

Solution:

In people with short-sightedness, the eye has usually grown slightly too long. This means that when you look at distant objects, the light isn't focused directly on to your retina, but a short distance in front of it. This results in a blurry image being sent to your brain.

QUESTION: 17

A boy is wearing glasses and says that he cannot see the object kept at a distance without glasses. He is suffering from

Solution:

As Myopia is a defect of vision in which a person cannot see the distant object clearly. This can be corrected by using the concave lens of appropriate focal length

QUESTION: 18

The cause of Presbyopia is

Solution:

Presbyopia occurs in old age when the eye lens hardens and loses its flexibility due to the weak ciliary muscle. In this situation the human eye becomes unable to focus on distant as well as near by objects. Hence option(d) is the correct answer.

QUESTION: 19

The far point of a myopic person is 80 cm in front of the eye. What is the nature and power of the lens required to correct the problem?​

Solution:

For person affected with myopic condition, the image instead of forming on retina, it forms in front of it. In order to cure such type of defect, concave lens of power - 1.25D is used.

QUESTION: 20

Presbyopia for human eye can be removed by using:

Solution:

As people age, the lens becomes harder and less elastic, making it more difficult for the eye to focus on close objects. For centuries presbyopia was corrected with the use of bifocal eyeglasses.