Test: Determination of The B/H Characteristics


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Determination of The B/H Characteristics


Description
This mock test of Test: Determination of The B/H Characteristics for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Determination of The B/H Characteristics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Determination of The B/H Characteristics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Determination of The B/H Characteristics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Determination of The B/H Characteristics extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The B/H characteristics can be determined using _______

Solution:

The fluxmetter is an electronic display instrument used to measure magnetic flux of permanent magnets hence it can be used to determine B/H characteristics.

QUESTION: 2

 The B/H curve can be used to determine?

Solution:

Hysteresis loss is basically a heat loss due to the reversal of magnetisation of the transformer core whenever it is subjected to a changing magnetic field. It can be determined using the B/H curve.

QUESTION: 3

The B/H ratio is not constant for ________

Solution:

The ferromagnetic material is magnetised with varied polarity as the magnetic field is a varying one.

QUESTION: 4

When using a fluxmeter, if the flux changes from Φ to -Φ, what happens to the current?

Solution:

When the flux changes from Φ to -Φ, the current direction will change as the direction of flux is changing.

QUESTION: 5

Why is the coil of a ballistic galvanometer wound on a non- metallic former?

Solution:

The coil of ma ballistic galvanometer is wound on a nonmagnetic former in order to minimise damping when high resistance is connected in series.

QUESTION: 6

The ballistic galvanometer is usually lightly damped so that ________

Solution:

 The ballistic galvanometer is usually lightly damped so that the amplitude of its first swing is very large.

QUESTION: 7

 PMMC instruments can be used as a fluxmeters by _______

Solution:

A PMMC or a permanent moving magnet coil instrument can be used as a fluxmeter by removing the control spring.

QUESTION: 8

Hysteresis loss is determined from _______

Solution:

Hysteresis loss is basically a heat loss due to the reversal of magnetisation of the transformer core whenever it is subjected to a changing magnetic field. It can be determined using the B/H curve.

QUESTION: 9

What is a PMMC instrument?

Solution:

A PMMC instrument is a permanent moving magnet coil instrument. It uses two magnets to create a stationary magnetic field.

QUESTION: 10

B/H curve shows the relationship between?

Solution:

The B/H curve shows the reaction between magnetic field strength and magnetic flux density.

Similar Content

Related tests