Test: Election and Representation- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Election and Representation- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Election and Representation- Case Based Type Questions | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Political Science Class 11 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

All citizens cannot take direct part in making every decision. Therefore, representatives are elected by the people. This is how elections become important. Whenever we think of India as a democracy, our mind invariably turns to the last elections. Elections have today become the most visible symbol of the democratic process. We often distinguish between direct and indirect democracy. A direct democracy is one where the citizens directly participate in the day-today decision making and in the running of the government. The ancient city-states in Greece were considered as examples of direct democracy.

Q. Which of these is the closest example of direct democracy in India?

Solution: Gram Sabha is an example of direct democracy. It is a village assembly consisting of all the registered voters of the village.
QUESTION: 2

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

All citizens cannot take direct part in making every decision. Therefore, representatives are elected by the people. This is how elections become important. Whenever we think of India as a democracy, our mind invariably turns to the last elections. Elections have today become the most visible symbol of the democratic process. We often distinguish between direct and indirect democracy. A direct democracy is one where the citizens directly participate in the day-today decision making and in the running of the government. The ancient city-states in Greece were considered as examples of direct democracy.

Q. Which of these factors make it impossible to practice direct democracy?

Solution: Direct democracy comes with high costs and high risks, it may lead to conflicts and be emotional. As direct democracy often requires nationwide votes and assemblies, its economic, social and political costs will be considerable.
QUESTION: 3

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

All citizens cannot take direct part in making every decision. Therefore, representatives are elected by the people. This is how elections become important. Whenever we think of India as a democracy, our mind invariably turns to the last elections. Elections have today become the most visible symbol of the democratic process. We often distinguish between direct and indirect democracy. A direct democracy is one where the citizens directly participate in the day-today decision making and in the running of the government. The ancient city-states in Greece were considered as examples of direct democracy.

Q. Which of the following justifies the necessity of electing representatives?

Solution: The most important thing you can do for someone is to encourage them to think about their issue in a different way. While doing so won't feed your ego in the same way that coming up with a solution can, you will assist a person with a problem to change their thinking.
QUESTION: 4

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

All citizens cannot take direct part in making every decision. Therefore, representatives are elected by the people. This is how elections become important. Whenever we think of India as a democracy, our mind invariably turns to the last elections. Elections have today become the most visible symbol of the democratic process. We often distinguish between direct and indirect democracy. A direct democracy is one where the citizens directly participate in the day-today decision making and in the running of the government. The ancient city-states in Greece were considered as examples of direct democracy.

Q. Which of these signifies the existence of democracy?

Solution: Representative democracy is a form of democracy in which people vote for representatives who then vote on policy initiatives as opposed to direct democracy, a form of democracy in which people vote on policy initiatives directly.
QUESTION: 5

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

There are certain social groups which may be spread across the country. In a particular constituency, their numbers may not be sufficient to be able to influence a victory of a candidate. However, taken across the country they are a significantly sizeable group. To ensure their proper representation, a system of reservation becomes necessary. The Constitution provides for reservation of seats in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. This provision was made initially for a period of 10 years and as a result of successive constitutional amendments, has been extended up to 2020. The Parliament can take a decision to further extend it, when the period of reservation expires. The number of seats reserved for both of these groups is in proportion to their share in the population of India. Of the 543 elected seats in the Lok Sabha, 84 are reserved for Scheduled Castes and 47 are reserved for Scheduled Tribes (as on 26 January 2019).

Q. How many seats are reserved for Scheduled Castes in the Lok Sabha?

Solution: Some seats are reserved in Lok Sabha for the members of the Schedule Castes and Scheduled Tribes. As per the order issued by the Delimitation Commission in 2008 , 412 are general, 84 seats are reserved for Scheduled Castes and 47 seats for the Scheduled Tribes.
QUESTION: 6

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

There are certain social groups which may be spread across the country. In a particular constituency, their numbers may not be sufficient to be able to influence a victory of a candidate. However, taken across the country they are a significantly sizeable group. To ensure their proper representation, a system of reservation becomes necessary. The Constitution provides for reservation of seats in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. This provision was made initially for a period of 10 years and as a result of successive constitutional amendments, has been extended up to 2020. The Parliament can take a decision to further extend it, when the period of reservation expires. The number of seats reserved for both of these groups is in proportion to their share in the population of India. Of the 543 elected seats in the Lok Sabha, 84 are reserved for Scheduled Castes and 47 are reserved for Scheduled Tribes (as on 26 January 2019).

Q. Who among the following has the right to take a decision over the issue of extending 'the provision of reservation'?

Solution: Parliament has the right to take a decision over the issue of extending 'the provision of reservation'. Parliament is entitled to instigate a parliamentary investigation into a specific issue, without reference to the government.
QUESTION: 7

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

There are certain social groups which may be spread across the country. In a particular constituency, their numbers may not be sufficient to be able to influence a victory of a candidate. However, taken across the country they are a significantly sizeable group. To ensure their proper representation, a system of reservation becomes necessary. The Constitution provides for reservation of seats in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. This provision was made initially for a period of 10 years and as a result of successive constitutional amendments, has been extended up to 2020. The Parliament can take a decision to further extend it, when the period of reservation expires. The number of seats reserved for both of these groups is in proportion to their share in the population of India. Of the 543 elected seats in the Lok Sabha, 84 are reserved for Scheduled Castes and 47 are reserved for Scheduled Tribes (as on 26 January 2019).

