Test: Environment


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Environment


Description
This mock test of Test: Environment for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Environment (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environment quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Environment exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environment extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is False regarding Environment?

Solution:

The natural environment comprises land, water, air, plants, and animals i.e. environment is our basic life support system.

Thus, natural environment refers to both biotic and abiotic conditions existing on the earth which are necessary for us.

QUESTION: 2

Who interacts with the environment and modify it according to their needs?

Solution:

The interaction between human beings and the environment is a continuous process.
Humans developed new methods and technologies to change the environment as per their needs.

The following are the examples of uses/changes made in the environment by human beings:

  • Growing crops
  • Domesticating Animals
  • Leading a Settled Life
QUESTION: 3

Life bearing layer on the earth is:

Solution:
  • The biosphere is the layer of the planet Earth where life exists.
  • The biosphere is a narrow zone of the earth where land, water, air interact with each other to support life. It is in this zone that life exists.
  • There are several species of organisms that vary in size from microbes and bacteria to large mammals.
QUESTION: 4

Trade in which goods are traded without money:

Solution:

Barter trading is a system of exchange where participants in a transaction directly exchange goods or services for other goods or services without using a medium of exchange, such as money.

QUESTION: 5

Which of the following is biotic?

Solution:

Biotic Components are those that contain living things.

Water, soil, land are abiotic, whereas, plants are biotic.

QUESTION: 6

_________ is the solid crust or the hard top layer of the earth.

Solution:

The lithosphere is the solid crust or the hard top layer of the earth. It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil.

QUESTION: 7

_________ must learn to live and use their environment in a harmonious way.

Solution:

Humans must learn how to use environmental resources in a judicious and harmonious way because they are using the resources in an irregulated manner which is leading to their fast exhaustion.

QUESTION: 8

Lithosphere is made up of _________.

Solution:

The lithosphere is the upper part of the earth. It contains rocks, minerals, and soils.

It interacts with the atmosphere, hydrosphere, and biosphere and produces the pedosphere, the soil with its biotic and abiotic components.

QUESTION: 9

On _________ every year World Environment Day is celebrated.

Solution:

World Environment Day is celebrated on 5 June every year. This day is celebrated to encourage awareness and environmental protection.

 

QUESTION: 10

Abiotic component of environment is:

Solution:

The abiotic component refers to everything which is not derived from living organisms.
Example: Water, soil, land