Test: Election And Representation


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Election And Representation


Description
This mock test of Test: Election And Representation for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Election And Representation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Election And Representation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Election And Representation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Election And Representation extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When did the Election Commission of India got two more Election Commissioners?

Solution:

Till 1989, the Election Commission was a single member. Just before the 1989 general elections, two Election Commissioners were appointed, making the body multi-member. Soon after the elections, the Commission reverted to its single member status. In 1993, two Election Commissioners were once again appointed.

QUESTION: 2

The example of proportional representation system is

Solution:

Except Netherlands the rest of the countries follows the first past the post system.

QUESTION: 3

The country that follows FPTP electoral system is

Solution:

The most common electoral system, used in Canada, India, the UK and the United States, is first past the post or winner-take-all.

QUESTION: 4

The electoral system, first past the post is also known as

Solution:

In the electoral race, the candidate who is ahead of others, who crosses the winning post first of all, is the winner. This method is also called the plurality system. This is the method of election prescribed by the Indian Constitution.

QUESTION: 5

The minimum age of voting was 21 years till

Solution:

Till 1989, an adult Indian meant an Indian citizen above the age of 21. An amendment to the Constitution in 1989 reduced the eligibility age to 18.

QUESTION: 6

All eligible voters, living in a specified area, vote to elect their representative is termed as

Solution:

In this system, all eligible voters living in a specified area vote to elect their representatives. The total electorate of the country, irrespective of their profession or group is divided into territorial constituencies, which elect one or more representatives. The entire population is divided into constituencies with more or less equal numbers of voters.

QUESTION: 7

The present composition of the Election Commission is a

Solution:

At present, the Election Commission of India is a three-member body, with one Chief Election Commissioner and two Election Commissioners.

QUESTION: 8

The authority that issues the notification for elections is:

Solution:

The process of election officially begins on the recommendation of the Election Commission. The President, in case of Lok Sabha and the Governor, in case of State Assembly issues a notification for election.

QUESTION: 9

After the polling has finished, the votes are counted under the supervision of

Solution:

After the polling has finished, the votes are counted under the supervision of Returning Officers and Observers appointed by the Election Commission. After the counting of votes is over, the Returning Officer declares the name of the candidate to whom the largest number of votes have been given as the winner.

QUESTION: 10

In India who can vote under the concept of Universal Adult Franchise?

Solution:

Universal Adult Franchise means adults (18 years and above) who have the nationality of India, have the right to vote irrespective of caste, colour, creed or gender.