Test: Dynamic Nature Of Equilibrium


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Dynamic Nature Of Equilibrium


Description
This mock test of Test: Dynamic Nature Of Equilibrium for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Dynamic Nature Of Equilibrium (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Dynamic Nature Of Equilibrium quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Dynamic Nature Of Equilibrium exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Dynamic Nature Of Equilibrium extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Equilibrium reactions are found in large scale in production of

Solution:

An understanding of equilibrium is important in the chemical industry. Equilibrium reactions are involved in some of the stages in the large-scale production of ammonia, sulfuric acid and many other chemicals. 

QUESTION: 2

Which of the following characterizes Equilibrium?

Solution:

It is dynamic because it never stops it keeps going even if try to disturb it the equilibrium will adjust itself such as to maintain its state.It can be achieved in physical reactions like ice and water or in chemical reactions too.It can only be achieved in a closed system because if the system would be open the reactants or products may escape from the system.Therefore,equilibrium cannot be established.

QUESTION: 3

Equilibrium can be attained in

Solution:

The equilibrium state can only be reached if the chemical reaction takes place in a closed system. Otherwise, some of the products may escape, leading to the absence of a reverse reaction.

QUESTION: 4

In which of the following solvents is silver chloride most soluble?

Solution:

Silver chloride forms a soluble complex with aqueous ammonia.
AgCl + 2NH3→ [Ag(NH3)2]Cl

QUESTION: 5

 On description of proton, new classification of acid and base was given by

Solution:

Bronsted–Lowry theory, also called proton theory of acids and bases, a theory, introduced independently in 1923 by the Danish chemist Johannes Nicolaus Bronsted and the English chemist Thomas Martin Lowry, stating that any compound that can transfer a proton to any other compound is an acid, and the compound that accepts the proton is a base. A proton is a nuclear particle with a unit positive electrical charge; it is represented by the symbol H+ because it constitutes the nucleus of a hydrogen atom.

QUESTION: 6

Which of the following is not a general characteristic of equilibria involving physical processes?

Solution:

The rate of conversion of physical quantity becomes constant both in backward and forward direction so,it seems to be stopped but in actually rate of backward and rate of forward reaction are same.

QUESTION: 7

In any chemical reaction, equilibrium is supposed to be establish when

Solution:

When rate of forward reaction is equal to the rate of backward reaction then equilibrium is supposed to be established.

QUESTION: 8

What percentage of ammonia is given after cooling equilibrium mixture by Haber process?

Solution:

The Haber Process combines nitrogen from the air with hydrogen derived mainly from natural gas (methane) into ammonia. The reaction is reversible and the production of ammonia is exothermic.
At each pass of the gases through the reactor, only about 15% of the nitrogen and hydrogen converts to ammonia. By continual recycling of the unreacted nitrogen and hydrogen, the overall conversion is about 98%.

QUESTION: 9

 In which of the following reaction can equilibrium be attained

Solution:

Reversible Reaction
The common observation for any reactions when they are reacted in closed containers would not go to completion, for some given conditions like temperature and pressure.
For all those cases, only the reactants are found to be present in the intial stages, but with the progress of reaction, the reactants concentration decreases and to that of the products increases. A stage is finally reached where there is no more change of reactants and products concentration is observed. The state where the reactants and products concentrations do not show any visible change within a given period of time is better known as the state of chemical equilibrium. 
The reactant amount that remains unused depends upon the experimental conditions like concentration of components, temperature of the system, pressure of the system and the reaction nature.

QUESTION: 10

Rate of reaction is proportional to product of molar concentration of reactants with each concentration term raised to power its stoichiometric coefficient. This is the law of

Solution:

Law of mass action states that the rate of rection is proportional to the product of molar concentration of reactant with each concentration term raised to powerits stoichiometric coefficient