Test: English-5


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: English-5


Description
Attempt Test: English-5 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Teaching preparation | Free important questions MCQ to study CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series for Teaching Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q. A blessing in disguise 

Solution:

A blessing in disguise means an unfortunate event or situation that results in an unforeseen positive outcome.

QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q. Against the clock 

Solution:

Against the clock means in a very limited amount of time; with a shortage of time being the main problem.

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q. Scapegoat 

Solution:

Scapegoat means to make someone take the blame for something.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Her mother is (1)/ angry and (2)/ indifferent to me. (3)/ No Error (4) 

Solution:

angry “at” and “with” preposition with it. 
Angry at –someone or something- to be irritated by 
Angry with- someone or something- when we show displeasure, disappointment.

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. The Tata group own (1)/ many industries, that are spread (2)/ across the globe. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Use “which” at the place of “that” as the second clause is non-defining clause and we don’t use “that” with non-defining clause. “That” is always used with defining clause.

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. She has not been (1)/ to the restaurant (2)/ much late. (3)/ No Error (4) 

Solution:

“been” is a verb which must be qualified with an adverb and “lately” is an verb which must be used. 

QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. My brother finds it difficult (1)/ to pass away the time (2)/ at our grandparent's house. (3)/ No Error (4) 

Solution:

pass away: polite expression for die verb. It should be “to pass the time”.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. No sooner had he finished (1)/ his morning walk (2)/ when it began to rain. (3)/ No Error (4) 

Solution:

No sooner …. Than are used as a pair. Thus “when” should be replaced with “than”. 

QUESTION: 9

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Petrify 

Solution:

Petrify: make (someone) so frightened that they are unable

QUESTION: 10

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Succulent 

Solution:

Succulent means tender, juicy, and tasty. Hence option (c) is the correct choice.

QUESTION: 11

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Congregation 

Solution:

Congregation means a group of people assembled for religious worship. Hence option (d) is the correct choice.

QUESTION: 12

Choose the correct antonym of the words from the options given below. 

Q. sacred 

Solution:

Sacred means connected with God or a god or dedicated to a religious purpose and so deserving veneration andprofane means not relating to that which is sacred or religious; secular.

QUESTION: 13

Choose the correct antonym of the words from the options given below. 

Q. outlandish 

Solution:

Outlandish means looking or sounding bizarre or unfamiliar and common means occurring, found, or done often; prevalent.

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 

Q. Rub a part of the body to restore warmth or sensation. 

Solution:

Chafe means (with reference to a part of the body) make or become sore by rubbing against something.

QUESTION: 15

 In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 

Q. The punishment of being kept in school after hours. 

Solution:

Detention means the punishment of being kept in school after hours. 
Pretension means a claim or assertion of a claim to something. 
Blender means a person or thing that mixes things together, in particular an electric mixing machine used in food preparation for liquidizing, chopping, or pureeing.

QUESTION: 16

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Genetic variation is the cornerstone of evolution, without which there can be no natural selection, and so a low genetic diversity decreases the ability of a speciesto survive and reproduce, explains lead author YoshanMoodley, Professor at the Department of Zoology, University of Venda in South Africa. 
Two centuries ago, the black rhinoceros – which roamed much of sub Saharan Africa – had 64 different genetic lineages; but today only 20 of these lineagesremain, says the paper. The species is now restricted to five countries, South Africa, Namibia, Kenya, Zimbabwe and Tanzania. Genetically unique populations thatonce existed in Nigeria, Cameroon, Chad, Eritrea, Ethiopia, Somalia, Mozambique, Malawi and Angola have disappeared. The origins of the 'genetic erosion'coincided with colonial rule in Africa and the popularity of big game hunting. From the second half of the 20th century, however, poaching for horns hasdramatically depleted their population and genetic diversity, especially in Kenya and Tanzania. 

Q. What is important for evolution? 

Solution:

Refer to, “Genetic variation is the cornerstone of evolution, without which there can be no natural selection, and so a low genetic diversity decreases the ability of a species to survive and reproduce.” 

