Test: English-1


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: English-1


Description
This mock test of Test: English-1 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: English-1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: English-1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: English-1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: English-1 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. A dime a dozen 

Solution:
QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. A drop in the bucket 

Solution:

A drop in the bucket means a tiny amount, especially when compared to a much larger one. 

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. Practice makes a man perfect 

Solution:

Practice makes a man perfect means Only by practicing or repeatedly doing something can one become proficient or skillful at it. 

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. On Sundays (1)/ I prefer reading (2)/ than going out visiting my friends. (3)/ No Error (4) 

Solution:

prefer takes “to” with it for the comparison. 

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Rohit is two year (1)/ junior than Mukesh (2)/ in the office. (3)/ No Error (4) 

Solution:

junior/senior takes “to” with it for the comparison. 

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Inspite of the doctor's stern warning (1)/ Latika continued taking (2)/ sugars in her milk. (3)/ No Error (4) 

Solution:

sugar is a material noun which is uncountable thus “sugar” should be used. 

QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Myself and Roshni (1)/ will take care of (2)/ the event on Sunday. (3)/ No Error (4) 

Solution:

A sentence should not be started with “myself”. And the sequence which should be used when multiple pronouns are used is 231. Thus it should be “Roshni and I”.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Little knowledge of playing volleyball (1)/ that she possessed proved to be (2)/helpful at the time of inaugural match. (3)/ No Error (4) 

Solution:

“little” shows “negligible knowledge” that is almost zero, however this can’t be true because context shows knowledge was helpful this means there must have been some knowledge and to represent “some” we use “a little”. Thus “a little” should be used in part (a) 

QUESTION: 9

Choose the correct synonym of the words from the options given below.

Q. Atrocity 

Solution:

Atrocity: an extremely wicked or cruel act, typically one involving physical violence or injury. 
Barbarity: extreme cruelty or brutality. 

QUESTION: 10

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Procrastinate 

Solution:

Procrastinate: delay or postpone action; put off doing something. 
Debase: reduce (something) in quality or value; degrade.

QUESTION: 11

Choose the correct synonym of the words from the options given below.

Q. Mellifluous 

Solution:

Mellifluous: pleasingly smooth and musical to hear. 
Dulcet: sweet and soothing

QUESTION: 12

Choose the correct antonym of the words from the options given below.

Q. coalesce 

Solution:

Coalesce means come together to form one mass or whole. Hence separate is the correct choice. 

QUESTION: 13

Choose the correct antonym of the words from the options given below.

Q. loiter 

Solution:

Loiter means stand or wait around without apparent purpose and hasten means be quick to do something. 

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. The outer layer of the cerebrum (part of the brain), composed of folded grey matter, plays an important role in the consciousness. 

Solution:

Cortex means the outer layer of the cerebrum (the cerebral cortex), composed of folded grey matter and playing an important role in consciousness. 
Capered means skip or dance about in a lively or playful way. 

QUESTION: 15

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. A hot spring in which water intermittently boils, pushing a tall column of water and steam into the air. 

Solution:

Geyser means a hot spring in which water intermittently boils, sending a tall column of water and steam into the air. 
Smite means be strongly attracted to someone or something. 
Brew means make (beer) by soaking, boiling, and fermentation. 
Pitted means having a hollow or indentation on the surface.

QUESTION: 16

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying withthe creepers in the garden. A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the toptaking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. Abandoned, torn kite strings stuck in trees benefits whom?

Solution:

Refer to, "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees.” Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden.

QUESTION: 17

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden. A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reach the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. How many scientists contributed to a study by country's oldest botanical gardens on how manja can kill a tree? 

Solution:

Refer to, “A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district.”

QUESTION: 18

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying withthe creepers in the garden. A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the toptaking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. How can a tree be killed by a creeper? 

Solution:

Refer to, “Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.” 

QUESTION: 19

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying withthe creepers in the garden. A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the toptaking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. What would be the acronym for India's oldest botanical garden? 

Solution:

Refer to, “A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden.”

QUESTION: 20

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying withthe creepers in the garden. A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the toptaking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. What gives easy passage to 'climbers' to top of the trees? 

Solution:

Manja gives easy passage to 'climbers' to top of the trees.

Similar Content

Related tests