Test: ER-Model- 1


10 Questions MCQ Test Question Bank for GATE Computer Science Engineering | Test: ER-Model- 1


Description
This mock test of Test: ER-Model- 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: ER-Model- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: ER-Model- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: ER-Model- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: ER-Model- 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The data flow model of an application mainly shows:

Solution:

A Data Flow Diagram (DFO) is a graphical representation of the flow of data through as information system, modelling its process aspects.

QUESTION: 2

Which of the following desired features are beyond the capability of relational algebra?

Solution:

Relational algebra can not preform the following:
(a) Aggregate computation (avg, sum, etc. must be used).
(b) Multiplication
(c) Finding transitive closure
These operations are beyond the capability of relational algebra.

QUESTION: 3

In airline reservation system, the entities are date, flight number, place of departure, destination, type of plane and seats available. The primary key is:

Solution:

The primary key is used to identify uniquely each and every entity. In which no attribute is redundant. By using the flight number and date we can identify the information regarding any plane.

QUESTION: 4

The column of a table is referred to as the:

Solution:

Every column of the table is referred to as attribute. Row of the table are called as tuples. Number of columns in the table defines the degree of the table.

QUESTION: 5

In an E-R diagram ellipses represent ______.

Solution:

In a E-R diagram, a rectangle represents entity set, relationship among entity set are represented by diamond box. Attributes are represented by ellipse and the link between attributes and entity set are represented by straight lines.

QUESTION: 6

The set of permitted values for each attribute is called its:

Solution:

Domain is defined as the set of permitted values for each attribute. The values of that attribute must lie within the defined domain.

QUESTION: 7

A data model is a collection of conceptual tools for describing​

Solution:

Data models are the basic entities through which abstraction in a DBMS in introduced, It actually defines how data is connected to each other and how they are processed and stored inside the system.

QUESTION: 8

Choose the correct statements:

Solution:

An alternate key is a key associated with one or more columns whose values uniquely identify every row in the table, but where is not the primary key. So, it can be said that an alternate key is a candidate key which is not a primary key.

QUESTION: 9

E-R modeling technique is a:

Solution:

It is a top-down method.
An entity–relationship model (ER model) describes inter-related things of interest in a specific domain of knowledge. An ER model is composed of entity types (which classify the things of interest) and specifies relationships that can exist between instances of those entity types.

In software engineering an ER model is commonly formed to represent things that a business needs to remember in order to perform business processes. Consequently, the ER model becomes an abstract data model that defines a data or information structure that can be implemented in a database, typically a relational database.

Some ER modelers show super and subtype entities connected by generalization-specialization relationships, and an ER model can be used also in the specification of domain-specific ontologies.

QUESTION: 10

8. Statement 1: A tuple is a row in a relation
Statement 2: Existence of multiple foreign keys in the same relation is possible

Solution:

A tuple is a row is a relation. There can exist multiple foreign keys in the same relation because there can exist multiple attributes in the relation that are primary keys in two or more other relations.

Similar Content

Related tests