Test: Development - 3


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Development - 3


Description
This mock test of Test: Development - 3 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Development - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Development - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Development - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Development - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

IMR stands for

Solution:

Infant Mortality Rate - The ratio of deaths in an area to the population of that area; expressed per 1000 per year.

QUESTION: 2

Assertion: India is a low income country
Reason: Its per capita income is less than US $1840 per annum

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : India is a low middle-income country with a GNI per capita of around $2,000. Even if India reaches $5 trillion in GDP by 2024-25 — GoI's stated and laudable objective — it will still be a lower middle-income country.

The reason is also true, but R is not correct explanation of A.

QUESTION: 3

Countries with higher income are ________ than others with less income.

Solution:
QUESTION: 4

What was India’s per capita income in 2016 as per World Development Fieports ?

Solution:

The correct option is Option C.

India's per capita income (nominal) was $1670 per year in 2016, ranked at 112th out of 164 countries by the World Bank, while its per capita income on purchasing power parity (PPP) basis was US$5,350, and ranked 106th

QUESTION: 5

Development criteria include

Solution:

A community also needs public facilities for education and training, affordable healthcare, and provisions for adequate food and nutrition for development. Body mass index is an interesting way to find your health status. Countries with lower per capita income than India have comparable or higher developmental performance on other criteria. 

QUESTION: 6

Assertion : Middle East countries cannot be called developed inspite of high per capita income.
Reason : World Bank has excluded these countries from the list of developed countries

Solution:

Per capita income is calculated by dividing the total income of a country to the total population of that particular country. It shows the standard of living of the citizens of that particular country. A country with higher per capita income is more developed than others with less per capita income. But countries of the Middle East not called ‘developed’ in spite of high per capita income. The reasons are listed below:

1. Middle Eastern countries have become rich only with the resources available and they have high per capita income due to the oil production. So, they have only one major source of income.

2. Although these countries have very high per capita income, there is an unequal distribution of wealth. The gap between the rich and the poor is very high in these countries.

3. These countries are not considered developed because they lack other basic facilities such as health care and education. Without these basic facilities people of a country cannot contribute much to the national income and thus no development takes place.

QUESTION: 7

Total income of the country divided by its total population is known as:

Solution:

Per capita income is the total income (National Income) of the country divided by the total number of people in that country.
Per capita income is the main criterion used by the World Bank in classifying different countries.

QUESTION: 8

Full form of SED is

Solution:

The regular process without harming the productivity of future generation and satisfy the need of the present generation is known as sustainable economic development.

QUESTION: 9

Assertion: Sustainable development must be adopted to save environment from degradation.
Reason: It is a matter of discussion among different countries of the world.

Solution:

(i) Property rights must be assigned to individual or groups of people on natural resources.
(ii) Government should impose cost on the users in the form of fee or taxes, e.g., income from tree felling in the forests.
(iii) Efforts should be made to replenish renewable resources such as forests and water resources.
(iv) Stricter regulations must be enforced to ensure pollution under control.
(v) More stress on planing of threes on waste lands.

QUESTION: 10

Proportion of literate population in the 7 and above age group is called as:

Solution:

Literacy rate is called as the "proportion of literate population" in the age group of '7 years' and above.
Literacy rate can be defined as a portion of people in a certain area who are able to "read" and "write". India's literacy rate is less than 84% of the total literacy rate of the world.

There is a difference between 'male and female' in the case of 'literacy' in India, where the 'literacy rate' of men is '82.14' whereas in 'women' it is only '65.46' percent.

QUESTION: 11

Per capita income hides

Solution:

Average income is calculated by dividing the total sum of income by the total population of the country. It is used to make a comparative analysis of the position of the country since the total income can never be an indicator of the economic health of the country and its people.
 But it comes with its own limitations which are as follows: 
It does not provide us with information regarding non-economic goods and services. 
Also, the average income does not reflect the true picture of the income distribution. 

QUESTION: 12

Assertion: Money cannot buy all the goods and services that one needs to live well.
Reason: It cannot buy pollution free environment, unadulterated medicines, happiness, peace etc.

Solution:

Money cannot buy all the goods and services that a person may need to live well. Income by itself is not a completely adequate indicator of material goods and services that citizens are able to use. For example, normally, money cannot buy a pollution-free environment or ensure that a person gets unadulterated medicines, unless a person can afford to shift to a community that already has all these things. Money may also not be able to protect individual from infections, disease, unless the whole of our community takes preventive steps.

QUESTION: 13

Which age group of children is included for calculating Net Attendance Ratio?

Solution:

Net attendence ratio: the number of children aged between 6 - 10 attending schools as a percentage of total number of children in the same age group.     

QUESTION: 14

Per capita income of Kerala is higher than that of

Solution:
QUESTION: 15

For calculating Body Mass Index (BMI), weight of the person is divided by the:

Solution:

Body Mass Index (BMI) is a person’s weight in kilograms divided by the square of height in meters. A high BMI can be an indicator of high body fatness. BMI can be used to screen for weight categories that may lead to health problems but it is not diagnostic of the body fatness or health of an individual.

Similar Content

Related tests