Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World


15 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World


Description
This mock test of Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Features Of Living Beings, Diversity In The Living World extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mixture of yeast, sugar and water was taken in a test tube. After one hour, bubbles were observed in the mixture. The formation of bubbles was due to

Solution:

The formation of bubble was due to production of CO2 & Yeast can use oxygen to release the energy from sugar (like you can) in the process called "respiration" as in respiration only breakdown of nutrients occur.

QUESTION: 2

Classification of organisms based on evolutionary as well as genetic relationships is called

Solution:
  • Cladistics is a method in which the organisms are classified using different criteria. The organisms are compared on the basis of the evolution, history and the relationship between them.
  • The genetic relation help in identifying the ancestors. This method helps in classification of the organism on the basis of comparison with the other organisms.
  • The tree which shows the relationship between the organisms is known as the cladogram.


Fig: Cladogram 

QUESTION: 3

In angiosperm, characters of flowers are used in classification because

Solution:

In Angiosperm, characters of flowers are used for classification because characters of flowers are conservative. Gymnosperms have no flowers and have naked seeds. Angiosperms are also called flowering plants. Flowers are the reproductive organs for these plants. Examples of angiosperms include roses, tulips, tomatoes.

QUESTION: 4

Systematics refers to the study of

Solution:

Diversity of kinds of organisms and their relationships is called systematics. The word systematics is derived from a latin word systems which means systematic arrangement of organisms.

QUESTION: 5

Who defined species as ‘A population of interbreeding individuals which are reproductively isolated from other populations’ :

Solution:
  • Ernst mayr has given the definition of biological species: Species of the same kind can interbreed among themselves hence interbreeding individuals are kept reproductively isolated from other populations.
  • Mayr was considered the Darwin of the 20th century.
QUESTION: 6

Binomial nomenclature consists of two names. These are

Solution:

The first word in binomial nomenclature is the genus to which the organism belongs, and it is called the generic name. The second word is the name of the species to which the organism belongs, and it is called the specific epithet.

QUESTION: 7

The branch connected with nomenclature, identification and classification is

Solution:

Taxonomy is the classification of living organisms into different taxa based on their characteristics. The three main objectives of Taxonomy are
1. Identification
2. Nomenclature and
3. Classification.
Biological taxonomy was started by Swedish botanist Carl Linnaeus.

QUESTION: 8

Binomial nomenclature was given by

Solution:

Binomial Nomenclature was formly introduced by Swedish scientist Carl Linnaeus. In the binomial Nomenclature two terms are used to debote a species of living organisms, the first one indicate the genus and second one the specific epihet. Example:- Homo sapiens is the scientific name of human.

QUESTION: 9

A taxon is

Solution:
  • A taxon is a taxonomic group or taxonomic unit. Each category is referred to as a unit of classification in fact, represents a rare and is commonly termed as taxon. Many modern systematics, such as advocates of phylogenetic nomenclature, use cladistic methods that require taxa to be monophyletic. 
  • The term taxon is a collection of more than one population of the organisms or organism seen by the taxonomists for forming a unit. There are seven main taxanomic ranks: kingdom, phylum or division, class, order, family, genus, species.

The term taxon was first used in 1926 by Adolf Meyer for animal groups, but the term taxon was coined by Linnaeus. 

QUESTION: 10

All living organisms are linked to one another because

Solution:

All living organisms share common genetic material, i.e., DNA but with variations, e.g., bacteria have single stranded circular DNA while in highly evolved eukaryotic cells of plants and animals DNA is a long double stranded helix.

QUESTION: 11

The biologist who has been called the ‘Darwin of the 20th century’ is

Solution:

Ernst Mayr was a German-born American who made decisive and groundbreaking contributions to avian taxonomy, evolution and population genetics. Widely credited as the world's greatest evolutionary biologist in history, Mayr was fondly called the “Darwin of the 20th century”.

QUESTION: 12

The maintenance of constant temperature inside the body is an example of

Solution:

Homeostasis maintains optimal conditions for enzyme action throughout the body, as well as all cell functions. It is the maintenance of a constant internal environment despite changes in internal and external conditions. In the human body, these include the control of blood glucose concentration.

QUESTION: 13

The Father of Zoology is

Solution:

Aristotle is known as the 'Father of Biology'. Again, Botany and Zoology combine to form biology. So, Aristotle can be regarded as the "Father of Zoology'' as well as the "Father of Botany".

QUESTION: 14

A group of interbreeding organisms is called a

Solution:

A species is a group of individual organisms that interbreed and produce fertile, viable offspring. According to this definition, one species is distinguished from another when, in nature, it is not possible for matings between individuals from different species to produce fertile offspring.

QUESTION: 15

One of the following functions is exhibited only by green plants and not by animals.

Solution:

Photosynthesis is a biochemical process of synthesis of glucose using light energy. The process of photosynthesis occurs in chloroplast. As only green plants have chloroplast hence photosynthesis can occur only in green parts of the plant.