Test: Ethers : Preparation And Properties


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Ethers : Preparation And Properties


Description
This mock test of Test: Ethers : Preparation And Properties for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Ethers : Preparation And Properties (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ethers : Preparation And Properties quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Ethers : Preparation And Properties exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ethers : Preparation And Properties extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

C2H5OH and CH3OCH3 are:

Solution:

Alkyl alcohol and ether having same molecular formula ( Here C2H6O) are functional isomers of each other. As both having different functional group first one has -OH & second one has -O- functional group in the same carbon chain respectively .

QUESTION: 2

Ethers may be used as solvents because they react only with which of the following reactants?

Solution:

Ethers resist the attack of nucleophiles and bases. However, they are very good solvents in many organic reactions due to their ability to solvate cations by donating the electron pair from oxygen atom. Ethers are generally less reactive and react only with acids.

QUESTION: 3

 Ethers are :

Solution:

Ethers are compounds which are basic in nature. There is no acidic H in the compound while it has a donor O atom.

QUESTION: 4

What is the IUPAC name of di-isopropyl ether

Solution:

IUPAC name of diisopropyl ether is Iso propoxy propane.

 

QUESTION: 5

Among the alkenes which one produces tertiary butyl alcohol on acid hydration

Solution:

When treated with aq. acid, most commonly H2SO4, alkenes form alcohols. Regioselectivity predicted by Markovnikov’s rule. Reaction proceeds via protonation to give the more stable carbocation intermediate. Not stereoselective since reactions proceeds via planar carbocation.

QUESTION: 6

 Williamsons synthesis is an example of :

Solution:

The Williamson ether synthesis is an organic reaction used to convert an alcohol and an alkyl halide to an ether using a base such as NaOH. The mechanism begins with the base abstracting the proton from the alcohol to form an alkoxide intermediate. The alkoxide then attacks the alkyl halide in a nucleophilic substi-tution reaction (SN2), which results in the formation of the final ether product and a metal halide by-product.
 

QUESTION: 7

To prepare tert-butyl ethyl ether, the reagents required are:

 

Solution:

Because 3o haloalkanes like tert-butyl bromide (option a) give alkenes and not ethers when treated with a strong base like sodium ethoxide. So the exact answer is (b).

QUESTION: 8

 Nitration of anisole gives majorly:

Solution:

When anisole is nitrated with a mixture of conc HNO3 and H2SO4 it gives a mixture of ortho-Nitroanisole and para-Nitroanisole (major) products.

QUESTION: 9

Which of the following compounds will react with sodium hydroxide solution in water?

Solution:

Phenol being more acidic than alcohols, dissolves in NaOH

QUESTION: 10

 According to Lewis concept of acids and bases, ethers are:

Solution:

Ethers behave as Lewis bases due to the presence of two lone pair of electrons on oxygen atom.

Related tests