Test: Design Elements Of Sedimentation


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering | Test: Design Elements Of Sedimentation


Description
Attempt Test: Design Elements Of Sedimentation | 10 questions in 25 minutes | Mock test for Chemical Engineering preparation | Free important questions MCQ to study Environmental Engineering for Chemical Engineering Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The detention period of a rectangular tank is given by

Solution:

Explanation: The detention period of a rectangular tank is given by t0= LBH/Q where L is the length, B, is the breadth and H is the height of rectangular tank and Q= discharge rate.

QUESTION: 2

The average time required by water to pass through the settling tank is called _______

Solution:

Explanation: The average time required by water to pass through the settling tank is called ‘flowing through period’ which is always less than the detention period.

QUESTION: 3

Range of Displacement efficiency in the plain sedimentation tank is

Solution:

Explanation: Displacement efficiency is defined as the ratio of flowing through period to the detention period and varies from 0.25 to 0.5 in the plain sedimentation tank.

QUESTION: 4

 The quantity of water flowing per hour per unit horizontal area is called ____

Solution:

Explanation: Overflow rate = Q/A where Q is discharge rate in litre per day, A is the horizontal area in m2.

QUESTION: 5

 Settling tank efficiency is reduced by
1. Eddy current
2. Surface current
3. Density current

Solution:

Explanation: Eddy current is set up by the inertia of the incoming fluid, surface current is induced due to wind in open tank and density current cause cold water to under run the warm water to flow across its surface.

QUESTION: 6

 1cm per second settling velocity corresponds to a surface loading of ______ litre per day per m

Solution:

Explanation: Surface loading = 864000*settling velocity = 864000*1=864000litre per day per m2 where settling velocity is in cm/Sec.

QUESTION: 7

 What will be the surface area of the basin for a flow of 2*106 litre per day having a surface loading rate 10,000 litre/day/m2

Solution:

Explanation: Surface area of basin= flow of water/surface loading rate = 2000000/10000=200m2.

QUESTION: 8

 The detention period of the vertical flow clarifier is

Solution:

Explanation: Typical design value of the detention period for the vertical flow clarifier is between 1 to 1.5 hours. They normally remove the flocculent.

QUESTION: 9

 The design value of surface loading for horizontal flow circular sedimentation is 

Solution:

Explanation: For the design of horizontal flow circular sedimentation, the surface loading rate is 30-40m3/m2/d and its design detention period period is 2-2.5 hours.

QUESTION: 10

Detention time for a circular tank is given by

Solution:

Explanation: Detention time for a circular tank is given by t = D2 (0.01D + 0.785H) /Q where D is the diameter of the tank, H is the vertical depth of wall and Q is the discharge rate.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code