Test: Electromagnetic Waves- 2


10 Questions MCQ Test Physics For JEE | Test: Electromagnetic Waves- 2


Description
This mock test of Test: Electromagnetic Waves- 2 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Electromagnetic Waves- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electromagnetic Waves- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Electromagnetic Waves- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electromagnetic Waves- 2 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Wavelength of visible Spectrum ranges from

Solution:

The visible light spectrum is the segment of the electromagnetic spectrum that the human eye can view. More simply, this range of wavelengths is called visible light. Typically, the human eye can detect wavelengths from 380 to 700 
All electromagnetic radiation is light, but we can only see a small portion of this radiation—the portion we call visible light. Cone-shaped cells in our eyes act as receivers tuned to the wavelengths in this narrow band of the spectrum. Other portions of the spectrum have wavelengths too large or too small and energetic for the biological limitations of our perception.
As the full spectrum of visible light travels through a prism, the wavelengths separate into the colors of the rainbow because each color is a different wavelength. Violet has the shortest wavelength, at around 380 nanometers, and red has the longest wavelength, at around 700 nanometers.
 

QUESTION: 2

The physical properties of electromagnetic waves are decided by their

Solution:

Electromagnetic waves vary in wavelength and frequency. Longer wavelength electromagnetic waves have lower frequencies, and shorter wavelength waves have higher frequencies. Higher frequency waves have more energy.

QUESTION: 3

Radioactive decay of the nucleus leads to the emission of

Solution:

Gamma rays are electromagnetic radiation (high-energy photons) with an extreme frequency and a high energy. They are created by the decay of nuclei as they travel from a high-energy state to a lower state; this process is called “gamma decay.” Most atomic responses are accompanied by gamma emission.

QUESTION: 4

Weather forecasting uses

Solution:

Weather forecasting makes use of the infrared radiation emitted by cloud formations, which can be captured and transmitted by weather satellites as images to meteorologists.

QUESTION: 5

Oscillating circuits produce

Solution:

An oscillator is a circuit which produces a continuous, repeated, alternating waveform without any input. Oscillators basically convert unidirectional current flow from a DC source into an alternating waveform which is of the desired frequency, as decided by its circuit components.

QUESTION: 6

Which one is not an electromagnetic wave?

Solution:

Ultrasound waves are a type of a sound wave which is longitudinal in nature while others are electromagnetic waves because they are transverse in nature.

QUESTION: 7

The energy of the em waves is of the order of 15 keV. To which part of the spectrum does it belong?​

Solution:

λ=hc/E​=1240evnm /15×103 ​=0.083 nm
Since the order of wavelength is between 10 nm and .001 nm, it belongs to X-ray. part of the spectrum.

QUESTION: 8

Microwaves have wavelength in the range of​

Solution:

Microwaves are electromagnetic waves with wavelengths longer than those of terahertz (THz) wavelengths, but relatively short for radio waves. Microwaves have wavelengths approximately in the range of about one meter to one millimeter; with frequencies between 300 MHz (1 m) and 300 GHz (1 mm).

QUESTION: 9

Electromagnetic Spectrum is

Solution:

The orderly distribution of electromagnetic radiations according to their wavelength or frequency as called the electromagnetic spectrum. Radio waves are electromagnetic waves of the frequency range from few Hz to 106 Hz.

QUESTION: 10

Infra red rays are used

Solution:

Infra red rays are basically heat radiation that gives warmth which support the plant growth. It also helps in treating muscle pain in the same way we use hot water massage for muscle cramps.

Related tests