Test: Electoral Politics - 4


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Electoral Politics - 4


Description
This mock test of Test: Electoral Politics - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Electoral Politics - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electoral Politics - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Electoral Politics - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electoral Politics - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Election Commission is

Solution:

The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering Union and State election processes in India. The body administers elections to the Lok Sabha, Rajya Sabha, State Legislative Assemblies in India, and the offices of the President and Vice President in the country. The President appoints Chief Election Commissioner and Election Commissioners. They have tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.

QUESTION: 2

What was the promise Devi Lal made to the farmers and small businessmen?

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following statements about the reasons for conducting elections are false?

Solution:

The principal role of the judiciary is to protect rule of law and ensure supremacy of law. It safeguards rights of the individual, settles disputes in accordance with the law and ensures that democracy does not give way to individual or group dictatorship.

QUESTION: 4

Which of these is not a feature of Indian democracy?

Solution:

India is largest democracy where the losing party takes the role of opposition.

QUESTION: 5

Which of these choices are made by voters in elections to a representative democracy?

Solution:
QUESTION: 6

Which of these is not a condition of a democratic election?

Solution:
QUESTION: 7

What is meant by the term ‘constituency’?

Solution:
QUESTION: 8

Which of the options below are the demerits of the electoral competition?

Solution:

The correct option is D  as 
a)Creates a sense of factionalism
b)Parties use dirty tricks to win elections
Are the demerits of electoral competition .
 

QUESTION: 9

In India, elections for which of these bodies are held after every five years?

Solution:

The Lok Sabha the Lower house of the Indian Parliament comprising of elected represented and the Vidhan Sabha is the state legislative assembly comprised of the legislatures elected by the voters. Elections for Lok Sabha and Vidhan Sabha are usually held after every five years.
However, if the ruling party loses the majority, the President dissolves the House and calls for fresh elections. Likewise, if the state government loses the majority, the Governor dissolves the state assembly and calls for fresh polls.
 

QUESTION: 10

Elections held after the term of 5 years of Lok Sabha are called

Solution:

The correct option is B.
The elections are conducted by the Election Commission of India. All members of the Lok Sabha, except two who can be nominated by the President of India, are directly elected through general elections which take place every five years in normal circumstances by universal adult suffrage.
 

QUESTION: 11

What is an election held for only one constituency to fill the vacancy caused due to the death or resignation of a member called?

Solution:
QUESTION: 12

Into how many constituencies is the country divided for Lok Sabha elections?

Solution:
QUESTION: 13

Constituencies called ‘wards’ are made for the election to

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following statement is incorrect?

Solution:
QUESTION: 15

How many seats are reserved in Lok Sabha for the Scheduled Tribes?

Solution:

B is the correct option.Some seats are reserved in Lok Sabha for the members of the Schedule Castes and Scheduled Tribes. As per the order issued by the Delimitation Commission in 2008 , 412 are general, 84 seats are reserved for Scheduled Castes and “47 seats” for the Scheduled Tribes.

QUESTION: 16

How many seats are reserved for women in rural and urban local bodies?

Solution:
QUESTION: 17

Which of these is not a part of the district and local level bodies?

Solution:
QUESTION: 18

Which of the options given below are applicable to the principle of Universal Adult Franchise?

Solution:
QUESTION: 19

For voting, the voter has to show which of these as identity proof?

Solution:

All the documents can be shown and are seemed valid by government.

QUESTION: 20

What is the minimum age required to contest an election to Lok Sabha?

Solution:

Article 84 (b) of Constitution of India provides that the minimum age for becoming a candidate for Lok Sabha election shall be 25 years.

Related tests