Test : English - 1


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : English - 1


Description
This mock test of Test : English - 1 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test : English - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : English - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : English - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : English - 1 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. It is wishful thinking you can improve the situation by doing (with) such people.

Solution:

Do away with means: to remove it completely.
It is wishful thinking you can improve the situation by doing away with such people is the correct usage.

QUESTION: 2

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. Varun goes (for cinema) every Friday.

Solution:

“To” is a preposition which is used to add direction, thus “to” should be used after go not “for”. Moreover, ‘go to the cinema/theatre/station’ is idiomatic. Thus option (b) is correct.

QUESTION: 3

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. The bus (had left) before I reached the stop.

Solution:
QUESTION: 4

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. In 2001, hundreds of people were killed (with) the earthquake in Gujarat.

Solution:

We use “in” when something happens in natural disaster or in any mis-happening.

QUESTION: 5

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. His condition has only deteriorated, his life (hangs with threads).

Solution:

‘Hang by a thread’ is an idiom which means ‘be in a highly precarious state’. Thus option (b) is correct.

QUESTION: 6

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. We are late because my wife took two hours to (put up) her make-up.

Solution:

“Put on” means to wear something. And for the “makeup” we use “wear”. Hence option (a) is correct.

QUESTION: 7

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. Our plans for the trip fell (down) because we had no money

Solution:

Fall through( phrasal verb): come to nothing; fail and hence denotes the failure of the trip.

QUESTION: 8

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. One minute they’re all sweet (but) caring and the next minute they stab you in the back.

Solution:

“sweet” and “caring” both are positive adjective thus they should not be joined with any contrasting conjunctions, ‘but’ is a contrasting conjunction. Thus option (b) is correct.

QUESTION: 9

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).

Q. The pool was dry as the water (had been drained off) the day before.

Solution:
QUESTION: 10

Direction: Look at the bracketed part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bracketed part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bracketed part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d). 

Q. Bunty did not just throw the toy, he (has broken it).

Solution:
QUESTION: 11

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Grandmother has a good memory; she can remember things which __________ many years ago.

Solution:

Subject + V2(past form of verb)+ Object……………..+ ago.

QUESTION: 12

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. I _________ her among the crowd just now.

Solution:

When ‘just now’ means a very short time ago. It takes past form of the verb i.e.V2.

QUESTION: 13

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Lost time is ________ again, and what we call time enough always proves little enough.

Solution:

‘Never’, ‘Seldom’, ‘Always’ are used before the ‘Main verb’. Also the sentence is in ‘passive voice’. Hence option C is the correct choice.

QUESTION: 14

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. To such a degree ____________ that people rebuked him.

Solution:

Sentences beginning with ‘To such a point, ‘To such a degree’, ‘To such an extent’ take inversion form i.e. “To such a degree + H.V. (auxiliary) +Subject + M.V.” Moreover ‘make a noise’ is the correct idiomatic expression not ‘make noise’.

QUESTION: 15

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. I'm going to adopt her as ________ as Julie and I get married.

Solution:

Soon means ‘a short time after then’ i.e. in or after a short time.
Early means ‘near the beginning of a period of time we are talking about’. Early does not mean soon. Moreover, comparative degree is not needed.
While we use quickly to refer to the speed with which something is done.
Hence option D is the correct choice.

QUESTION: 16

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Now that she saw Justin again, he was _____________ interesting and a little older than she had remembered him.

Solution:

We use rather with more and less + an adjective or adverb to make a comparison with something. Fairly is used with ‘pleasant positive degree of adjectives’ while ‘absolutely quite’ is a wrong usage.

QUESTION: 17

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. We prefer to work with a comparatively ____________ number of clients.

Solution:

‘Comparatively + Positive Degree of Adjective’ is the correct grammatical usage.

QUESTION: 18

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. I guess so, but I wonder sometimes if heredity is ___________ factor.

Solution:

‘Major’ is positive degree in form but a ‘superlative degree’ in sense. Hence it doesn’t take ‘more’ or ‘most’ before itself.

QUESTION: 19

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. _______________ the effect of heat waves is vital to ensuring a high turnout in the elections by making it safe for voters.

Solution:

Mitigate: to make something less severe or less unpleasant.
Hence option B is the correct choice.

QUESTION: 20

Direction: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. The contractors in turn _______ all labour laws and do not even pay minimum wages.

Solution:

Flout is a verb which means openly disregard (a rule, law, or convention).

Similar Content

Related tests