Test : English - 3


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : English - 3


Description
Attempt Test : English - 3 | 20 questions in 24 minutes | Mock test for Defence preparation | Free important questions MCQ to study NDA (National Defence Academy) Mock Test Series for Defence Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

PURGE

Solution:

Purge: rid someone of an unwanted feeling; physically remove completely.
Evacuate: remove (someone) from a place of danger to a safer place.
Hence Purge ad Evacuate are synonyms to each other.

QUESTION: 2

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

BARMY

Solution:

Barmy: extremely foolish; somewhat crazy.
Waggish: humorous in a playful, mischievous, or facetious manner.
Hence Barmy and Waggish are synonyms to each other.

QUESTION: 3

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

RUBBLE

Solution:

Rubble: waste or rough fragments of stone, brick, concrete, etc., especially as the debris from the demolition of buildings. 
Hence Rubble and Remains are synonyms to each other.

QUESTION: 4

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

BOLSTER

Solution:

Bolster: support or strengthen.
Hence Bolster and Support are synonyms to each other.

QUESTION: 5

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

EXTIRPATE

Solution:

Extirpate: eradicate or destroy completely. 
Hence Extirpate and Root out are synonyms to each other.

QUESTION: 6

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

DAFT

Solution:

Daft: silly; foolish
Inane: lacking sense or meaning; silly.
Hence Daft and Inane are synonyms to each other.

QUESTION: 7

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

QUISLING 

Solution:

Quisling: a traitor who collaborates with an enemy force occupying their country.
Turncoat: a person who deserts one party or cause in order to join an opposing one. 
Hence Quisling and Turncoat are synonyms to each other.

QUESTION: 8

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

TRADUCE

Solution:

Traduce: speak badly of or tell lies about (someone) so as to damage their reputation.
Malign: speak about (someone) in a spitefully critical manner. 
Hence Traduce and Malign are synonyms to each other.

QUESTION: 9

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

RANKLE

Solution:

Rankle: of a comment or fact) cause continuing annoyance or resentment.
Hence Rankle and Bother are synonyms to each other.

QUESTION: 10

Directions: Each of the following questions consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

GINGERLY 

Solution:

Gingerly: in a careful or cautious manner. 
Hence Gingerly and Cautiously are synonyms to each other.

QUESTION: 11

Direction (11-15) : A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

"Nobody knows my name" is the title of one of James Baldwin's celebrated books. Who knows the name of the old man sitting amidst ruins pondering over his hubble-bubble? We do not. It does not matter. He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore. Can we really say this? "Dust thou act to dust returned" was not spoken of the soul. We do not know whether the old man's soul will go marching on like John Brown's. While his body lies moldering in the grave or becomes ash driven by the wind or is immersed in water, such speculation is hazardous. A soul's trip can take one to the treacherous shoals of metaphysics where there is no "yes" or "no". "Who am I?" asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. "Who am I?" he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.
We are no more on solid ground with dust which we can feel in our hands, scatter to the wind and wet with water to turn it into mud. For this much is sure, that in the end, when life's ceaseless labour grinds to a halt and man meets death, the brother of sleep, his body buried or burnt, becomes dust. In the form of dust he lives, inanimate yet in contact with the animate. He settles on files in endless government almirahs, on manuscripts written and not published on all shelves, on faces and hands. He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.

Q. What is the difference between the old man and the North Pole, the Everest and the Alps? 

Solution:

Refer to, “He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore.”

QUESTION: 12

Direction: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

"Nobody knows my name" is the title of one of James Baldwin's celebrated books. Who knows the name of the old man sitting amidst ruins pondering over his hubble-bubble? We do not. It does not matter. He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore. Can we really say this? "Dust thou act to dust returned" was not spoken of the soul. We do not know whether the old man's soul will go marching on like John Brown's. While his body lies moldering in the grave or becomes ash driven by the wind or is immersed in water, such speculation is hazardous. A soul's trip can take one to the treacherous shoals of metaphysics where there is no "yes" or "no". "Who am I?" asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. "Who am I?" he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer. 
We are no more on solid ground with dust which we can feel in our hands, scatter to the wind and wet with water to turn it into mud. For this much is sure, that in the end, when life's ceaseless labour grinds to a halt and man meets death, the brother of sleep, his body buried or burnt, becomes dust. In the form of dust he lives, inanimate yet in contact with the animate. He settles on files in endless government almirahs, on manuscripts written and not published on all shelves, on faces and hands. He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.