Q. Which of the following provisions of the Indian Constitution ensures equality?

Solution: “The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India.” This Article also provides the autonomy to the State to grant special provisions for the backward classes, under-represented States, SC & ST for posts under the State.
QUESTION: 8

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

There are certain social groups which may be spread across the country. In a particular constituency, their numbers may not be sufficient to be able to influence a victory of a candidate. However, taken across the country they are a significantly sizeable group. To ensure their proper representation, a system of reservation becomes necessary. The Constitution provides for reservation of seats in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. This provision was made initially for a period of 10 years and as a result of successive constitutional amendments, has been extended up to 2020. The Parliament can take a decision to further extend it, when the period of reservation expires. The number of seats reserved for both of these groups is in proportion to their share in the population of India. Of the 543 elected seats in the Lok Sabha, 84 are reserved for Scheduled Castes and 47 are reserved for Scheduled Tribes (as on 26 January 2019).

Q. How many seats are reserved for Scheduled Tribes in the Lok Sabha?

Solution: Some seats are reserved in Lok Sabha for the members of the Schedule Castes and Scheduled Tribes. As per the order issued by the Delimitation Commission in 2008 , 412 are general, 84 seats are reserved for Scheduled Castes and 47 seats for the Scheduled Tribes.
QUESTION: 9

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The true test of any election system is its ability to ensure a free and fair electoral process. If we want democracy to be translated into reality on the ground, it is important that the election system is impartial and transparent. The system of election must also allow the aspirations of the voter to find legitimate expression through the electoral results. Several efforts have been made in India to ensure the free and fair election system and process. Article 324 of the Indian Constitution provides for an independent Election Commission for the 'superintendence, direction and control of the electoral roll and the conduct of elections' in India. These words in the Constitution are very important, for they give the Election Commission a decisive role in virtually everything to do with elections.

Q. In India, which body is responsible for conducting elections?

Solution: The Election Commission of India (ECI) is a permanent and independent body established by the Constitution of India directly to ensure free and fair elections in the country.
QUESTION: 10

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The true test of any election system is its ability to ensure a free and fair electoral process. If we want democracy to be translated into reality on the ground, it is important that the election system is impartial and transparent. The system of election must also allow the aspirations of the voter to find legitimate expression through the electoral results. Several efforts have been made in India to ensure the free and fair election system and process. Article 324 of the Indian Constitution provides for an independent Election Commission for the 'superintendence, direction and control of the electoral roll and the conduct of elections' in India. These words in the Constitution are very important, for they give the Election Commission a decisive role in virtually everything to do with elections.

Q. If the elections are transparent and impartial,___________is considered successful.

Solution: “Free and fair elections are the foundation of every healthy democracy, ensuring that government authority derives from the will of the people,” U.S. Permanent Representative to the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) and former governor of Virginia James S.
QUESTION: 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The true test of any election system is its ability to ensure a free and fair electoral process. If we want democracy to be translated into reality on the ground, it is important that the election system is impartial and transparent. The system of election must also allow the aspirations of the voter to find legitimate expression through the electoral results. Several efforts have been made in India to ensure the free and fair election system and process. Article 324 of the Indian Constitution provides for an independent Election Commission for the 'superintendence, direction and control of the electoral roll and the conduct of elections' in India. These words in the Constitution are very important, for they give the Election Commission a decisive role in virtually everything to do with elections.

Q. Which of the following is a test of any elections?

Solution: The ultimate test of free and fair election is the acceptance of the election results by the voters. If elections are not free or fair, the voters will not accept the results. It is logical to assume that if the elections are not free and fair, and rigging or mal practices have taken place, the ruling party should always win, as it is more powerful than the opposition.
QUESTION: 12

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The true test of any election system is its ability to ensure a free and fair electoral process. If we want democracy to be translated into reality on the ground, it is important that the election system is impartial and transparent. The system of election must also allow the aspirations of the voter to find legitimate expression through the electoral results. Several efforts have been made in India to ensure the free and fair election system and process. Article 324 of the Indian Constitution provides for an independent Election Commission for the 'superintendence, direction and control of the electoral roll and the conduct of elections' in India. These words in the Constitution are very important, for they give the Election Commission a decisive role in virtually everything to do with elections.

Q. Which Article of the Indian Constitution lays the provision for independent Election Commission?

Solution: Article 324 of the Constitution provides that the power of superintendence, direction, and control of elections to parliament, state legislatures, the office of the president of India, and the office of vice-president of India shall be vested in the election commission.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code