Test: Federalism - 3


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Federalism - 3


Description
This mock test of Test: Federalism - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Federalism - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Federalism - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Federalism - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Federalism - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which form of power sharing is most commonly referred to as federalism?

Solution:

That vertical division of power among different levels of government is one of the major forms of power- sharing in modern democracies. In this chapter, we focus on this form of power-sharing. It is most commonly referred to as federalism.

QUESTION: 2

Choose the incorrect statement.

Solution:

A state government is the government of a country subdivision in a federal form of government, which shares political power with the federal or national government. A state government may have some level of political autonomy, or be subject to the direct control of the federal government. This relationship may be defined by a constitution.

 

The reference to "state" denotes country subdivisions which are officially or widely known as "states", and should not be confused with a "sovereign state". Provinces are usually divisions of unitary states. Their governments, which are also provincial governments, are not the subject of this article.

 

The United States and Australia are the main examples of federal systems in which the term "state" is used for the subnational components of the federation. In addition, the Canadian provinces fulfil a similar role. The term for subnational units in non-English-speaking federal countries may also often be translated as "state", e.g. States of Germany

QUESTION: 3

Which are the basic objectives of a federal system?

Solution:

A federal government safeguard and promote unity of the country by equal distribution of power or by decentralizing of by each have given a chance to participate and to enjoy some political powers.

It accommodates regional diversity because in some parts of the country there many religion not get equal chance to participate and enjoy some political power but in the federal country it ensures everyone to take part and ensures that everyone should enjoy political power.

QUESTION: 4

There are two kinds of routes through which federations have been formed. Which are they?

Solution:

First route involves independent states coming together on their own to form a bigger unit. this is known as coming together federation. ex - USA, Australia, Switzerland. 
The second route is where a large country decides to devide its power between the constituent states and the national government. this is holding together federation. ex - India, Belgium .

QUESTION: 5

According to William Riker, what is the commonality found across many cases of federalism?

Solution:

A is the correct option.Riker's claim that federalism is always a result of a collective response to external or internal threats to dominant central and regional coalitions needs to be qualified to include economic and cultural threats.

QUESTION: 6

Which of the following is incorrect regarding a unitary government?

Solution:

unitary gov each tier has its specific jurisdiction and powers that is given to them by the constituition thus state nd central both has powers in their terms both ansewrable to commons

QUESTION: 7

Which of the following is not one of the key features of federalism?

Solution:

The fundamental provisions of the constitution cannot be unilaterally changed byone level of government. Such changes require the consent of both the levels of government. Courts have the power to interpret the constitution and the powers of different levels of government.

QUESTION: 8

What is true regarding sources of revenue in a federal system?

Solution:

states are given financial autonomy by giving them independency in revenue from central government.

QUESTION: 9

When was the report of the States Reorganisation Commission implemented?

Solution:

The States Reorganisation Act, 1956 was a major reform of the boundaries of India's states and territories, organising them along linguistic lines.

Although additional changes to India's state boundaries have been made since 1956, the States Reorganisation Act of 1956 remains the single most extensive change in state boundaries since the independence of India in 1947.

QUESTION: 10

What is the third tier of government known as?

Solution:

The Local Governments as the third tier of Government should be made autonomous. We, the undersigned hereby call on the National Assembly to amend the relevant sections of the Nigerian Constitution to ensure that the LocalGovernment, which is the third tier of Government is made independent and autonomous.

QUESTION: 11

The Constitution of India originally provided for :

Solution:

Three-Tier system means three levels of government. The Indian Constitution originally provided for a two-tier system of government.
(i) The union government or the central government and
(ii) The state government.
But, later a third-tier of federalism was added in the form of Panchayats [Rural level] and Municipalities [Urban level]. Every level enjoys separate jurisdiction.

QUESTION: 12

Which level of government in India has the power to legislate on the ‘residuary’ subjects?

Solution:

The Government of India (IAST: Bharata Sarakara), often abbreviated as GoI, is the union government created by the constitution of India as the legislative, executive and judicial authority of the union of 29 states and seven union territories of a constitutionally democratic republic.

QUESTION: 13

 Which of the following is a unitary state?

Solution:

A is the correct option.France is a unitary State organised on a decentralised basis under the 1958 Constitution. ... Decentralisation was further developed with the 2003 constitutional reform by which the status of the Regions was constitutionally recognised and France became a unitary and decentralised state.

QUESTION: 14

Which of the following is not an example of ‘holding together’ federations?

Solution:

A large country decides to divide its power between the constituent States and the national government. India, Spain and Belgium are examples of this kind of ‘holding together’ federations.

QUESTION: 15

How many of the world’s 192 countries have federal political systems?

Solution:

Though only 25 of the world’s 192 countries have federal political systems, their citizen’s make up 40 per cent of the world’s population.

QUESTION: 16

Which of the following subjects is not included in the Union list?

Solution:

Union List includes subjects of national importance such as defence of the country, foreign affairs, banking, communications and currency.

QUESTION: 17

Who makes laws on the subjects contained in the Concurrent List?

Solution:

Concurrent List includes subjects of common interest to both the Union Government as well as the State Governments, such as education, forest, trade unions, marriage, adoption and succession.

QUESTION: 18

Which of the following is not an example of ‘coming together federations?

Solution:

The independent States coming together on their own to form a bigger unit, so that by pooling sovereignty and retaining identity they can increase their security. This type of ‘coming together’ federations include the USA, Switzerland and Australia.

QUESTION: 19

Which is not true regarding changes in power-sharing arrangement between the centre and the states?

Solution:

The power to amend the constitution is mainly with the Union Parliament. No amendment can be made without Parliament's action and consent. Union Parliament alone has the power to initiate bills for amending the constitution.

QUESTION: 20

Which country has a two-party system?

Solution:

The American Two-Party System. The United States has only two major political parties: the Democrats and the Republicans. These parties have a duopoly, meaning that they share almost all the political power in the country. Most democratic countries have more than two parties.

Similar Content

Related tests