Test: Environment - 1


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by IRS Mehtab Ahmed | Test: Environment - 1


Description
This mock test of Test: Environment - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Environment - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environment - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Environment - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environment - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is false regarding Environment?

Solution:

Natural environment comprises of land, water, air, plants and animals. Thus, natural environment refers to both biotic and abiotic conditions existing on the earth.

QUESTION: 2

Which of the following is not influenced by human activities?

Solution:

With the reckless use of the natural resources by human beings and the overgrowing pressure on limited resources left the following consequences occur like Destruction of mangroves and wetlands,
Depletion of ground water and Increased extinction rate of species.

QUESTION: 3

What hazardous pollutant is released from resistors?

Solution:

Capacitors, switches (contacts), batteries, resistors contain silver andit  is released to environment in case of improper handling.

QUESTION: 4

The constituents which do not form ecosystem are

Solution:

An ecosystem can be categorized into its abiotic constituents, including minerals, climate, soil, water, sunlight, and all other nonliving elements, and its biotic constituents, consisting of all its living members. Linking these constituents together are two major forces: the flow of energy through the ecosystem, and the cycling of nutrients within the ecosystem.

QUESTION: 5

Which of the following is biotic?

Solution:

Biotic factors are the living parts of an environment, such as plants, animals and micro-organisms. Together, they are the biological factors that determine a species' success. Each of these factors impacts others, and a mix of both is necessary for an ecosystem to survive.

QUESTION: 6

_____ is the solid crust or the hard top layer of the earth

Solution:

Lithosphere

It is the solid crust or the hard top layer of the earth.

It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil.

QUESTION: 7

___ must learn to live and use their environment in a harmonious way

Solution:

Humans are the ones who are using the resources in an irregulated manner which is leading to their fast exhaustion.

So, the humans must learn how to use the environmental resources in a judicious and harmonious way.

QUESTION: 8

Lithosphere is made up of

Solution:

The lithosphere is the upper part of the earth. It includes the crust and the solid portion of the mantle. Lithosphere interacts with atmosphere, hydrosphere, and biosphere and produces the pedosphere (the soil with its biotic and abiotic components). The lithosphere contains rocks, minerals, and soils.

QUESTION: 9

Which domain provides us forests grasslands for grazing, land for agriculture and human settlements

Solution:

-The lithosphere is the solid crust or the hard top layer of the earth.

-It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil.

-It is an irregular surface with various landforms such as mountains, plateaus, plains, valleys, etc. Landforms are found over the continents and also on the ocean floors.

-Lithosphere is the domain that provides us forests, grassland for grazing, land for agriculture and human settlements. It is also a source of mineral wealth.

QUESTION: 10

Which among the following is the World’s largest Wetland System? 

Solution:

The world’s largest wetland is the Pantanal, which covers 200,000 square kilometres (during the wet season) through Brazil, Paraguay and Bolivia, although 80% of it is in Brazil. It is a land of flooded grasslands, savannas and tropical forests.

Related tests