Q. What, according to the passage, happens to a person's soul after death? 

Solution:

According to the passage, it is dangerous to guess what happens to a person’s soul after death.

QUESTION: 13

Direction: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

"Nobody knows my name" is the title of one of James Baldwin's celebrated books. Who knows the name of the old man sitting amidst ruins pondering over his hubble-bubble? We do not. It does not matter. He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore. Can we really say this? "Dust thou act to dust returned" was not spoken of the soul. We do not know whether the old man's soul will go marching on like John Brown's. While his body lies moldering in the grave or becomes ash driven by the wind or is immersed in water, such speculation is hazardous. A soul's trip can take one to the treacherous shoals of metaphysics where there is no "yes" or "no". "Who am I?" asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. "Who am I?" he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.
We are no more on solid ground with dust which we can feel in our hands, scatter to the wind and wet with water to turn it into mud. For this much is sure, that in the end, when life's ceaseless labour grinds to a halt and man meets death, the brother of sleep, his body buried or burnt, becomes dust. In the form of dust he lives, inanimate yet in contact with the animate. He settles on files in endless government almirahs, on manuscripts written and not published on all shelves, on faces and hands. He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.

Q. Which of the following statement is true? 

Solution:

Refer to, “"Who am I?" asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. "Who am I?" he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.”

QUESTION: 14

Direction: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

"Nobody knows my name" is the title of one of James Baldwin's celebrated books. Who knows the name of the old man sitting amidst ruins pondering over his hubble-bubble? We do not. It does not matter. He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore. Can we really say this? "Dust thou act to dust returned" was not spoken of the soul. We do not know whether the old man's soul will go marching on like John Brown's. While his body lies moldering in the grave or becomes ash driven by the wind or is immersed in water, such speculation is hazardous. A soul's trip can take one to the treacherous shoals of metaphysics where there is no "yes" or "no". "Who am I?" asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. "Who am I?" he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.
We are no more on solid ground with dust which we can feel in our hands, scatter to the wind and wet with water to turn it into mud. For this much is sure, that in the end, when life's ceaseless labour grinds to a halt and man meets death, the brother of sleep, his body buried or burnt, becomes dust. In the form of dust he lives, inanimate yet in contact with the animate. He settles on files in endless government almirahs, on manuscripts written and not published on all shelves, on faces and hands. He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.

Q. What happens to man after he becomes dust? 

Solution:

Refer to, “He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.”

QUESTION: 15

Direction: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

"Nobody knows my name" is the title of one of James Baldwin's celebrated books. Who knows the name of the old man sitting amidst ruins pondering over his hubble-bubble? We do not. It does not matter. He is there like the North Pole, the Everest and the Alps but with one difference. The North Pole, the Everest and Alps will be there when he is not there anymore. Can we really say this? "Dust thou act to dust returned" was not spoken of the soul. We do not know whether the old man's soul will go marching on like John Brown's. While his body lies moldering in the grave or becomes ash driven by the wind or is immersed in water, such speculation is hazardous. A soul's trip can take one to the treacherous shoals of metaphysics where there is no "yes" or "no". "Who am I?" asked Tagore of the rising sun in the first dawn of his life, he received no answer. "Who am I?" he asked the setting sun in the last twilight of his life. He received no answer.
We are no more on solid ground with dust which we can feel in our hands, scatter to the wind and wet with water to turn it into mud. For this much is sure, that in the end, when life's ceaseless labour grinds to a halt and man meets death, the brother of sleep, his body buried or burnt, becomes dust. In the form of dust he lives, inanimate yet in contact with the animate. He settles on files in endless government almirahs, on manuscripts written and not published on all shelves, on faces and hands. He becomes ubiquitous all pervasive, sometimes sneaking even into hermetically sealed chambers.

Q. What figure of speech is used in the expression "the brother of sleep"? 

Solution:

Metaphor means a figure of speech in which a word or phrase is applied to an object or action to which it is not literally applicable. According to the passage here death is compared as brother of sleep.

