Test: Female Reproductive System


24 Questions MCQ Test Biology New | Test: Female Reproductive System


Description
This mock test of Test: Female Reproductive System for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 24 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Female Reproductive System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Female Reproductive System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Female Reproductive System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Female Reproductive System extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the odd one form the following

Solution:

The female external genitalia include mons pubis, labia majora, labia minora, hymen and clitoris.

QUESTION: 2

Which one of the following is unpaired in a mammal?

Solution:

Clitoris is unpaired rest are paired.

QUESTION: 3

The endometrium is the lining of

Solution:

The wall of the uterus has three layers of tissue. The external thin membranous perimetrium, middle thick layer of smooth muscle, myometrium and inner glandular layer called endometrium that lines the uterine cavity.

QUESTION: 4

The opening of the vagina is often covered partially by a membrane called……

Solution:

The opening of the vagina is often covered partially by a membrane called hymen.The hymen is often torn during the first coitus (intercourse).

QUESTION: 5

Which is incorrect about Myometrium

Solution:

Myometrium is made up of smooth muscle and it is thick layer help in childbirth.

QUESTION: 6

Capacitation of sperm is occur in region     

Solution:

Capacitation is a Process in which sperm is activated in vagina.

QUESTION: 7

Cervical canal along with …………. Is known as birth canal

Solution:

The cavity of the cervix is called cervical canal which along with vagina forms the birth canal.

QUESTION: 8

Part of Uterus undergoes cyclical changes during menstrual cycle

Solution:

The endometrium undergoes cyclical changes during menstrual cycle.

QUESTION: 9

The glandular tissue of each breast is divided into 15-20 mammary lobes have duct

Solution:

The glandular tissue of each breast is divided into 15-20 mammary lobes containing clusters of cells called alveoli The cells of alveoli secrete milk, which is stored in the cavities (lumens) of alveoli. The alveoli open into mammary tubules. The tubules of each lobe join to form a mammary duct.

QUESTION: 10

The ……………….... are fleshy folds of tissue, which extend down from the mons pubis and surround the vaginal opening.

Solution:

The labia majora are fleshy folds of tissue, which extend down from the mons pubis and surround the vaginal opening.

QUESTION: 11

Each fallopian tube is about ………….long and extends from the periphery of each ovary to the uterus

Solution:

Each fallopian tube is about 10-12 cm long and extends from the periphery of each ovary to the uterus

QUESTION: 12

Each ovary is connected to the pelvic wall and uterus by ……

Solution:

Each ovary is about 2 to 4 cm in length and is connected to the pelvic wall and uterus by ligaments.

QUESTION: 13

At puberty woman start producing

Solution:

Gametes produce at the time of puberty

QUESTION: 14

Germinal epithelial cells are cuboidal and these are found in

Solution:

Germinal epithelium are made up of cuboidal epithelium 

QUESTION: 15

Degenerative process of follicles or eggs in ovary is called    

Solution:

All primary follicle not able to reach at maturity some of them undergo atresia  

QUESTION: 16

Central stroma of ovary is made up of    

Solution:

Ovarian stroma is made up of connective tissue and lined by epithelium.

QUESTION: 17

A secondary sexual character is        

Solution:

Oviducts, uterus, cervix, vagina and the external genitalia located in pelvic region are secondary sexual character

QUESTION: 18

Expanded proximal part of oviduct in female is

Solution:

Each fallopian tube is about 10-12 cm long and extends from the periphery of each ovary to the uterus the part closer to the ovary is the funnel-shaped infundibulum.

QUESTION: 19

Which is not a secondary sex organ

Solution:

Mammary gland is not included in sex organ.

QUESTION: 20

The central vascular tissue of mammalian ovary is called    

Solution:

Stroma is central tissue divided into cortex and m.

QUESTION: 21

Which of the following is not an internal sex organ of a female    

Solution:

Vulva is External genitalia.

QUESTION: 22

Development of foetus occur in

Solution:

The uterus is single and it is also called womb.

QUESTION: 23

Ectopic pregnancy occur in 

Solution:

Pregnancy occur in region other than uterus is known as ectopic pregnancy.

QUESTION: 24

Most wide part of fallopian tube is -

Solution:

The edges of the Wider part of infundibulum possess finger-like projections called fimbriae, which help in collection of the ovum after ovulation.