Test: Features Of Intel


15 Questions MCQ Test Embedded Systems (Web) | Test: Features Of Intel


Description
This mock test of Test: Features Of Intel for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: Features Of Intel (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Features Of Intel quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: Features Of Intel exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Features Of Intel extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What are the three stages included in pipelining of 80386

Solution:

Explanation: The instruction can execute in a single cycle which is done by pipelining the instruction flow. The address calculations are performed as the instruction proceeds down the line. Pipelining may take several cycles, an instruction can potentially be started and completed on every clock edge, thus achieving the single cycle performance.

QUESTION: 2

How instructions and data are accessed to pipeline stages of 80486 processor?

Solution:

Explanation: In order to have instruction and data to the pipeline, the 80486 has an internal unified cache to contain both data and instructions. This helps in the independency of the processor on external memory.

QUESTION: 3

Which of the following processor possesses a similar instruction of 80486?

Solution:

Explanation: The instruction set is same as that of 80386 but there are some additional instructions available when the processor is in protected mode.

QUESTION: 4

What are the two external interrupt signals in 80386?

Solution:

Explanation: The 80386 has two external interrupt signals which allow external devices to interrupt the processor. The INTR input creates a maskable interrupt while the NMI creates a non-maskable interrupt.

QUESTION: 5

How many bit vector number is used in an interrupt cycle of 80386?

Solution:

Explanation: While an interrupt cycle is running, the processor possesses two interrupts acknowledge bus cycles and reads an 8-bit vector number. This vector is then used to locate, within the vector table and it has the address of the corresponding interrupt service routine. NMI is automatically assigned as vector number 2.

QUESTION: 6

In how many modes does 80386 can run?

Solution:

Explanation: The 80386 can run in three different modes: the real mode, the protected mode, and a virtual mode. In real mode, the size of each segment is limited to 64 Kbytes and in protected mode, the largest segment size is increased to 4 Gbytes and the virtual mode is a special version of the protected mode.

QUESTION: 7

How many bit flag register does 80386 have?

Solution:

Explanation: The 32-bit flag register possesses the normal carry zero, auxiliary carry, parity, sign and overflow flags.

QUESTION: 8

 Which processor is the derivative of 80386DX?

Solution:

Explanation: Derivative of the 80386DX called the 80386SX which provides the same architecture and lowers cost. To minimal the cost value, it uses an external 16-bit data bus and a 24-bit memory bus.

QUESTION: 9

Which of the following is a portable device of Intel?

Solution:

Explanation: Intel has 80386SL as the portable PCs which helps in controlling power and increases the power efficiency of the processor.

QUESTION: 10

Which of the processor has a 5 stage pipeline?

Solution:

Explanation: 80486 have a five stage pipeline ALU. These include fetch, decode, execute, memory access and write back. This helps in accessing instruction faster and thus makes the processor faster. 80386DX have a three-stage pipelining which only includes fetch, decode and execute.

QUESTION: 11

 Which of the following processor can execute two instructions per cycle?

Solution:

Explanation: Intel Pentium have many advanced features one of which is, it can execute two instructions per cycle thus improving the speed of the processor whereas 80486, 80386 and 80386DX does not have this feature.

QUESTION: 12

Which of the following processors have two five-stage pipelines?

Solution:

Explanation: The intel Pentium possess two five-stage pipelines which allow the execution of two integer instruction jointly.

QUESTION: 13

 In which processor does the control register and system management mode register first appeared?

Solution:

Explanation: The control register and system management mode register has first appeared in 80386SL and later on succeeded by other processors. These registers can provide intelligent power control.

QUESTION: 14

 Which is the next successor of Intel Pentium?

Solution:

Explanation: Intel Pentium is succeeded by Pentium pro. P1, P2, and P5 are the other processors of Intel.

QUESTION: 15

Which of the following processor allows a multiple branch prediction?

Solution:

Explanation: A branch instruction can change the program flow and multiple branch prediction allows the continuous execution of instructions based on assumptions. This can eliminate delay and thus speeds up the execution.

Similar Content

Related tests