Test: Electromagnetic Induction


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Electromagnetic Induction


Description
This mock test of Test: Electromagnetic Induction for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Electromagnetic Induction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electromagnetic Induction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Electromagnetic Induction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electromagnetic Induction extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An E.M.F. can be induced by _________

Solution:

It is the dot product of magnetic field vector and area vector.
emf=BAcos(theta), hence if either of the three, that is, magnetic field, area or angle changes, thee emf will change.

QUESTION: 2

What happens to the current in a coil while accelerating a magnet inside it?

Solution:

A chance in magnetic field induces an emf. When there is an emf, there has to be a current. Hence, when the magnet is moved inside a coil, the current in it increases.

QUESTION: 3

What is the consequence of motor effect?

Solution:

Motor effect is when a current carrying conductor in a magnetic field experiences a force, hence its consequence is electromagnetic induction.

QUESTION: 4

The total number of magnetic field lines passing through an area is termed as?

Solution:

The number of magnetic flux lines per unit area is the magnetic flux, because flux is the number of field lines per unit area.

QUESTION: 5

The formula for induced emf is __________

Solution:

The formula for induced emf is: emf=Blv, where B is the magnetic field, l is the length of the conductor and v is the velocity with which it is moving in the magnetic field.

QUESTION: 6

If a conductor 0.2m long moves with a velocity of 0.3m/s in a magnetic field of 5T, calculate the emf induced.

Solution:

The formula for induced emf is: emf=Blv. Substituting the values of B, l and v from the question, we get emf=0.3V.

QUESTION: 7

Find the length of a conductor which is moving with a velocity 0.4m/s in a magnetic field of 8T, inducing an emf of 20V.

Solution:

The formula for induced emf is: emf=Blv. Substituting the values of B, emf and v from the question, we get l=6.25m.

QUESTION: 8

 Find the strength of magnetic field in a conductor 0.5m long moving with a velocity of 10m/s, inducing an emf of 20V.

Solution:

The formula for induced emf is: emf=Blv. Substituting the values of l, emf and v from the question, we get B=4T.

QUESTION: 9

What does emf stand for?

Solution:

emf stands for electromotive force. It is the voltage developed by any source of electrical energy.

QUESTION: 10

What is emf?

Solution:

Electromotive force is not actually a force. It is basically a voltage. It is the voltage developed by any source of electrical energy.

Related tests