QUESTION: 17

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Genetic variation is the cornerstone of evolution, without which there can be no natural selection, and so a low genetic diversity decreases the ability of a speciesto survive and reproduce, explains lead author YoshanMoodley, Professor at the Department of Zoology, University of Venda in South Africa. 
Two centuries ago, the black rhinoceros – which roamed much of sub Saharan Africa – had 64 different genetic lineages; but today only 20 of these lineagesremain, says the paper. The species is now restricted to five countries, South Africa, Namibia, Kenya, Zimbabwe and Tanzania. Genetically unique populations thatonce existed in Nigeria, Cameroon, Chad, Eritrea, Ethiopia, Somalia, Mozambique, Malawi and Angola have disappeared. The origins of the 'genetic erosion'coincided with colonial rule in Africa and the popularity of big game hunting. From the second half of the 20th century, however, poaching for horns hasdramatically depleted their population and genetic diversity, especially in Kenya and Tanzania. 

Q. Sub Sharan Africa has lost how many black rhino genetic lineages in 200 years? 

Solution:

Refer to, “Two centuries ago, the black rhinoceros – which roamed much of sub Saharan Africa – had 64 different genetic lineages; but today only 20 of these lineages remain, says the paper.”

QUESTION: 18

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Genetic variation is the cornerstone of evolution, without which there can be no natural selection, and so a low genetic diversity decreases the ability of a speciesto survive and reproduce, explains lead author YoshanMoodley, Professor at the Department of Zoology, University of Venda in South Africa. 
Two centuries ago, the black rhinoceros – which roamed much of sub Saharan Africa – had 64 different genetic lineages; but today only 20 of these lineagesremain, says the paper. The species is now restricted to five countries, South Africa, Namibia, Kenya, Zimbabwe and Tanzania. Genetically unique populations thatonce existed in Nigeria, Cameroon, Chad, Eritrea, Ethiopia, Somalia, Mozambique, Malawi and Angola have disappeared. The origins of the 'genetic erosion'coincided with colonial rule in Africa and the popularity of big game hunting. From the second half of the 20th century, however, poaching for horns hasdramatically depleted their population and genetic diversity, especially in Kenya and Tanzania. 

Q. Genetically unique black rhinoceros has been lost in all of the following countries, except? 

Solution:

Refer to, “The species is now restricted to five countries, South Africa, Namibia, Kenya, Zimbabwe and Tanzania. Genetically unique populations that once existed in Nigeria, Cameroon, Chad, Eritrea, Ethiopia, Somalia, Mozambique, Malawi and Angola have disappeared.” 

QUESTION: 19

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Genetic variation is the cornerstone of evolution, without which there can be no natural selection, and so a low genetic diversity decreases the ability of a speciesto survive and reproduce, explains lead author YoshanMoodley, Professor at the Department of Zoology, University of Venda in South Africa. 
Two centuries ago, the black rhinoceros – which roamed much of sub Saharan Africa – had 64 different genetic lineages; but today only 20 of these lineagesremain, says the paper. The species is now restricted to five countries, South Africa, Namibia, Kenya, Zimbabwe and Tanzania. Genetically unique populations thatonce existed in Nigeria, Cameroon, Chad, Eritrea, Ethiopia, Somalia, Mozambique, Malawi and Angola have disappeared. The origins of the 'genetic erosion'coincided with colonial rule in Africa and the popularity of big game hunting. From the second half of the 20th century, however, poaching for horns hasdramatically depleted their population and genetic diversity, especially in Kenya and Tanzania. 

Q. From the second half of the 20th century what has caused a dramatic fall in black rhinoceros population? 

Solution:

Refer to, “From the second half of the 20th century, however, poaching for horns has dramatically depleted their population and genetic diversity, especially in Kenya and Tanzania.”

QUESTION: 20

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Genetic variation is the cornerstone of evolution, without which there can be no natural selection, and so a low genetic diversity decreases the ability of a speciesto survive and reproduce, explains lead author YoshanMoodley, Professor at the Department of Zoology, University of Venda in South Africa. 
Two centuries ago, the black rhinoceros – which roamed much of sub Saharan Africa – had 64 different genetic lineages; but today only 20 of these lineagesremain, says the paper. The species is now restricted to five countries, South Africa, Namibia, Kenya, Zimbabwe and Tanzania. Genetically unique populations thatonce existed in Nigeria, Cameroon, Chad, Eritrea, Ethiopia, Somalia, Mozambique, Malawi and Angola have disappeared. The origins of the 'genetic erosion'coincided with colonial rule in Africa and the popularity of big game hunting. From the second half of the 20th century, however, poaching for horns hasdramatically depleted their population and genetic diversity, especially in Kenya and Tanzania. 

Q. Genetic diversity is proportional to _____________________. 

Solution:

Genetic diversity is proportional to the ability of a species to survive and reproduce.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code