Test: Direction Of Magnetic Field


20 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Direction Of Magnetic Field


Description
This mock test of Test: Direction Of Magnetic Field for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Direction Of Magnetic Field (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Direction Of Magnetic Field quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Direction Of Magnetic Field exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Direction Of Magnetic Field extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the magnetic field outside a solenoid?

Solution:

There are no magnetic lines of force outside a solenoid, hence the magnetic field outside a solenoid is zero.

QUESTION: 2

Which, among the following qualities, is not affected by the magnetic field?

Solution:

A stationary charge is not affected by a magnetic field because stationary charges do not have any velocity. Magnetic field cannot occur in a particle having zero velocity.

QUESTION: 3

When a charged particle moves at right angles to the magnetic field, the variable quantity is?

Solution:

When a charged particle moves perpendicular to the field, its speed remains the same whereas its velocity keeps on changing. Momentum is the product of the mass of the particle and the velocity if the particle, hence since velocity varies, momentum also varies.

QUESTION: 4

 If the flow of electric current is parallel to the magnetic field, the force will be ______

Solution:

Force is a cross product. A cross product involves the sine of the angle between them. If two quantities are parallel to each other, the angle between them is zero. Sin(0) is zero, hence force is zero.

QUESTION: 5

The ratio of magnetic force to electric force on a charged particle getting undeflected in a field is?

Solution:

When a charged particle is undeflected in a field, the magnitude of the magnetic force and electric force acting on the particle is the same, hence the ratio is 1.

QUESTION: 6

What is the strength of magnetic field known as ________

Solution:

Strength of magnetic filed is also known as magnetic flux density. It is the amount of magnetic flux lines crossing through unit area.

QUESTION: 7

Weakest force in nature is?

Solution:

gravity is the weakest of the four fundamental forces.

Ordered from strongest to weakest, the forces are

1) the strong nuclear force,

2) the electromagnetic force,

3) the weak nuclear force, and

4) gravity.

QUESTION: 8

 How can a magnetic field be produced?

Solution:

An electric filed as well as a permanent magnet produces a magnetic field whereas a temporary magnets fails to do so.

QUESTION: 9

Can we see magnetic flux lines?

Solution:

No, we cannot see magnetic flux lines as the “lines of magnetic flux” is purely an imaginary concept to understand the magnetic field clearly.

QUESTION: 10

Magnetic Field lines move from _______

Solution:

Magnetic field lines originate at the north pole and terminate at the south pole of the magnet.

QUESTION: 11

Field lines move from __________

Solution:

Magnetic field lines originate at the north pole and terminate at the south pole of the magnet.

QUESTION: 12

Magnetic field lines ___________ at the north pole.

Solution:

Magnetic field lines emerge at the north pole. Field lines seem to emerge at the north pole because they originate at the north pole.

QUESTION: 13

Magnetic field lines ___________ at the south pole.

Solution:

Magnetic field lines converge at the south pole. Field lines seem to converge at the south pole because they end at the south pole.

QUESTION: 14

Which of the following is used to determine the direction of magnetic field in a current carrying conductor?

Solution:

The right hand thumb rule determines the direction of magnetic field in a current carrying conductor. The rule states that when we align our right thumb in the direction of the current and curl our fingers around it, the direction of our fingers is the direction of the magnetic field.

QUESTION: 15

According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes?

Solution:

According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of current.

QUESTION: 16

According to Flemming’s left hand rule, the middle finger denotes?

Solution:

 According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of current.

QUESTION: 17

According to Flemming’s left hand rule, the thumb denotes?

Solution:

 According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of current.

QUESTION: 18

 The relation between the direction of force and the direction of magnetic field is _________

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

QUESTION: 19

 The relation between the direction of current and the direction of magnetic field is ________

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

QUESTION: 20

The relation between the direction of current and the direction of force is _________

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

Related tests