Test: Democratic Rights - 3


30 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Democratic Rights - 3


Description
This mock test of Test: Democratic Rights - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Democratic Rights - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Democratic Rights - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Democratic Rights - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Democratic Rights - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Of which country was Kosovo a province before its split?

Solution:

Yugoslavia split into seven different countries. These are: Serbia, Croatia, Bosnia & Herzegovina, Macedonia, Slovenia, Kosovo, and Montenegro

QUESTION: 2

How was the massacre of Albanians finally stopped?

Solution:

The massacre of the Albanians was finally stopped as several countries intervened to stop this type of massacre. The major goal of these forced massacres and expulsions of the ethnic Albanians was regarded as a kind of statistic manipulations before London Ambassadors.

QUESTION: 3

When was the NHRC set up? 

Solution:

The correct option is C.
The National Human Rights Commission (NHRC) of India was established on 12 October, 1993. The statute under which it is established is the Protection of Human Rights Act (PHRA), 1993 as amended by the Protection of Human Rights (Amendment) Act, 2006.
 

QUESTION: 4

Which of these is false regarding the Freedom of Speech and Expression?

Solution:

Freedom of expression doesn’t extend if it is misused for wrong intentions that is to hurt sentiments of others or against the government.

QUESTION: 5

What is meant by ‘begar’?

Solution: Begar generally implies unpaid forced labour, extracted either by landlords. or the state. In the agrarian system of British Kumaun, dominated as it was, by peasant proprietors,begar meant forcible extraction by the state of labour. and/or produce without any payment, or with nominal wages.
QUESTION: 6

Which of these options is not correct regarding Saudi Arabian political system?

Solution:

The country is ruled by a hereditary king and the people have no role in electing or changing their rulers.

QUESTION: 7

The government is responsible for providing free and compulsory education to all the children up to the age of : 

Solution:
QUESTION: 8

Which of these is/are the new rights guaranteed by the constitution of South Africa for its citizens? 

Solution:

The new Constitution was an attempt to form a new country based on equality and harmony.

Some of the important Features of the South African Constitution are as follows:
a. Right to privacy, so that citizens or their home cannot be searched, their phone cannot be trapped, their communication cannot be opened.
b. Right to an environment that is not harmful to their health or wellbeing.
c. Right to have access to adequate housing.

QUESTION: 9

If our Fundamental Rights are violated, where can we seek the remedy? 

Solution:

When our fundamental rights are violated then we can directly approach the Supreme court of India through right to constitutional remedies.In case of any one of the fundamental rights being denied or deprived to the citizen of the country, the individual or the party has the right to present their case in a court.

QUESTION: 10

Which of the following is not an instance of an exercise of a Fundamental Right?

Solution:

After the Indian Independence, when the Constitution of India came into force on 26th January, 1950, the right to property was included as a ‘fundamental right’ under Article 19(1)(f) and Article 31 in Part III, making it an enforceable right.However, during the first decade of independence era, it was felt that the right to property as a fundamental right was a great impediment in ushering a just socio-economic order .In order to get rid of this hurdle, the Supreme Court in the historic case known Fundamental Rights Case held that the right to property is no part of the basic structure of the constitution.

QUESTION: 11

Which body exposed to the world that prisoners at Guantanamo Bay were being tortured in ways that violated the US laws? 

Solution:
QUESTION: 12

What was the result of the intervention of other countries to stop the killings of Albanians?

Solution:
QUESTION: 13

Which of these is not seen as a standard of human rights by the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights?

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following terms is correct for the feature of the Indian constitution stating that no person is above the law?

Solution:
QUESTION: 15

What was the reason given by America for imprisoning people at Guantanamo Bay? 

Solution:
QUESTION: 16

What was Milosevic’s attitude towards the Albanians?

Solution:
QUESTION: 17

What can be done in case of infringement of the rights in a democracy? 

Solution:
QUESTION: 18

What did Dr. Ambedkar refer to the ‘Right to Constitutional Remedies’ as? 

Solution:
QUESTION: 19

How many Fundamental Rights does the Indian constitution provide? 

Solution:
QUESTION: 20

What does ‘Right to Equality’ say about the public jobs?

Solution:

Article-16 provides for equality of opportunity for all citizens in matters relating to employment in an office under the Central or State government. It prohibits any sort of discrimination on grounds mentioned in Article-14. It also allows making of reservations of posts in favour of Scheduled Castes and Scheduled Tribes by passing a law.

QUESTION: 21

What does the Constitution say about the practice of untouchability? 

Solution:
QUESTION: 22

One of the forms of exploitation as mentioned in the constitution is ‘traffic’. What does it mean? 

Solution:
QUESTION: 23

What is the position of women in Saudi Arabia? 

Solution:
QUESTION: 24

What is meant by ‘rights’? 

Solution:
QUESTION: 25

Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? 

Solution:

Every country that is a democracy gives rights to its citizens. In a democracy, every citizen has the right to vote and the right to be elected. For democratic elections to take place, it is necessary that citizens should have the right to express their opinion, form political parties and take part in other political activities. Besides, in democratic countries, special provisions are made for the protection of rights. Our Constitution also has a list of Fundamental Rights which are protected by the judiciary.

QUESTION: 26

Under which Fundamental Right has the Parliament enacted a law giving the Right to Information to the citizens? 

Solution:

RTI stands for Right to Information. Right toInformation is a part of fundamental rights under Article 19(1) of the Constitution. Article 19 (1) says that every citizen has freedom of speech and expression. The Central Right to Information Act came into force on the 12th October, 2005.

QUESTION: 27

The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called : 

Solution:
QUESTION: 28

What is meant by the term ‘writ’?

Solution:
QUESTION: 29

Which of these rights is/are provided to a person arrested by the government or police?

Solution:
QUESTION: 30

Kosovo a province of which country before spliting?

Solution:

Both countries joined Yugoslavia after World War I, and following a period of Yugoslav unitarianism in the Kingdom, the post-World War II Yugoslav constitution established the Autonomous Province of Kosovo and Metohija within the Yugoslav constituent Republic of Serbia.

Similar Content

Related tests