Test: Digestion & Absorption- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Digestion & Absorption- 1


Description
This mock test of Test: Digestion & Absorption- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Digestion & Absorption- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Digestion & Absorption- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Digestion & Absorption- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Digestion & Absorption- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The teeth that occur in human beings are:

Solution:
  • Human being forms two sets of teeth during their life temporary milk or deciduous teeth replaced by a set of permanent or adult teeth called diphyodont.
  • An adult human has 32 permanent teeth which are of four different types called heterodont.
  • Each tooth is embedded in a socket of jaw bone called thecodont.
QUESTION: 2

The enzyme which hydrolyze the starch is:

Solution:

Amylase catalyzes the breakdown of starch. When amylase reacts with starch, it cuts off the disaccharide maltose (two glucose molecules linked together). Its function is to catalyze the hydrolysis of starch into glucose.
It is commonly found in saliva and germinating seeds. 

QUESTION: 3

In the Enteric nervous system:
I. Neurons of the Myentric plexus regulate glandular secretions in GI tract.
II. Neurons of Meissner’s plexus regulates peristaltic waves.

Solution:

I. Myenteric plexus controls peristaltic waves in the Gastrointestinal tract but does not regulate glandular secretions.

II. Neurons of Meissner's plexus controls both exocrine and endocrine secretion in the Gastrointestinal tract but does not regulate peristaltic waves.

Hence, both statements in the question are wrong.

QUESTION: 4

Complete the following reaction:

  1. Maltose ( in presence of Maltase) → Glucose + i , 
  2. Lactose ( in presence of Lactase) → Glucose + ii ,
  3. Sucrose (in presence of Sucrase) → Glucose + iii
Solution:
  1. Maltose in presence of maltase produce two molecules of glucose.
  2. Lactose in presence of lactase produces glucose and galactose.
  3. Sucrose in presence of sucrase produces glucose and fructose.
QUESTION: 5

Which layer of alimentary canal is formed of loose connective tissues?

Solution:

The wall of alimentary canal possesses four layers- serosa, muscularis, sub mucosa, and mucosa:

  • Serosa is the outermost layer and is made up of a thin mesothelium and connective tissue.
  • Muscularis is formed by smooth muscles usually arranged into an inner circular and an outer longitudinal layer.
  • Sub-mucosa layer is formed of loose connective tissues containing nerves, blood, and lymph vessels. Glands are also present in sub-mucosa of duodenum.
  • Mucosa is the innermost layer lining the lumen of the alimentary canal. Mucosa forms irregular folds (rugae) in the stomach and villi in the small intestineCBSE NCERT Notes Class 11 Biology Digestion Absorption
QUESTION: 6

Match the following:

Solution:

(a) - (iv): Constipation occurs when bowel movements become less frequent and stools become difficult to pass. It happens most often due to changes in diet or routine, or due to inadequate intake of fiber. You should call your doctor if you have severe pain, blood in your stools, or constipation that lasts longer than three weeks.

(b) - (i): You can get jaundice if a gallstone passes out of the gallbladder into the bile duct and blocks the flow of bile. Symptoms of jaundice include: yellowing of the skin and eyes. dark brown urine.

(c) - (ii): Stress and anxiety may provoke acid reflux or make the symptoms worse. For instance, a 2018 study involving more than 19,000 people found that those with anxiety were more likely to experience GERD symptoms.

(d) - (iii) : Classic symptoms of chronic mesenteric ischemia include postprandial abdominal pain associated with significant weight loss, food fear, nausea, vomiting, or diarrhea. The abdominal pain classically starts 15 to 30 minutes after a meal and typically lasts for ∼30 minutes.

Hence, the correct option is Option C.

QUESTION: 7

Every cell contains DNA and when we consume plant /animal material , the DNA which reaches our digestive tract is digested by:

Solution:

Food material consists of plant or animal cells. Each cell contain DNA in their nucleus. Digestion of DNA takes place in small intestine by the action of enzyme succus entricus.

QUESTION: 8

Malnutrition covers :

Solution:

Malnutrition is the condition of having less than the required amount of food or more than the required amount of food. Both conditions are harmful to health. So, malnutrition covers both undernutrition and overnutrition.

QUESTION: 9

A patient is generally advised to specially consume more meat, lentils, milk and eggs in diet only when he suffers from

Solution:

The deficiency of proteins within the body is responsible for a disease,  known as kwashiorkor. So, a kwashiorkor diseased patient is generally advised to specially, consume more meat, lentils, milk and eggs because these are rich sources of protein.

