Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions


11 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for NEET Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environmental Issues 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A location with luxuriant growth of lichens on the trees indicates that the:

[2014]

Solution:

Lichens are very good pollution indicators,they do not grow in pollutted areas. They are sensitive to sulphur dioxide pollution

QUESTION: 2

A scrubber in the exhaust of a chemical industrial plant removes:-

[2014]

Solution:

Scrubbers are air pollution control devices that use liquid to remove particulate matter or gases from an industrial exhaust or flue gas stream. This atomized liquid (typically water) entrains particles and pollutant gases in order to effectively wash them out of the gas flow. It removes or scrubs SO2 emissions from the exhaust of coal-fired power plants.

QUESTION: 3

High value of BOD (Biochemical Oxygen Demand) indicates that :

[2015 RS]

Solution:

Biochemical Oxygen Demand or Biological Oxygen Demand is a measurement of the amount of dissolved oxygen (DO) that is used by aerobic microorganisms while decomposing organic matter in water. A high BOD indicates two things: - 

1. There is a high level of microorganisms in the water, and 

2. There is a high content of organic material in the water that is broken down by the organisms. This is an indication of organic pollution.

Thus, the correct answer is C.

QUESTION: 4

The UN Conference of Parties on climate change in the year 2011 was held in :

[2015 RS]

Solution:

The UN Conference of Parties on climate change in 2011, was held in Durban, South Africa. It aimed at decrease of pollutant emission.

QUESTION: 5

Which of the following is not one of the prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratospheric ozone ?

[2015 RS]

Solution:

Liver cancer is caused due to aflatoxin released by Aspergillus fungus and Vinyl chloride. UV-rays are not related with liver cancer.

QUESTION: 6

The UN conference of Parties on climate change in the year 2012 was held at:

[2015 RS]

Solution:

This conference occured from 20 Nov to 8 December, 2012 to extend the life of the Kyoto Protocal at Doha in Qatar.

QUESTION: 7

Acid rain is caused by increase in the atmospheric concentration of: [2015 RS]

Solution:

60 - 70% SO2 and 20 - 30% NO2 contribute in the acid rain

QUESTION: 8

Eutrophication of water bodies leading to killing of fishes is mainly due to non-availability of :

[2015 RS]

Solution:

Due to eutrophication water bodies lack oxygen causing death of aquatic life.

QUESTION: 9

Joint Forest Management Concept was introduced in India during

[2016]

Solution:

Joint Forest Management originated in West Bengal accidentally at the Arabari Forest Range in West Midnapore, near Midnapore town in 1971. After the initial successes in West Bengal and Haryana, the JFM schemes received national importance in the legislation of 1988

QUESTION: 10

Depletion of which gas in the atmosphere can lead to an increased incidence of skin cancers

[2016]

Solution:

The ozone layer or ozone shield refers to a region of Earth's stratosphere that absorbs most of the Sun's ultraviolet (UV) radiation. It contains high concentrations of ozone (O3) relative to other parts of the atmosphere.

QUESTION: 11

A river with an inflow of domestic sewage rich in organic waste may result in

[2016]

Solution:

Domestic sewage rich in organic waste leads to increase in Biological Oxygen Demand, which leads to decrease D.O. (dissolved oxygen) which leads to death of fishes.