Test: Executive- Case Based Type Questions


15 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Executive- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Executive- Case Based Type Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Political Science Class 11 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The USA has a presidential system and executive powers are in the hands of the president. Canada has a parliamentary democracy with a constitutional monarchy where Queen Elizabeth II is the formal chief of state and the prime minister is the head of government. In France, both the president and the prime minister are a part of the semi presidential system. The president appoints the prime minister as well as the ministers but cannot dismiss them as they are responsible to the parliament. Japan has a parliamentary system with the Emperor as the head of the state and the prime minister as the head of government. Italy has a parliamentary system with the president as the formal head of state and the prime minister as the head of government. Russia has a semi-presidential system where the president is the head of state and prime minister, who is appointed by the president, is the head of government. Germany has a parliamentary system in which the president is the ceremonial head of state and the chancellor is the head of government.

Q. Who is the head of the state in Japan?

Solution:

The Constitution of Japan defines the Emperor to be "the symbol of the State and of the unity of the people". He performs ceremonial duties and holds no real power. Political power is held mainly by the Prime Minister and other elected members of the Diet.

QUESTION: 2

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The USA has a presidential system and executive powers are in the hands of the president. Canada has a parliamentary democracy with a constitutional monarchy where Queen Elizabeth II is the formal chief of state and the prime minister is the head of government. In France, both the president and the prime minister are a part of the semi presidential system. The president appoints the prime minister as well as the ministers but cannot dismiss them as they are responsible to the parliament. Japan has a parliamentary system with the Emperor as the head of the state and the prime minister as the head of government. Italy has a parliamentary system with the president as the formal head of state and the prime minister as the head of government. Russia has a semi-presidential system where the president is the head of state and prime minister, who is appointed by the president, is the head of government. Germany has a parliamentary system in which the president is the ceremonial head of state and the chancellor is the head of government.

Q. Which of the following countries have a Semi Presidential System?

Solution: In order to remove a prime minister, or the whole cabinet, from power, the president can either dismiss them, or the parliament can remove them through a vote of no confidence. This form of semi-presidentialism is much closer to pure presidentialism. It is used in: Guinea-Bissau, Mozambique, Namibia, Russia and Taiwan.
QUESTION: 3

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The USA has a presidential system and executive powers are in the hands of the president. Canada has a parliamentary democracy with a constitutional monarchy where Queen Elizabeth II is the formal chief of state and the prime minister is the head of government. In France, both the president and the prime minister are a part of the semi presidential system. The president appoints the prime minister as well as the ministers but cannot dismiss them as they are responsible to the parliament. Japan has a parliamentary system with the Emperor as the head of the state and the prime minister as the head of government. Italy has a parliamentary system with the president as the formal head of state and the prime minister as the head of government. Russia has a semi-presidential system where the president is the head of state and prime minister, who is appointed by the president, is the head of government. Germany has a parliamentary system in which the president is the ceremonial head of state and the chancellor is the head of government.

Q. Wouhnictrhy is a constitutional monarchy along with the parliamentary system?

Solution: A constitutional monarch in a parliamentary democracy is a hereditary symbolic head of state (who may be an emperor, king or queen, prince or grand duke) who mainly performs representative and civic roles but does not exercise executive or policymaking power.
QUESTION: 4

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The USA has a presidential system and executive powers are in the hands of the president. Canada has a parliamentary democracy with a constitutional monarchy where Queen Elizabeth II is the formal chief of state and the prime minister is the head of government. In France, both the president and the prime minister are a part of the semi presidential system. The president appoints the prime minister as well as the ministers but cannot dismiss them as they are responsible to the parliament. Japan has a parliamentary system with the Emperor as the head of the state and the prime minister as the head of government. Italy has a parliamentary system with the president as the formal head of state and the prime minister as the head of government. Russia has a semi-presidential system where the president is the head of state and prime minister, who is appointed by the president, is the head of government. Germany has a parliamentary system in which the president is the ceremonial head of state and the chancellor is the head of government.

Q. Who is the head of government in most of the Parliamentary System?

Solution: The head of state appoints the leader of the political party holding a plurality of seats in parliament as prime minister.
QUESTION: 5

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Various political parties have come together and formed a coalition that has a majority in the House. In such situations, a leader who is acceptable to most partners of the coalition becomes the Prime Minister. Formally, a leader who has the support of the majority is appointed by the President as Prime Minister. The Prime Minister then decides who will be the ministers in the Council of Ministers. The Prime Minister allocates ranks and portfolios to the ministers. Depending upon the seniority and political importance, the ministers are given the ranks of cabinet minister, minister of State or deputy minister. In the same manner, Chief Ministers of the States choose ministers from their own party or coalition. The Prime Minister and all the ministers have to be members of the Parliament. If someone becomes a minister or Prime Minister without being an MR such a person has to get elected to the Parliament within six months.

