Test: Diversity in the Living World


15 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Diversity in the Living World


Description
Attempt Test: Diversity in the Living World | 15 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Binomial nomenclature consists of two names. These are:

Solution:
  • The first word in binomial nomenclature is the genus to which the organism belongs, and it is called the generic name.
  • The second word is the name of the species to which the organism belongs, and it is called the specific epithet.

​Hence, the correct option is 'B' i.e. 'Genus and Species'.

QUESTION: 2

Identify the incorrect statement:

Solution:

There are certain rules regarding biological nomenclature like:

  • Both the words in a biological name when handwritten are separately underlined.
  • The first word in the biological name represents the genus.
  • The first word denoting the genus starts with a capital letter.
  • Also, biological names are generally in Latin and written in italics.

So, the correct option is 'Both the words in a biological name, when handwritten, are seperately underlined, or printed in italics to indicate their vernacular origin'.

QUESTION: 3

Modern taxonomy studies require which of the following?

Solution:
  • The process of classification of living organisms into different taxa is called taxonomy.
  • External and internal structure, along with the structure of cell, development process and ecological information of organisms are essential and form the basis of modern taxonomic studies.
QUESTION: 4

Which among the following is not a code of nomenclature for organisms?

Solution:

International Union of Pure and Applied Chemistry is for the nomenclature of organic compounds.

  1. International Code of Botanical Nomenclature (ICBN)
  2. International Code of Bacteriological Nomenclature (ICBN) and
  3. International Code of Zoological Nomenclature (ICZN)

These are the three codes of nomenclature for living organisms.

QUESTION: 5

Statement A: Species is the basic unit of classification.
Statement B: Two plants can be said to belong to the same species if they can reproduce freely with each other and form seeds.

Solution:

Both the statements are correct. Closely linked organisms belong to the same species and they can interbreed among themselves to produce fertile progenies.

QUESTION: 6

What do you think is the need of nomenclature?

Solution:

There are different languages and so are different regional names for an organism. Therefore, scientists came up with the idea of binomial nomenclature.

Binomial nomenclature is introduced to standardize the name of a living organism.

QUESTION: 7

Systematics refers to the study of:

Solution:
  • Biological systematics is the study of the diversification of living forms from both the past and the present.
  • It also exhibits the relationships among living things through time. 

Hence, the correct option is "C" i.e. Diversity of organisms and their relationships.

QUESTION: 8

The word “Taxa” means ________

Solution:

The word “Taxa” means classification. And the study of taxa is called as taxonomy. Taxonomy is the classification of animals into different taxa and helps us to study organisms easily.

QUESTION: 9

A taxon is:

Solution:
  • A taxon is a taxonomic group or taxonomic unit of any ranking. Each category is referred to as a unit of classification.
  • There are seven main taxonomic ranks: kingdom, phylum, division, class, order, family, genus, species.

​Hence, the correct option is 'C' i.e. 'a taxonomic group of any ranking'.

QUESTION: 10

Biodiversity is:

Solution:

Biodiversity is the term used to describe the variety of life found on Earth and all of the natural processes. This can refer to genetic variation, ecosystem variation, or species variation within an area, biome, or planet. The biodiversity is more concentrated within tropical ecosystems than temperate ecosystems. 

QUESTION: 11

The biologist who has been called the ‘Darwin of the 20th century’ is:

Solution:
  • Ernst Mayr was a German-born American who made decisive and groundbreaking contributions to avian taxonomy, evolution and population genetics.
  • Widely credited as the world's greatest evolutionary biologist in history, Mayr was fondly called the “Darwin of the 20th century”.

Hence, the correct option is C i.e. Ernst Mayr.

QUESTION: 12

 Which of the following statements is false?

Solution:

Systematics is the study of the identification, taxonomy and nomenclature of organisms including the classification of living things with regard to their natural relationships and the study of variation and the evolution of taxa.

QUESTION: 13

Who is known as the Father of Zoology?

Solution:

Aristotle is known as the 'Father of Biology' as well as the "Father of Zoology".

Hence, the correct option is 'D' i.e. 'Aristotle'.

QUESTION: 14

A group of interbreeding organisms is called:

Solution:
  • A species is a group of individual organisms that interbreed and produce fertile, viable offspring.
  • According to this definition, a species is differentiated from another when matings between individuals of different species do not result in fertile offspring in nature.
QUESTION: 15

The book 'Systema Nature' was written by:

Solution:
  • The book ‘Systema Naturae’ was written by Carolus Linnaeus in 1735. The book marked the beginning of zoological nomenclature.
  • Carl Linnaeus is known as the “Father of Modern Taxonomy”.
  • In his book “Systema Naturae” (1735), he gave the hierarchical system of classification of the natural world into the plant kingdom, the animal kingdom and mineral kingdom. 
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code