QUESTION: 16

Direction: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle. Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food. The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him. When Alexander removed the cover, he found that it contained gold and jewellery. He became very angry.
"You stupid woman," he said angrily, "What have you brought?  Can I eat jewellery? I need only food." The old woman coolly said, "You are Alexander the Great, aren't you? I thought that you ate only gold and jewellery. That is why you wander from place to place and mercilessly kill innocent people for it. If ordinary loaves could satisfy your hunger, surely you have enough in your own country." Alexander was taken aback by the words of the old woman. He realized his foolishness and felt ashamed of himself. The old woman then served him good food with great affection. Alexander learnt his lesson from the old woman.

Q. The town had only helpless women and some children because the menfolk.

Solution:

Refer to, “Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle.”

QUESTION: 17

Direction: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle. Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food. The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him. When Alexander removed the cover, he found that it contained gold and jewellery. He became very angry.
"You stupid woman," he said angrily, "What have you brought?  Can I eat jewellery? I need only food." The old woman coolly said, "You are Alexander the Great, aren't you? I thought that you ate only gold and jewellery. That is why you wander from place to place and mercilessly kill innocent people for it. If ordinary loaves could satisfy your hunger, surely you have enough in your own country." Alexander was taken aback by the words of the old woman. He realized his foolishness and felt ashamed of himself. The old woman then served him good food with great affection. Alexander learnt his lesson from the old woman.

Q. Alexander knocked at the old lady's door because.

Solution:

Refer to, “Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food.”

QUESTION: 18

Direction: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle. Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food. The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him. When Alexander removed the cover, he found that it contained gold and jewellery. He became very angry.
"You stupid woman," he said angrily, "What have you brought?  Can I eat jewellery? I need only food." The old woman coolly said, "You are Alexander the Great, aren't you? I thought that you ate only gold and jewellery. That is why you wander from place to place and mercilessly kill innocent people for it. If ordinary loaves could satisfy your hunger, surely you have enough in your own country." Alexander was taken aback by the words of the old woman. He realized his foolishness and felt ashamed of himself. The old woman then served him good food with great affection. Alexander learnt his lesson from the old woman.

Q. The old lady recognized Alexander from his.

Solution:

Refer to, “The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him.”

QUESTION: 19

Direction: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle. Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food. The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him. When Alexander removed the cover, he found that it contained gold and jewellery. He became very angry.
"You stupid woman," he said angrily, "What have you brought?  Can I eat jewellery? I need only food." The old woman coolly said, "You are Alexander the Great, aren't you? I thought that you ate only gold and jewellery. That is why you wander from place to place and mercilessly kill innocent people for it. If ordinary loaves could satisfy your hunger, surely you have enough in your own country." Alexander was taken aback by the words of the old woman. He realized his foolishness and felt ashamed of himself. The old woman then served him good food with great affection. Alexander learnt his lesson from the old woman. 

Q. The old lady was.

Solution:
QUESTION: 20

Direction: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Once Alexander was camping near a town that was inhabited by only helpless women and some children. The menfolk had already been killed in the battle. Feeling hungry, he stopped before a house and knocked at the door. After he had knocked about a dozen times, an old woman supported by a stick came out and enquired what he wanted. In a stern voice Alexander commanded her to get him food. The old woman who recognized Alexander from his Greek dress went inside and presently came out with a covered plate, and presented it to him. When Alexander removed the cover, he found that it contained gold and jewellery. He became very angry.
"You stupid woman," he said angrily, "What have you brought?  Can I eat jewellery? I need only food." The old woman coolly said, "You are Alexander the Great, aren't you? I thought that you ate only gold and jewellery. That is why you wander from place to place and mercilessly kill innocent people for it. If ordinary loaves could satisfy your hunger, surely you have enough in your own country." Alexander was taken aback by the words of the old woman. He realized his foolishness and felt ashamed of himself. The old woman then served him good food with great affection. Alexander learnt his lesson from the old woman.

Q. Which of the following is not the meaning of 'stern'? 

Solution:

‘'Stern' means putting someone or something under extreme pressure. Hence ‘adjusting’ is the word which is opposite in meaning to stern.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code