Test: Digestion & Absorption- 2


25 Questions MCQ Test Class 11 | Test: Digestion & Absorption- 2


Description
This mock test of Test: Digestion & Absorption- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Digestion & Absorption- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Digestion & Absorption- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Digestion & Absorption- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Digestion & Absorption- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The optimum pH meant for hydrolyzing starch is

Solution:

About 30 per cent of starch is hydrolysed by the enzyme at optimum pH 6.8 into a disaccharide –maltose.

QUESTION: 2

Absorption of fats takes place through :

Solution:

Lymph capillaries pick up the excess interstitial fluid & proteins and return them to the venous blood. 
The blood capillaries absorb most nutrients, but the Fats & Fat-soluble vitamins are absorbed by the lacteals.
The lymph in the lacteals has a milky appearance due to its high Fat content & is called chyle.

QUESTION: 3

People who are lactose intolerant:
(i) Cannot digest food with lactose in them.
(ii) They need to take a calcium supplement.

Solution:

(i) People who are lactose intolerant cannot digest food with lactose in them.
(ii) These people need to take a calcium supplement which is naturally present along with lactose in milk.

Hence, option C is correct.

QUESTION: 4

_____ from pharynx is conveyed into oesophagus by _____ .

Solution:

The bolus is conveyed into the pharynx and then into the oesophagus by swallowing or deglutition.

QUESTION: 5

Active form of which enzyme hydrolyses milk protein in stomach?

Solution:
  • Chymosin, known also as rennin, is a proteolytic enzyme related to pepsin that synthesized by chief cells in the stomach of some animals.
  • Its role in digestion is to curdle or coagulate milk in the stomach, a process of considerable importance in the very young animal.
  • If milk were not coagulated, it would rapidly flow through the stomach and miss the opportunity for initial digestion of its proteins
QUESTION: 6

All are digestive glands except :

Solution:

Liver, pancrease and salivary gland are digestive gland that release enzymes for digestion of food but thyroid gland release thyroxin hormone that help in metabolism of carbohydrates, proteins and fats.

QUESTION: 7

Liver stores extra glycogen but once storage limit is reached then extra carbohydrate will be :

Solution:

Liver convert glucose into glycogen and store glycogen. Once storage limit is reached then extra carbohydrates will be converted into fats.

QUESTION: 8

The bile duct and the pancreatic duct open together into the duodenum as

Solution:

The bile duct and the pancreatic duct open together into the duodenum as the common hepato-pancreatic duct which is guarded by a sphincter called the sphincter of Oddi.

QUESTION: 9

Digestion can be defined as :

Solution:

The process of conversion of complex food substances to simple absorbable forms is called digestion.

QUESTION: 10

Correct sequence of layers in gut wall from inside to outside is :

Solution:

Serosa is the outermost layer while mucosa is the innermost layer.
The layer next to mucosa is the sub-mucosa containing nerves, blood and lymph vessels. Muscularisis found between sub-mucosa and serosa.

QUESTION: 11

Which of the following is not a common disorder associated with digestive system?

Solution:

Tetanus is not a common disorder associated with digestive system.

QUESTION: 12

Trans-fats:
(i) They are found in most processed and fast foods. Example: French fries.
(ii) They help food stay fresh for a long time.
(iii) They are much better type of fat than saturated fats.

Solution:

Trans-fats are made when food makers turn liquid oils into solid fats, like shortening or margarine.
(i) Trans-fats can be found in many fried, "fast", packaged, or processed food.
(ii) Partial hydrogenation of vegetable oils is done to make fats more solid at room temperature, to increase their shelf life by keeping their flavor stable over longer periods of time, and to guard against spoilage.
(iii) Trans-fats are worst type of fats.

Hence, option A is correct.

QUESTION: 13

Read the following statements :
i. In ruminants cellulose digesting bacteria are present in digestive system.
ii. Such digestion by microbial activity is called antagonistic digestion.
iii. Camels and deers are ruminants lacking omasum chamber.

Solution:

(i) Ruminants have a four-chambered gut, and these microorganisms live primarily in the rumen. One particularly important bacterial genus that takes part in the degradation of cellulose is gram positive Ruminococcus.
(iii) Some ruminants like camel and deer do not have omasum. The omasum is the third chamber in the ruminant stomach. Function of the omasum is absorption.

Hence, Staement (i) and (iii) are correct.

QUESTION: 14

In Reema’s body, substances in bile harden forming stone in the gall bladder. What can be the possible treatment?

Solution:

It is difficult to remove stone surgically and by lithotripsy. So, in most of the cases gall bladder is removed surgically.

QUESTION: 15

Which of the following is a mismatched pair?

Solution:

Diastema is the gap between the teeth of human beings.
Generally, diastema is not present in human beings

QUESTION: 16

Which among the following is not in the wall of alimentary canal?

Solution:

The wall of alimentary canal from oesophagus to rectum possesses four layers namely serosa, muscularis, sub-mucosa and mucosa.

QUESTION: 17

Which layer of alimentary canal forms villi?

Solution:

Mucosa layer forms irregular folds (rugae) in the stomach and small finger-like foldings called villi in the small intestine

QUESTION: 18

Numerous folds present on inner surface of stomach are called rugae. Another part of digestive tract which contains rugae is

Solution:

Numerous folds present on the inner surface of the stomach are called rugae. They are series of ridges produced by folding the wall of an organ.

Another part of the digestive tract which contains rugae is the palate, the top part of the inside the mouth.

QUESTION: 19

Which of the following is not secreted from its source in the form of a Zymogen :

Solution:

Zymogen is an inactive enzyme precursor that require biochemical change to become active. Amylase enzyme is not released from its source in the form of proenzyme or zymogen.

QUESTION: 20

If an imaginary food contains 5 grams of protein, 4 grams of fat and 10 grams of carbohydrates. Now calculate total calories it would provide (given 1g protein = 4 calories, 1g fat = 10 calories, 1g carbohydrates = 4 calories) :

Solution:

5 g of protein = 5 x 4 = 20 calories
4 g of fat = 4 x 10 = 40 calories
10 g of carbohydrates = 10 x 4 = 40 calories.

Total energy produced = 20 + 40 + 40 = 100 calories.

QUESTION: 21

The reflex action of vomiting is controlled by

Solution:

Medulla oblongata consist of a accumulation of nerve cells act as vital centres of many reflexes like vomiting, sneezing, coughing.

QUESTION: 22

Blood vessels of alimentary canal :
(i) provide nourishment to the cells of alimentary canal.
(ii) absorb digested fat molecules from stomach and intestine.

Solution:

(i) Blood vessels of the alimentary canal provide nourishment to the cells of the alimentary canal.
(ii) Blood vessels of the alimentary canal do not absorb digested fat molecules from the stomach and intestine.

QUESTION: 23

Out of the following which one don’t provide any calories : 

Solution:

Fats, protein, and alcohol on oxidation produce energy along with other products but vitamins are not oxidized to release energy to us.

QUESTION: 24

Parodontax toothpaste launched few months ago that help to prevent periodontal disease which are caused by microbe named :

Solution:

Porphyromonas gingivalis bacteria is responsible for periodontal disease of mouth. Paodontax toothpaste help to prevent periodontal disease.

QUESTION: 25

In the stomach, gastric acid is secreted by the

Solution:

The main constituent of gastric acid is hydrochloric acid which is produced by parietal cells (also called oxyntic cells) in the gastric glands in the stomach

Related tests