Test: Development - 4


20 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: Development - 4


Description
This mock test of Test: Development - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Development - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Development - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Development - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Development - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following states of India has low literacy rate ? 

Solution:

Literacy rate in India is uneven and as such, different States and Union Territories of India have differences in their literacy rates. The following table shows the 2011 and 2001 census data on total literacy rate, male literacy rate, female literacy rate and decadal difference in percentage. According to Census 2011, Kerala has the highest total literacy rate and female literacy rate whereas Lakshadweep had the highest male literacy rate. Bihar has the lowest total literacy rate and male literacy rates while Rajasthan has the lowest female literacy rate. Literacy figures are collected by census takers which essentially means literacy (or lack thereof ) is self assessed. 

QUESTION: 2

Human Development Index compares countries based on which of the following levels of the people ?

Solution:

The Human Development Index (HDI) is a composite statistic (composite index) of life expectancy, education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development. A country scores higher HDI when the lifespan is higher, the education level is higher, and the GDP per capita is higher. The HDI was developed by Pakistani economist Mahbub ul Haq for the UNDP.

QUESTION: 3

Which of the following explains the term economic growth ?

Solution:

There is no single definition that can define the term economic growth. However, there are various indicators that explain the term.

QUESTION: 4

Which of the following resources is a non-renewable energy resource ?

Solution:

Nonrenewable energy sources come out of the ground as liquids, gases, and solids. We use crude oil to make liquid petroleum products such as gasoline, diesel fuel, and heating oil. Propane and other hydrocarbon gas liquids, such as butane and ethane, are found in natural gas and crude oil.

QUESTION: 5

Which country among India's neighbours has the highest per capita income ?

Solution:

Sri Lanka is far more developed than India and is the most developed nation in South Asia.

Sri Lanka: Life Expectancy is 77. 9 years for both genders (10% higher than the world average). India: 68 years [women 69.6, men 67.3]

QUESTION: 6

Per capita incomes of countries for international comparison are expressed in :

Solution:

GDP per capita is an important indicator of economic performance and a useful unit to make cross-country comparisons of average living standards and economic wellbeing. However, GDP per capita is not a measure of personal income and using it for cross-country comparisons also has some known weaknesses. In particular, GDP per capita does not take into account income distribution in a country. In addition, cross-country comparisons based on the U.S. dollar can be distorted by exchange rate fluctuations and often don’t reflect the purchasing power in the countries being compared.

QUESTION: 7

Proportion of literate population in the 7 years and above age group is termed as

Solution:

Apart from income, educational levels of the people and their health status are considered as measures to compare economic development of a nation.
(i) Infant Mortality Rate (IMR) : This indicates the number of children that die before the age of one year as a proportion of 1,000 live children born in that particular year. ‘
(ii) Literacy Rate : This measures the proportion of literate population in the 7 years and above age group.
(iii) Net Attendance Ratio : This is the total number of children of age group 6-10 attending school as a percentage of total number of children in the same age group.
(iv) Life Expectancy at birth : It denotes average expected length of life of a person at the time of birth.

QUESTION: 8

Infant Mortality Rate refers to the number of children that die:

Solution:

Child mortality is the probability per 1,000 live births that a newborn baby will die before reaching age five under current age-specific mortality patterns. 

Infant mortality is defined as the number of deaths of children under 1 year of age per 1,000 live births.

QUESTION: 9

The countries with per capita income of 935 US $ (2007) or less are termed as

Solution:

Low-income countries: These countries had per capita incomes of $935 or less in 2007. There were 49 countries in this category. About 20% of the world’s total population of about 6.5 billion people lived in low-income countries in 2007.

QUESTION: 10

One common development goal among the people is :

Solution:

Common development goals are those goals which are common among all individuals.All individuals may opt for these goals in life.For example, a good job with job security and other facilities like medical insurance, provident fund etc.In a way we can say that income is the common development goal for all individuals.

QUESTION: 11

Cause of high infant mortality rate is :

Solution:

There are structural issues like lack of appropriate facility at primary centres, delays in referring patients [to specialists] and lack of transportation which lead to high infant deaths.” IndiaSpend analysed health data from 13 states to understand why so many infants and children die across the country.

QUESTION: 12

Which of the following neighboring countries of India has better performance in terms of human development than India ?

Solution:

Sri Lanka has the more better performance regarding the human development than India. 

Sri Lanka is the island of the nation of south India in the Indian ocean. 

It has the landscapes from the rain forests and the plains from the high lands and the beaches.

QUESTION: 13

Development of a country can generally be determined by

Solution:

The development of a country is generally determined by its per capita income, its average literacy level and health status of the people in the country. 

Development of the country is a broad term that develops the per capita income, and living standard of the people. 

It also decreases the poverty level, crime rate and illiteracy of among the people.

QUESTION: 14

Which of the following had the highest per capita income in 2007 ?

Solution:

The correct option is A.
The free-market economy of Sri Lanka is worth $92.111 billion by nominal gross domestic product (GDP) and $321.856 billion by purchasing power parity (PPP). The country has experienced an annual growth of 6.4 percent from 2003 to 2012, well above its regional peers. With an income per capita of 12,811 PPP Dollars (2018 World Bank) or 4,103 nominal US dollars Sri Lanka is an upper middle income nationThe main economic sectors of the country are tourism, tea export, apparel, textile, rice production and other agricultural products. In addition to these economic sectors, overseas employment contributes highly in foreign exchange.

QUESTION: 15

Which of the following is having highest human development rank in 2007 ?

Solution:

The correct option is Option A.

As of 2007, the Human Development Index of the following countries are as follows : 

India - 0.556

Pakistan - 0.513

Nepal - 0.491

Bangladesh - 0.520

QUESTION: 16

Which year is called the 'demographic divide' in India ?

Solution:

The year 1921 is called a Great Divide in the demographic history of India because it is the only census year when there was decline{decrease} in growth of population. After 1921, there has been a trend of continuous rise in population.

QUESTION: 17

What is necessary for good health ?

Solution:

Balanced diet
The Eatwell Guide shows that to have a healthy, balanced diet, people should try to: eat 5 A Day. base meals on starchy foods like potatoes, bread, rice or pasta. have some dairy or dairy alternatives (such as soya drinks) eat some beans, pulses, fish, eggs, meat and other protein.

Nutritious diet

A healthy diet is a diet that helps to maintain or improve overall health. A healthy diet provides the body with essential nutrition: fluid, macronutrients, micronutrients, and adequate calories.

There are many fad diets that create confusion about what is healthy and create unnecessary alarm about what might be unhealthy; these diets are aggressively marketed.

Health facilities

Health facilities are places that provide health care. They include hospitals, clinics, outpatient care centers, and specialized care centers, such as birthing centers and psychiatric care centers.

QUESTION: 18

Groundwater overuse in India is how much

Solution:

Groundwater includes borewells, wells , pipelines,and many others. So, in India, their overuse is one-third of the country.

QUESTION: 19

We can obtain per capita income of a country by calculating:

Solution:

1) By dividing the total income of the nation by its total population, we obtain the average income, also known as per capita income.
2) Per capita income is one of the measures of development of a country.

QUESTION: 20

Kerala has low Infant Mortality Rate because:

Solution:

Kerala has low infant mortality rate because it mainly concentrates on human resource development. It has also made many provisions on developing the quality of education and medicl facilities.

Similar Content

Related tests