Q. On the basis of the majority, who appoints the Prime Minister?

Solution: The Prime Minister is appointed by the President, who also appoints other ministers on the advice of Prime Minister. The Council is collectively responsible to the Lok Sabha.
QUESTION: 6

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Various political parties have come together and formed a coalition that has a majority in the House. In such situations, a leader who is acceptable to most partners of the coalition becomes the Prime Minister. Formally, a leader who has the support of the majority is appointed by the President as Prime Minister. The Prime Minister then decides who will be the ministers in the Council of Ministers. The Prime Minister allocates ranks and portfolios to the ministers. Depending upon the seniority and political importance, the ministers are given the ranks of cabinet minister, minister of State or deputy minister. In the same manner, Chief Ministers of the States choose ministers from their own party or coalition. The Prime Minister and all the ministers have to be members of the Parliament. If someone becomes a minister or Prime Minister without being an MR such a person has to get elected to the Parliament within six months.

Q. Who allocates portfolios to the Council of Ministers?

Solution:
  • Prime minister allocates and reshuffles portfolios among the council of ministers.

  • President appoints these ministers on the recommendation of PM .

QUESTION: 7

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Various political parties have come together and formed a coalition that has a majority in the House. In such situations, a leader who is acceptable to most partners of the coalition becomes the Prime Minister. Formally, a leader who has the support of the majority is appointed by the President as Prime Minister. The Prime Minister then decides who will be the ministers in the Council of Ministers. The Prime Minister allocates ranks and portfolios to the ministers. Depending upon the seniority and political importance, the ministers are given the ranks of cabinet minister, minister of State or deputy minister. In the same manner, Chief Ministers of the States choose ministers from their own party or coalition. The Prime Minister and all the ministers have to be members of the Parliament. If someone becomes a minister or Prime Minister without being an MR such a person has to get elected to the Parliament within six months.

Q. On the basis of ____ and political importance, the ministers are given the ranks of cabinet minister.

Solution: Depending upon the seniority and political importance, the ministers are given the ranks of cabinet minister, minister of State or deputy minister.
QUESTION: 8

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Various political parties have come together and formed a coalition that has a majority in the House. In such situations, a leader who is acceptable to most partners of the coalition becomes the Prime Minister. Formally, a leader who has the support of the majority is appointed by the President as Prime Minister. The Prime Minister then decides who will be the ministers in the Council of Ministers. The Prime Minister allocates ranks and portfolios to the ministers. Depending upon the seniority and political importance, the ministers are given the ranks of cabinet minister, minister of State or deputy minister. In the same manner, Chief Ministers of the States choose ministers from their own party or coalition. The Prime Minister and all the ministers have to be members of the Parliament. If someone becomes a minister or Prime Minister without being an MR such a person has to get elected to the Parliament within six months.

Q. If someone becomes a Prime Minister without being an M P, such a person has to get elected to the Parliament within.

Solution: A person appointed as a Minister, on the advice of the Chief Minister, who is not a member of the legislature, with a view to continue as a Minister must, therefore, get elected during a short period of six consecutive months after his appointment, during the term of that legislative assembly and if he fails to do so.
QUESTION: 9

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

In 1978 the Constitution of Sri Lanka was amended and the system of Executive Presidency was introduced. Under the system of Executive Presidency, people directly elect the President. It may happen that both the President and the Prime Minister belong to the same political party or to different political parties. The President has vast powers under the constitution. The President chooses the Prime Minister from the party that has a majority in the Parliament Though ministers must be members of the Parliament, the President has the power to remove the Prime Minister, or ministers. Apart from being the elected Head of State and the Commander-in-Chief of the Armed Forces, the President is also the Head of the Government Elected for a term of six years, the President cannot be removed except by a resolution in the Parliament passed by at least two-thirds of the total number of Members of Parliament If it is passed by not less than one-half of the total number of Members of Parliament and the Speaker is satisfied that such allegations merit inquiry, then the Speaker can report the matter to the Supreme Court.

Q. In the Executive Presidency, is the President only the Head of State?

Solution: Under the Constitution of India, the head of the Executive is the President. All executive power is vested in him and all executive actions are taken in his name. He is, however, only a Constitutional Head of State acting on the aid and advice of the Council of Ministers and as such only the formal Executive.
QUESTION: 10

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

In 1978 the Constitution of Sri Lanka was amended and the system of Executive Presidency was introduced. Under the system of Executive Presidency, people directly elect the President. It may happen that both the President and the Prime Minister belong to the same political party or to different political parties. The President has vast powers under the constitution. The President chooses the Prime Minister from the party that has a majority in the Parliament Though ministers must be members of the Parliament, the President has the power to remove the Prime Minister, or ministers. Apart from being the elected Head of State and the Commander-in-Chief of the Armed Forces, the President is also the Head of the Government Elected for a term of six years, the President cannot be removed except by a resolution in the Parliament passed by at least two-thirds of the total number of Members of Parliament If it is passed by not less than one-half of the total number of Members of Parliament and the Speaker is satisfied that such allegations merit inquiry, then the Speaker can report the matter to the Supreme Court.

