Test: Electric Current And Its Effects - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Electric Current And Its Effects - 1


Description
This mock test of Test: Electric Current And Its Effects - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Electric Current And Its Effects - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electric Current And Its Effects - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Electric Current And Its Effects - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electric Current And Its Effects - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Electric current is the flow of

Solution:

Electric current originates because of the flow/drift of electrons and its direction is opposite to the direction of flow of electrons.

QUESTION: 2

Which of the following materials is a conductor?

Solution:

The substance that passes electricity is called conductor. Silver is a good conductor of electricity.

QUESTION: 3

Magnetic effect of electric current was observed by

Solution:

Hans Christian Ørsted was a Danish physicist and chemist who discovered that electric currents creates magnetic fields, which was the first connection found between electricity and magnetism.

QUESTION: 4

A device which prevents or allows the current to flow through it

Solution:

A circuit breaker can be used over and over again. The basic circuit breaker consists of a simple switch, connected to an electromagnet.

Generally electrical current requires a close path or circuit to flow, so when switch is off it won't flow. A switch prevents or allow the current to flow through it.

QUESTION: 5

Electromagnet loses its magnetic property when

Solution:

Electromagnet loses its magnetic property when current is switched OFF.

QUESTION: 6

When two or more cells are joined together, it forms a

Solution:

Combination of two or more cells forms battery.

QUESTION: 7

Electrons are __________ particles.

Solution:

Electrons are negatively charged particles.

QUESTION: 8

Electromagnet is based on

Solution:

Electromagnet is a magnet that works as magnet in presence of current only. It is based on magnetic effect of electric current.

QUESTION: 9

Filament of electric bulb is made up of

Solution:

Filament of electric bulb is made up of tungsten, an alloy of metals having very high melting point.

QUESTION: 10

Electric current is said to pass through a wire when

Solution:

An electric current is the rate of flow of electric charge past a point or region. An electric current is said to exist when there is a net flow of electric charge through a region.  In electric circuits this charge is often carried by electrons moving through a wire.