Test: Electricity And Circuits - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Electricity And Circuits - 1


Description
This mock test of Test: Electricity And Circuits - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Electricity And Circuits - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electricity And Circuits - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Electricity And Circuits - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electricity And Circuits - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Combination of two or more cells in series is called

Solution:

Combination of two or more cell in series is called battery.

QUESTION: 2

Which of the following is bad conductor of electric current?

Solution:

Diamond is bad conductor of electric current while graphite, iron and nichrome are good conductor.

QUESTION: 3

Filament of electric bulb is made up of

Solution:

Filament of electric bulb is made up of tungsten due to high resistivity and high melting point.

QUESTION: 4

In which case bulb will glow if following materials are placed in circuit?

Solution:

Only metal spoon will allow the current to pass through.because all others are insulators.

QUESTION: 5

The materials that have high resistance are called

Solution:

The materials that have high resistance are called bad conductors such as plastic, paper and cotton etc.

QUESTION: 6

A thin coil of metal, which glows when electricity is passed through it, is called

Solution:

A thin coil of metal, which glows when electricity is passes though it is called filament.

QUESTION: 7

Which one of the following will allow electric current to pass through?

Solution:

Iron nail being a metal is a conductor of electricity while the rest are insulators.

QUESTION: 8

Closed and continuous path of electric current is called

Solution:

Closed and continuous path of electric current is called circuit.

QUESTION: 9

Which of the following is not a use of electricity?

Solution:

Electricity is used in watching television, running pump and driving car but riding bicycle do not use electricity.

QUESTION: 10

A ______________ provide us with electricity.

Solution:

A  Power house provide us with electricity.

Related tests