Test: Environmental Issues- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Environmental Issues- 1


Description
This mock test of Test: Environmental Issues- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Environmental Issues- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environmental Issues- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Environmental Issues- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environmental Issues- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Air pollution is:
i. 5th leading cause of deaths in Indian sub-continent.
ii. ranked among top 10 killers in the world.
iii. 7th most dangerous killer in south Asia.  

Solution:

Air pollution is the fifth leading cause of death in India, with 620,000 premature deaths in 2010. It comes after indoor air pollution, tobacco smoking, high blood pressure, childhood underweight, low nutritional status, and alcohol use. World Health Organisation, says air pollution has become one of the top 10 killers in the world. GBD tracks deaths and illnesses from all causes across the world.

QUESTION: 2

The expanded form of DDT is:

Solution:

The expanded form of DDT is dichloro diphenyl trichloroethane. This is the first modern insecticide in the year 1940's.

QUESTION: 3

In normal adults, the enzyme which catalyses conversion of MHb into Hb is :

Solution:

In normal adults, the enzyme which catalyses conversion of MHb into Hb is MHbreductase enzyme. MHb is inactive forms that is converted into Hb that carries oxygen in blood.

QUESTION: 4

The noise level that can cause permanent impairment of hearing ability of human beings :

Solution:

Noise pollution is a kind of air pollution that may cause permanent impairment of hearing ability of human beings if its loudness is equal to or more than 150 dB.

QUESTION: 5

An amendment in Air (Prevention and control of Pollution) Act 1981 included a new pollutant named :

Solution:

As per supreme court guidelines 2005, a loud speaker or a public address system are not permitted at night between 10:00 pm to 6:00 am except in closed premises for communication within, like auditorium, conference room, community halls and banquet halls. Under the Environment (Protection) Act, 1986, rules for noise pollution level are framed for ambient air quality standards of noise for different areas/ zones.

QUESTION: 6

Match the following:  

Solution:

Nitrogen oxides is released by lightening, fluorides from coal burning, PCBs from burning plastics andchlorofluorocarbons from jet aeroplanes emissions.

QUESTION: 7

The neurotoxic form of Mercury which can be directly absorbed by fishes :

Solution:

Methyl mercury is the neurotoxic form of Mercury, which can be directly absorbed by fishes. Form fishes they enter to food chain and to human by bio-magnification.

QUESTION: 8

Oil spills prevent oxygenation of water so they are :

Solution:

Oil splits over the water bodies prevents the oxygenation of water. The dissolved oxygen in water is used by aquatic organisms for respiration. It is physical pollutants.

QUESTION: 9

That species which is found in highest concentration within a polluted water reservoir is called :

Solution:

A number of organisms grow in polluted water. The species whose concentration is highest in polluted water is celled as index species as this species indicate the presence of particular kinds of pollutant in water.

QUESTION: 10

Which of the following is a wrong matched pair?

Solution:

Dystrophic lake have too low accumulation of dissolved nutrients to support abundant plant life so, they have very low productivity.

QUESTION: 11

Read the following statements:
i. Based on emission, there are point and diffusion sources of water pollution.
ii. Fertilisers are example of point sources of water pollution.
iii. Industrial discharge pipes are examples of diffusion sources of water pollution.

Solution:

On the basis of emission of pollutants in water bodies, there are point and diffusion sources of water pollution. Fertilizers are example of diffusion sources of water and industrial discharge pipes are example of point source of water pollution. So, statement i is correct only.

QUESTION: 12

Low BOD will be characteristic feature of :

Solution:

Low biological oxygen demand (BOD) will be characteristic feature of an oligotrophic lake. In oligotrophic lake concentration of nutrients are very low so a few organisms only survive and BOD is comparatively low.

QUESTION: 13

Which one of the following is a wrong statement?

Solution:

Ozone is of two type one is found is stratosphere(upper part of atmosphere) and called as stratospheric ozone (good ozone) it prevents harmful UV rays to reach us. Another is found in troposphere(lower part of atmosphere) and called as tropospheric ozone (bad ozone) its is formed by human activities and harmful for living organisms.

QUESTION: 14

All are biofuels except:

Solution:

Biopetrol is fuel having characteristic similar to petrol but is produced from palmitic acid.So, it is not a biofuel. Biodiesel, marsh gas and ethanol are biofuels produced by action of microbes.

QUESTION: 15

Mass destruction of aquatic life will be caused by:

Solution:

Mass destruction of aquatic life will be caused by broad spectrum pesticides. Broad spectrum pesticides are effective against large number of pests whether useful or harmful. These pesticides reaches to water bodies along with rain water.

QUESTION: 16

According to Central Pollution Control Board (CPCB), which particulate size in diameter (in micrometers) of the air pollutants is responsible for greatest harm to human health?

Solution:

Particulate air pollutant like soot, fly ash, dust of various types, pollens, spores, fur, hair can be differentiated as settable and suspended particulate matter pollutant. Their effect on the environment depends upon the size of the particles. According to CPCB, particulate matter of 2.5 micrometres or less in diameter are responsible for causing great harm to human health. They are inhaled deep into the respiratory tract upto lungs and causes respiratory problems and may even lead to death

QUESTION: 17

The biological amplification of DDT in the various trophic levels is known as

Solution:

The biological amplification of DDT in the various trophic levels is known as biomagnifications. The harmful non-biodegradable chemicals accumulate at each trophic level of a food chain.

QUESTION: 18

Spraying of DDT produces pollution of

Solution:

Spraying of DDT produces pollution of air, water and soil. DDT is used as pesticides in agricultural field. It is non-biodegradable and reach to water bodies to pollute it. Some DDT also remains present in air as mist.

QUESTION: 19

A gas produced by paddy fields and involved in global warming is

Solution:

Anaerobic decomposition of plants in water produces methane gas in paddy field. This gas is involved in global warming as methane is a green house gas beside carbon dioxide.

QUESTION: 20

Which one is most toxic?

Solution:

Out of the given gases carbon monoxide is the most toxic gas as it combine with hemoglobin present in blood and reduce the oxygen carrying capacity of blood.

QUESTION: 21

DDT is a

Solution:

DDT is a non-biodegradable pollutant used as pesticides in agricultural field. It pollutes the air, water and soil if used in form of spray.

QUESTION: 22

As per U.S. greenhouse gas emissions report which of the following accounted for the second largest percentage of greenhouse gases?

Solution:

According to U.S. greenhouse gas emissions report methane (CH4) accounted of the second largest percentage of greenhouse gases after Chlorofluorocarbon (CFCs).

QUESTION: 23

Which of the following will be able to cope with greenhouse effect?

Solution:

Greenhouse effect causes increase in temperature of earth. Homeotherms can tolerate high temperature. So, homeotherms will be able to cope with the effect of green house effect.

QUESTION: 24

Earth is protected from ultra-violet radiations by means of

Solution:

Earth is protected from ultra-violet radiations by means of ozone layer. Ozone layers are present in stratosphere of atmosphere that absorbs the UV radiations and protect us from its harmful effects.

QUESTION: 25

Ozone depletion shall cause higher incidence of

Solution:

Ozone depletion shall cause higher incidence of skin cancer, cataract and decreased immunity.

Related tests