Test: Factors and Multiples- 1


10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 | Test: Factors and Multiples- 1


Description
Attempt Test: Factors and Multiples- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following are two consecutive prime numbers that differ by 2?

Solution:
  • Three pairs of prime numbers whose difference is 2 are (5, 7), (11, 13) and (17, 19).
  • A pair of prime numbers whose difference is 2 are called twin primes.
  • The alternative names given to twin primes are prime twin or prime pair.
QUESTION: 2

Identify the numbers with only 1 as their common factor.

Solution:
  • The two numbers which have only 1 as their common factor are called co-primes.
  • For Example: Factors of 5  are 1, 5 Factors of 3 are 1, 3 Common factors is 1. So they are co-prime numbers.
QUESTION: 3

Find the smallest whole number that is divisible by 10 and 12.

Solution:

Multiples of 10: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70,...
Multiples of 12: 12, 24, 36, 48, 60, 72,...
∴ The smallest whole number divisible by both 10 and 12 is 60.

QUESTION: 4

Stamps in an album can be arranged as 12 per page or 18 per page exactly. What is the greatest number of stamps one can have if they are fewer than 500?

Solution:

L.C.M. of 12 and 18 is 36.
∴ The required number of stamps is the largest multiple of 36, less than 500.
500 ÷ 36 = 13 R 32 as 36 × 13 = 468 and 36 × 14 = 504.
Thus, the required number of stamps = 468.

QUESTION: 5

What is the L.C.M. of two co-prime numbers?

Solution:

Co-prime numbers have no common factor other than1, So, their L.C.M. is their product.

QUESTION: 6

A  Find the L.C.M. of 12, 24 and 36.

Solution:

12 = 2 × 2 × 3
24 = 2 × 2 × 2 × 3
36 = 2 × 2 × 3 × 3
L.C.M. of 12, 24 and 36  = 2 × 2 × 3 × 2 × 3 = 72.

QUESTION: 7

Identify an example for twin primes.

Solution:

The prime numbers that differ by 2 are called twin primes. e.g., 3, 5 as both 3 and 5 are prime numbers and their difference is 2.

QUESTION: 8

What is the H.C.F. of 36 and 144?

Solution:

Factors of 36 are 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 and 36.
Factors of 144 are 1, 2, 3, 4, 6 8, 9, 12, 16, 18, 24, 36, 48, 72 and 144.
The common factors of 36 and 144 are 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 and 36 of which 36 is the highest.
∴ H.C.F of 36 and 144 is 36.

QUESTION: 9

What is the H.C.F. of two co-prime numbers?

Solution:

Co-prime numbers have no common factor other than 1. So, their H.C.F is 1.

QUESTION: 10

______ is the least common multiple of 45 and 50. What is the value of10P + 100?

Solution:

L.C.M. of 45 and 50 is 5 × 9 × 10 = 450 = P.
∴ 10P + 100 = 450 × 10 + 100 = 4500 + 100 = 4600.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code