Test: Diode Circuits


10 Questions MCQ Test Analog Electronics | Test: Diode Circuits


Description
Attempt Test: Diode Circuits | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Analog Electronics for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

For the given circuits and input waveform determine the output waveform

 

Solution:

Diode is off when Vi < 5 and for Vi > 5, Vo = 5V.

QUESTION: 2

For the given circuits and input waveform determine the output waveform

Solution:

Diode is off when Vi + 2 > 0.

QUESTION: 3

For the given circuits and input waveform determine the output waveform

Solution:

For V1 < 4 the diode is on otherwise its off.

QUESTION: 4

For the given circuits and input waveform determine the output waveform

Solution:

During +ve half cycle when Vi < 8 both the diodes are off. For V1 > 8, D1 is on. Similarly for the negative half cycle.

QUESTION: 5

The maximum load current that can be drawn is

Solution:

At regulated poer supply, Is = 30-9/15k or 1.4 mA. The load current will remain less than this current.

QUESTION: 6

For the circuit shown diode cutting voltage is Vin = 0. The ripple voltage is to be no more than vrip = 4 V. The minimum load resistance, that can be connected to the output is (in kilo ohm)​

Solution:

QUESTION: 7

The circuit inside the box in fig. P3.1.31. contains only resistor and diodes. The terminal voltage vo isconnected to some point in the circuit inside the box. The largest and smallest possible value of vo most nearly to is respectively​

Solution:

The output voltage cannot exceed the positive power supply voltage and cannot be lower than the negative power supply voltage.

QUESTION: 8

The Q-point of the zener diode in the circuit shown below is​

Solution:

QUESTION: 9

 A 2-port network is driven by a source Vs = 100 V in series with 5 ohm, and terminated in a 25 ohm resistor. The impedance parameters are

The Thevenin equivalent circuit presented to the 25 ohm resistor is

Solution:

100 = 25I1 + 2I2, V2 = 40I1 + 10I2
Also V2 = 160I1 + 6.8I2
using above equations we get, Vth = 160 V and Rth = 6.8 ohm.

QUESTION: 10

Find V1 and V2.​

Solution:

800 = 10V1 – V2 and 3V2 = 5V1 = 0.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code