Test: Executive


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Executive


Description
This mock test of Test: Executive for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Executive (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Executive quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Executive exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Executive extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The longest tenure as the Prime Minister of India is enjoyed by

Solution:

Jawaharlal Nehru was the first and is so far the longest-serving prime minister of independent India, serving from 1947 to 1964. He served for 17 years.

QUESTION: 2

The Indian President may address either house of parliament under

Solution:

Article 86 confers a right on the President to address either House of Parliament or both Houses assembled together, and for that purpose require the attendance of members. However, since the commencement of the Constitution, the President has not so far addressed a House or Houses together under this provision.

QUESTION: 3

Japan has a parliamentary system with the head of the state as:

Solution:

Japan has a parliamentary system with the emperor as the head of the state and the prime minister as the head of the government.

QUESTION: 4

The Governor of a state is responsible for his acts to

Solution:

The Governor of a state is responsible for his acts to the President of India.

QUESTION: 5

The appellation Rajpramukh was omitted from the Indian constitution under the

Solution:

The words or Rajpramukh, as the case may be, omitted by the Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956.

QUESTION: 6

The Cabinet has a secretariat under a

Solution:

The Secretary General has an important coordinating role in the decision making at the highest level. It operates under the supervision and direction of the Prime Minister.

QUESTION: 7

The electoral procedure of the Vice President of India is mentioned under article

Solution:

Article 66 says, "The Vice-President shall be elected by the members of an electoral college consisting of the members of both Houses of Parliament, in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting at such election shall be by secret ballot."

QUESTION: 8

Which of the following served the office of Vice President of India for two terms?

Solution:

In the Indian Constitution, there is no restriction on the re-election of the Vice-President. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan remained the Vice-President of India for two terms (1952-1962). The only other vice-president who served for two terms was Mohammad Hamid Ansari (2007-2017).

QUESTION: 9

The President of India can nominate to the Rajya Sabha

Solution:

Article 80 of the Constitution of India provides that 12 members are to be nominated by the President of India.

QUESTION: 10

In India, at the state level, the executive comprises of the chief minister, council of ministers and the

Solution:

According to the parliamentary system, there is a president who is the formal head of the state of India and the prime minister and the council of ministers, which run the government at the national level. At the State level, the executive comprises the governor and the chief minister and council of ministers.

Similar Content

Related tests