Test: Displacement And Velocity


20 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Displacement And Velocity


Description
This mock test of Test: Displacement And Velocity for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Displacement And Velocity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Displacement And Velocity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Displacement And Velocity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Displacement And Velocity extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The displacement of a particle is given by x = (t – 2)2 where x is in meters and t in seconds. The distance covered by the particle in the first 4 seconds is

Solution:

Displacement  at  t =0  is :  x =  4 meters...
displacement at t = 2 sec  is  x = 0 meters..
displacement at  t = 4 sec  is :  x =  22 = 4 meters

Because the particle changes direction at t=2s.

So the particle travels from x = 4 m to x=0 m  in the first 2 sec... and then  from 0m to x = 4 m position in th next two seconds....

distance travelled = 8 meters.

QUESTION: 2

The ratio of displacement to distance is

Solution:

As the magnitude of displacement always either less than or equal to distance travel. Hence, the numerical ratio of displacement to distance is either less than or equal to 1.

QUESTION: 3

A vehicle travels half the distance L with speed V1and the other half with speed V2, then its average speed is

Solution:

Let the vehicle travels from A to B. Distances, velocities and time taken are shown. To calculate average speed we will calculate total distance covered and will divide by time interval in which it covers that total distance. 

QUESTION: 4

Which of the following statements about distance is true:

Solution:

Displacement is the net distance between the initial position and final position, while the distance is the measure of total path travelled during the entire journey.

That is why displacement of moving body can be 0, but distance cannot be 0 snd hence distance is always equal to or more than displacement.

QUESTION: 5

Which of the following quantity remains constant during the uniform circular motion?

Solution:
QUESTION: 6

The magnitude of average velocity is equal to the average speed if the motion of an object is along a straight line and in the same direction.

Solution:

Answer: The magnitude of average velocity of an object is equal to its average speed, only in one condition when an object is moving in a straight line.

QUESTION: 7

A particle is moving along a circle of radius R such that it completes one revolution in 40 seconds. What will be the displacement after 2 minutes 20 seconds?

Solution:

1 revolution in 40 seconds

In 1 second it covers = 1/40 revolution

In 140 sec = 1/40 * 140 =7/2 rotation

= 3 and half rotation

Displacement =R + R = 2R

Beacuse the particle will be on the diametrically opposite end.

QUESTION: 8

The numerical ratio of velocity to speed is:

Solution:

When an object is moving along a straight path, magnitude of average velocity is equal to the average speed. Therefore, numerical ratio of average velocity to average speed is one in a straight line motion.

But, during curved motion, the displacement < distance covered, so the velocity < speed.

QUESTION: 9

Two escalators move people up and down between floors of a shopping mall at the same rate, either up or down. What of the following statements regarding the motion of the escalators is true?

Solution:

As the particles are moving at the same rate, their speed is the same but velocities will be different beacuse their directions will be different.

QUESTION: 10

A coordinate system that enables us to describe the position of a body in space at any instant of time is called

Solution:

Reference frame, also called frame of reference, in dynamics, system of graduated lines symbolically attached to a body that serve to describe the position of points relative to the body.

QUESTION: 11

The displacement of a particle starting from rest (at t = 0) is given by s = 6t2-t. The time in seconds at which the particle will attain zero velocity again, is

Solution:


0 = 3t (4 - t) t = 0 or 4s
Here t = 0 is not realistic so at t = 4s the velocity will be zero.

QUESTION: 12

The displacement of an object may be

Solution:

The displacement is a relative term, therefore it can be positive, negative or even 0 depending upon the initial position.

QUESTION: 13

If a body does not change its direction during the course of its motion, then

Solution:

Since the object does not change it direction it mean that the object is travelling in a straight line so,

the pathlength n displacement will be equal

QUESTION: 14

36 km/h is equal to:

Solution:

36Km/h = 36*1000/3600 m/s   (1Km. = 1000m.  & 1hour  = 3600sec.)
            = 10 m/s

QUESTION: 15

The ratio of magnitude of velocity and speed is always:

Solution:

The displacement of the body in given time is always equal to or less than distance covered, because, velocity is displacement per unit time and speed is distance covered per unit time, therefore, ratio of magnitude of velocity and speed is always equal to or less than one.

QUESTION: 16

Suppose our school is 1 km away from our house, and we go to school in the morning, and in the afternoon we come back. Then, the total displacement for the entire trip is

Solution:

The displacement is 0 because the initial and final position are the same, i.e. the home,, and hence, displacement is 0.

QUESTION: 17

An object is in uniform motion along a straight line if it

Solution:

Uniform motion means regular or equal motion. Thus uniform motion is obtained when object travels equal distance in equal intervals of time

QUESTION: 18

A man starts from his home with a speed of 4 km/h on a straight road up to his office 5 km away and returns to home, then the path length covered is

Solution:

5 km in going and 5 km in coming. total path travelled is 10 km

 

QUESTION: 19

A car covers a distance of 5 km in 5 mins, its average speed is equal to

Solution:

5kms in 5mins,which means 1km in 1min

Hence, it will travel 60km in 60 mins,

i.e. speed = 60km/hr

QUESTION: 20

Which of the following is not an example of a rectilinear motion?

Solution:

Rectilinear motion is another name for straight-line motion. This type of motion describes the movement of a particle or a body. A body is said to experience rectilinear motion if any two particles of the body travel the same distance along two parallel straight lines.

Related tests