Test: Features Of The Indian Constitution


10 Questions MCQ Test | Test: Features Of The Indian Constitution


Description
This mock test of Test: Features Of The Indian Constitution for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Features Of The Indian Constitution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Features Of The Indian Constitution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Features Of The Indian Constitution exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Features Of The Indian Constitution extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following accurately describes the basic structure doctrine of the Constitution of India?

Solution:

B is the correct option.Article 368 does not contain a power to amend the constitution but only a procedure. The power to amend comes from the normal legislative power of Parliament. Therefore, amendments which "take away or abridge" the Fundamental Rights provisions cannot be passed.

QUESTION: 2

Match the provisions in the Constitution of India with respective countries from where they have been borrowed –

Solution:

Fundamental Duties- The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India. The idea for Fundamental Duties has been taken from erstwhile USSR now Russia.

Directive principles- The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of State Policy.

Federal system- India borrowed the idea of a federal system with a strong centre from Canada.
The Canadian constitution has a quasi-federal form of government federal system with a strong central government. The same is the case with India.
We have taken the idea of residual powers from Canada.

Emergency provisions- The Indian Constitution gives the President the authority to declare three types of emergencies: National Emergency, State Emergency and Financial Emergency. Emergency provisions in India are borrowed from the Weimar Constitution of Germany.

QUESTION: 3

The preamble in the Constitution of India has been borrowed from

Solution:

D is the correct option.The preamble of the Indian constitution is taken from the constitution of the USA. The Constitution of India has picked the best features from other constitutions of the world.

QUESTION: 4

Which of the following is not a Constitutional position in India?

Solution:

B is the correct option. The Central Information Commission is a statutory body, set up under the Right to Information Act in 2005 

QUESTION: 5

Consider the following statements about Westminster System –
(i) The head of the State is also the executive head.
(ii) Council of ministers is responsible to the head of the State.

Which of the above statements is/are CORRECT?

Solution:

Governor is a nominal executive head of the state. He forms a vital part of the state executive where he acts as the chief executive head. The Central Government nominates the governor for each and every state.

In the states, the Governor, as the representative of the President, is the head of Executive, but real executive power rests with the Chief Minister who heads the Council of Ministers. The Council of Ministers of a state is collectively responsible to the elected legislative assembly of the state.

Therefore statement 1 is wrong and statement 2 is correct.
 

QUESTION: 6

The Constitution of India has borrowed the concept of ‘Procedure Established by Law’ from

Solution:

The phrase "procedure established by law" seems to be borrowed from article 31 of the Japanese Constitution.By adopting the phrase "procedure established by law" the Constitution gave the legislature the final word to determine the law.

QUESTION: 7

The provisions related to the amendment of the Constitution of India have been borrowed from

Solution:
QUESTION: 8

Which part of the Constitution of India deals with the fundamental rights?

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following is/are basic features of the Constitution of India ?
(i) Fundamental Rights
(ii) Parliamentary form of government
(iii) Distribution of taxation power between the Union and the states
(iv) Three tier governance

Solution:

Parliamentary form of government is the basic feature of the Constitution.The Constitution of India establishes a parliamentary form of a government both at the Centre and the State.

QUESTION: 10

How many Schedules are currently there in the Constitution of India?

Solution:

The correct option is C.
The Schedules to the Constitution, which are now 12 in number, elaborate on government policy or rules in relation to specific Articles of the Constitution.