Q. When was the Executive Presidency introduced in Sri Lanka?

Solution: When Ceylon became the Republic of Sri Lanka on 22 May 1972, Gopallawa became the first President. He stepped down from office in February 1978 when then Prime Minister Junius Richard Jayewardene became President following constitutional changes that effected the creation of an executive Presidency.
QUESTION: 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

In 1978 the Constitution of Sri Lanka was amended and the system of Executive Presidency was introduced. Under the system of Executive Presidency, people directly elect the President. It may happen that both the President and the Prime Minister belong to the same political party or to different political parties. The President has vast powers under the constitution. The President chooses the Prime Minister from the party that has a majority in the Parliament Though ministers must be members of the Parliament, the President has the power to remove the Prime Minister, or ministers. Apart from being the elected Head of State and the Commander-in-Chief of the Armed Forces, the President is also the Head of the Government Elected for a term of six years, the President cannot be removed except by a resolution in the Parliament passed by at least two-thirds of the total number of Members of Parliament If it is passed by not less than one-half of the total number of Members of Parliament and the Speaker is satisfied that such allegations merit inquiry, then the Speaker can report the matter to the Supreme Court.

Q. Under the system of Executive Presidency, people directly elect the ___________.

Solution: Under the system of Executive Presidency, people directly elect the President. It may happen that both the President and the Prime Minister belong to the same political party or to different political parties. The President has vast powers under the constitution.
QUESTION: 12

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

In 1978 the Constitution of Sri Lanka was amended and the system of Executive Presidency was introduced. Under the system of Executive Presidency, people directly elect the President. It may happen that both the President and the Prime Minister belong to the same political party or to different political parties. The President has vast powers under the constitution. The President chooses the Prime Minister from the party that has a majority in the Parliament Though ministers must be members of the Parliament, the President has the power to remove the Prime Minister, or ministers. Apart from being the elected Head of State and the Commander-in-Chief of the Armed Forces, the President is also the Head of the Government Elected for a term of six years, the President cannot be removed except by a resolution in the Parliament passed by at least two-thirds of the total number of Members of Parliament If it is passed by not less than one-half of the total number of Members of Parliament and the Speaker is satisfied that such allegations merit inquiry, then the Speaker can report the matter to the Supreme Court.

Q. How is the Prime Minister elected in the Executive Presidency?

Solution: Formally, the President appoints the Prime Minister. The President appoints the leader of the party in majority in Lok Sabha as Prime Minister. In the case of no majority, the President can exercise his own discretion in the appointment of the Prime Minister. In such a situation the President usually appoints the person who is in a position to win the confidence of the majority in Lok Sabha and asks him to seek a vote of confidence in the House within a month.
QUESTION: 13

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Indian bureaucracy today is an enormously complex system. It consists of the All-India services, State services, employees of the local governments, and technical and managerial staff running public sector undertakings. Makers of our Constitution were aware of the importance of the non-partisan and professional bureaucracy. They also wanted the members of the civil services or bureaucracy to be impartially selected on the basis of merit. So, the Union Public Service Commission has been entrusted with the task of conducting the process of recruitment of the civil servants for the government of India.

Similar public service commissions are provided for the States also. Members of the Public Service Commissions are appointed for a fixed term. Their removal or suspension is subject to a thorough enquiry made by a judge of the Supreme Court.

Q. How are Civil Services members appointed?

Solution: IAS officers may enter the IAS by passing the Civil Services Examination, which is conducted by the Union Public Service Commission (UPSC). Officers recruited this way are called direct recruits. All IAS officers, regardless of the mode of entry, are appointed by the President of India.
QUESTION: 14

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Indian bureaucracy today is an enormously complex system. It consists of the All-India services, State services, employees of the local governments, and technical and managerial staff running public sector undertakings. Makers of our Constitution were aware of the importance of the non-partisan and professional bureaucracy. They also wanted the members of the civil services or bureaucracy to be impartially selected on the basis of merit. So, the Union Public Service Commission has been entrusted with the task of conducting the process of recruitment of the civil servants for the government of India.

Similar public service commissions are provided for the States also. Members of the Public Service Commissions are appointed for a fixed term. Their removal or suspension is subject to a thorough enquiry made by a judge of the Supreme Court.

Q. Who conducts the process of recruitment of civil servants for the Government of India?

Solution: Competitive Examination conducted by the Union Public Service Commission. 1.2 Recruitment to the cadre after its initial constitution shall be made in accordance with the Recruitment Rules.
QUESTION: 15

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The Indian bureaucracy today is an enormously complex system. It consists of the All-India services, State services, employees of the local governments, and technical and managerial staff running public sector undertakings. Makers of our Constitution were aware of the importance of the non-partisan and professional bureaucracy. They also wanted the members of the civil services or bureaucracy to be impartially selected on the basis of merit. So, the Union Public Service Commission has been entrusted with the task of conducting the process of recruitment of the civil servants for the government of India.

Similar public service commissions are provided for the States also. Members of the Public Service Commissions are appointed for a fixed term. Their removal or suspension is subject to a thorough enquiry made by a judge of the Supreme Court.

Q. Define bureaucracy.

Solution: A bureaucracy typically refers to an organization that is complex with multilayered systems and processes. These systems and procedures are designed to maintain uniformity and control within an organization. A bureaucracy describes the established methods in large organizations or governments.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code