QUESTION: 10

What should be filled in to replace question mark in the following sequence:
? → Trypsinogen → Trypsin

Solution:

Trypsinogen is activated by an enzyme, enterokinase, secreted by the intestinal mucosa into active trypsin.
Enterokinase → Trypsinogen → Trypsin

Enteropeptidase (also called enterokinase) is an enzyme produced by cells of the duodenum and is involved in digestion in humans and other animals. Enteropeptidase converts trypsinogen (a zymogen) into its active form trypsin, resulting in the subsequent activation of pancreatic digestive enzymes.

QUESTION: 11

The process by which small electrolytes are absorbed

Solution:

Small amounts of monosaccharides like glucose, amino acids and some of electrolytes like chloride ions are generally absorbed by simple diffusion.

QUESTION: 12

Bacteria responsible for chronic gastritis is :

Solution:

Chronic gastritis involves swelling or inflammation of the stomach lining. This is caused by bacteria Helicobacter pylori.

QUESTION: 13

Brunner’s gland is

Solution:
  1. Brunner's glands (or duodenal glands) are compound tubular submucosal glands found in that portion of the duodenum which is above the hepatopancreatic sphincter (Sphincter of Oddi).
  2. The main function of these glands is to produce a mucus-rich alkaline secretion (containing bicarbonate) in order to protect the duodenum from the acidic content of chyme (which is introduced into the duodenum from the stomach); provide an alkaline condition for the intestinal enzymes to be active, thus enabling absorption to take place, lubricate the intestinal walls. They are the distinguishing feature of the duodenum.
QUESTION: 14

Name the following parts:

Solution:

The figure shows the muscular sac called the gall bladder. The duct of gall bladder (cystic duct) along with the hepatic duct from the liver forms the common bile duct.

QUESTION: 15

That part of alimentary canal which is responsible for absorption of water, simple sugars and alcohol is :

Solution:

Absorption of water, simple sugars, and alcohol etc.,takes place in stomach.

QUESTION: 16

Regurgitation is more common in infants than in adults. The reason will be:

Solution:

Regurgitation is the expulsion of material from the pharynx or esophagus. Regurgitation is more common in infants than adults because cardiac sphincter is much less effective in infants.

QUESTION: 17

Match the cells and their secretions:

Solution:

(a) - (ii) : Goblet cells secrete mucus which helps to neutralise the stomach acidity.

(b) - (iii) : Oxyntic cells secrete HCl and Castle's intrinsic factor so they are acidic.

(c) - (iv) : Chief cells also called peptic cells secretes proenzymes like pepsinogen.

(d) - (i) : Intestinal gland cells also called Brunner's gland secretes intestinal juice or succus entericus.

Hence, the correct option is Option A.

QUESTION: 18

The secretions released into small intestine are

Solution:
  • Various types of movements are generated by the muscularis layer of the small intestine. These movements help in a thorough mixing up of the food with various secretions in the intestine and thereby facilitate digestion.
  • The bile, pancreatic juice and the intestinal juice are the secretions released into the small intestine. Pancreatic juice and bile are released through the hepato-pancreatic duct.
  • The intestinal mucosal epithelium has goblet cells, which secrete mucus. The secretions of the brush border cells of the mucosa along with the secretions of the goblet cells constitute the intestinal juice or succus entericus.
QUESTION: 19

Select which one is a correctly matched pair :

Solution:

The monosaccharide fructose (which is in fruit) is absorbed and transported by facilitated diffusion alone.This process is called passive transport or facilitated diffusion, and does not require energy. The solute can move "uphill," from regions of lower to higher concentration.

QUESTION: 20

_____ from pharynx is conveyed into oesophagus by _____ .

Solution:

Bolus from pharynx is conveyed into oesophagus by deglutition. Bolus is the semisolid chewed food mixed with saliva in mouth. The food from pharynx passed to oesophagus by swallowing.

QUESTION: 21

The part which is common passage for both digestive and respiratory tracts :

Solution:

The oesophagus and the trachea (wind pipe) open into the pharynx.

QUESTION: 22

Which layer of alimentary canal forms crypts in between the base of villi?

Solution:

Mucosa forms gastric glands in the stomach and crypts in between the bases of villi in the intestine (crypts of Lieberkuhn).

QUESTION: 23

Absorption of fats takes place through :

Solution:

Lymph are the extracellular fluids that constitute the lymphatic system in the human body. Absorption of fats takes place through lymphatic ducts. As fats cannot be carried through narrow capillaries.

QUESTION: 24

Read the following statements about CCK :
i. This hormone stimulates gastrointestinal motility and pancreatic endocrine function.
ii. This hormone stimulates the release of bile from the gall bladder.

Solution:

CCK acts on both the pancreas and gall bladder and stimulates the secretion of pancreatic enzymes and bile juice respectively.

QUESTION: 25

All are digestive glands except :

Solution:

The accessory digestive glands include the salivary glands, the liver (with gall bladder) and the pancreas.

Similar Content

Related tests