Test: EVS-1


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: EVS-1


Description
This mock test of Test: EVS-1 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: EVS-1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: EVS-1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: EVS-1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: EVS-1 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Bandhavgarh National Park is located in which State? 

Solution:

​Bandhavgarh National Park is one of the wild life sanctuaries in the Indian state Madhya Pradesh. Bandhavgarh was declared a national park in 1968. The density of the tiger population at Bandhavgarh is one of the highest known in India. 

QUESTION: 2

Which is called the "Lake District of India"? 

Solution:

​Nainital famously referred to as the 'Lake District of India'. 

QUESTION: 3

Which sanctuary in India is famous for Rhinoceros and in which state is it located? 

Solution:

​Kaziranga National Park situated in Assam state of India, is a UNESCO world heritage sites of India and known for Great Indian one horned Rhinoceros. Kaziranga also boasts the highest density of tigers among the protected areas in the world and was declared a Tiger Reserve in 2006. 

QUESTION: 4

Three crops that contribute maximum to global food grain production are _________. 

Solution:

​Three crops that contribute maximum to global food grain production are Wheat, rice, maize. 

QUESTION: 5

Which of the following is least likely to be an effect of global warming? 

Solution:

Some important effects of Global Warming are rising seas and increased coastal flooding, more destructive hurricanes, more frequent and intense heat waves, an increase in extreme weather events, more severe droughts, melting ice, destruction of coral reefs, loss of fertile delta region as for agriculture. Decreased rate of photosynthesis in vegetation is least likely to be an effect of global warming. 

QUESTION: 6

As compared to earth the gravitational pull of moon is: 

Solution:

​The Gravitational pull of moon is about 1/6 times of earth. 

QUESTION: 7

Who can initiate the process of removal of the President before the expiry of his term? 

Solution:

​Either House of Parliament can initiate the process of removal of President before the expiry of his term. 

QUESTION: 8

Bicameral Legislature means - 

Solution:

​A bicameral legislature divides the legislators into two separate assemblies, chambers, or houses. In India it has Upper Chamber and Lower Chamber. 

QUESTION: 9

The constitution of India was framed by: 

Solution:

​The Constitution of India was framed by Constituent Assembly. 

QUESTION: 10

What is the minimum age to qualify for Lok Sabha Elections? 

Solution:

​The minimum age to qualify for Lok Sabha Elections is 25 years. 

QUESTION: 11

As per John Locke, an English philosopher and physician, which is not a Natural Right? 

Solution:

​As per John Locke, Right to Life, Liberty and Property are Natural Right. But Right to vote is a not a natural right. 

QUESTION: 12

Pulses are a rich source of which of the following? 

Solution:

​Pulses are rich sources of proteins.

QUESTION: 13

Plant cell wall is made up of - 

Solution:

​The plant cell wall is composed of cellulose. Cellulose is a structural carbohydrate and is considered a complex sugar because it is used in both protection and structure. 

QUESTION: 14

The study of Fungi is also known as - 

Solution:

​Mycology is the branch of biology concerned with the study of fungi, including their genetic and biochemical properties, their taxonomy and their use to humans. 

QUESTION: 15

The outermost layer of skin is - 

Solution:

​The epidermis, the outermost layer of skin, provides a waterproof barrier and creates our skin tone. 

QUESTION: 16

_______________ is the movement of molecules across a cell membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration. 

Solution:

​Active transport is the movement of molecules across a membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration in the direction against the concentration gradient. 

QUESTION: 17

S Balachander is associated to which musical instrument? 

Solution:

​S. Balachander, 60, is the unchallenged king of the veena on which he plays Carnatic music with dazzling virtuosity.

QUESTION: 18

What is the name of the balloon – borne instrument set to be launch by NASA to study heavy cosmic particles? 

Solution:

​NASA scientists in Antarctica are set to launch a balloon-borne instrument to collect information on cosmic rays, high-energy particles from beyond the solar system that enters Earth's atmosphere every day. The instrument, called the Super Trans-Iron Galactic Element Recorder (SuperTIGER), is designed to study rare heavy nuclei, which hold clues about where and how cosmic rays attain speeds up to nearly the speed of light 

QUESTION: 19

In Microsoft Word, _______________ is a position we set for placing and aligning text on a page. 

Solution:

​In Microsoft Word, Tab stop is a position we set for placing and aligning text on a page. 

QUESTION: 20

Anoushka Shankar is related to which musical instrument? 

Solution:

​Anoushka Shankar (born 9 June 1981) is a Indian sitar player and composer. She is the daughter of Ravi Shankar and the half-sister of Norah Jones. 

Similar Content

Related tests