Test: Evolution And Evidences Of Evolution


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Evolution And Evidences Of Evolution


Description
This mock test of Test: Evolution And Evidences Of Evolution for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Evolution And Evidences Of Evolution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Evolution And Evidences Of Evolution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Evolution And Evidences Of Evolution exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Evolution And Evidences Of Evolution extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is not correct regarding the relation of human beings with chimpanzees ?

Solution:

Humans and the great apes (large apes) of Africa -- chimpanzees (including bonobos, or so-called “pygmy chimpanzees”) and gorillas -- share a common ancestor that lived between 8 and 6 million years ago. Humans first evolved in Africa, and much of human evolution occurred on that continent.

QUESTION: 2

The wings of a bat are basically

Solution:

Analogous organs are different in basic structure but perform same functions.Analogous organs show convergent evolution.They develop in unrelated organisms.Example- Wings of birds and bats look similar. But in birds wings are covered by feathers all along the arm but the wings of bats is skin folds stretched between elongated fingers.

QUESTION: 3

Archaeopteryx is a missing link between:

Solution:

Archaeopteryx was first described as the 'missing link' between reptiles and birds in 1861 - and is now regarded as the link between dinosaurs and birds

QUESTION: 4

The study of fossils is helpful to know:

Solution:

Fossils

We use living species to trace evolutionary relationships. But organisms which once lived and do not exist anymore also have a story to tell about evolution.  They can be used for tracing the evolutionary relationship between species. Fossils are one of the examples. They are the preserved traces of living organisms.

QUESTION: 5

By studying the ratio of different isotopes of same element in a material we can know the age of​

Solution:

Absolute dating is used to determine a precise age of a fossil by using radiometric dating to measure the decay of isotopes, either within the fossil or more often the rocks associated with it.

QUESTION: 6

Tick the correct sentence.

Solution:

The fossils of organisms which live long years ago can be find on the deeper layers of the earth like the dinosaurs fossil. The recent fossil is meant for those which died recently will appear on the layers which are close to the earth.

QUESTION: 7

Body parts of different animals having a common origin but different functions are called:

Solution:

A Homologous structure is an organ or organ system present in organisms which share a common ancestry. These have a similar structure but different functions in different organisms. They usually appear because of divergent evolution and have same origin.

QUESTION: 8

Name the organs which have different basic structure but have a similar appearance and perform similar functions?

Solution:

Analogous organs have different basic structure but have similar appearance and perform similar functions. Example wings of an insect and a bird have different structures but similar functions.

QUESTION: 9

The term used to express details of appearance or behaviour is:

Solution:

 

Characteristic defines the details of a particular function or about behavior or about the appearance of a living being.

QUESTION: 10

Different kinds of wild cabbage are evolved as a result of:

Solution:

Artificial selection is a process in which man selects a particular desired traits for breeding, in order to generate new plants/ animals with improved characters.