Test: Festivals of India - 1


10 Questions MCQ Test Social Science for Class 3 | Test: Festivals of India - 1


Description
Attempt Test: Festivals of India - 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 3 preparation | Free important questions MCQ to study Social Science for Class 3 for Class 3 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which festival is known as the “Festival of Lights”?

Solution:

Popularly known as the "Festival of Lights", Deepavali signifies the victory of light over darkness, good over evil, knowledge over ignorance, and hope over despair.

QUESTION: 2

What religion does Eid belong to?

Solution:

It is also known as 'The Feast of Breaking the Fast' and is celebrated by Muslims worldwide to mark the end of Ramadan . Eid ul-Fitr takes place on the first day of the tenth month of the Islamic lunar calendar, and Muslims are not permitted to fast on that day.

QUESTION: 3

Which festival is celebrated as the birth of Lord Krishna?

Solution:

The birth of Lord Krishna, Janmashtami, is celebrated with pomp and fervour throughout India. Devotees usually observe fasts, sing devotional songs in praise of the lord, participate in Dahi Handi celebrations, hold ceremonies in temples where Lord Krishna is welcomed each year and more.

QUESTION: 4

Which festival this GIF depicts ?

Solution:

Vijayadashami also known as Dussehra, Dasara or Dashain, is a major Hindu festival celebrated at the end of Navaratri every year.

QUESTION: 5

Which festival is also popularly known as the “Festival of Colours” in India?

Solution:

Holi is a popular ancient Indian festival, also known as the "Festival of Love", the "Festival of Colours" and the "Festival of Spring".

QUESTION: 6

Identify which Indian festival is this?

Solution:

Holi is a popular ancient Indian festival, also known as the "Festival of Love", the "Festival of Colours" and the "Festival of Spring".

QUESTION: 7

Which festival is known as the harvest festival of Kerala ?

Solution:

Onam is the agricultural festival of Kerala. It is a 10-day harvest festival that is celebrated in the months of August and September.

QUESTION: 8

People of which religion celebrate Good Friday?

Solution:

Good Friday, the Friday before Easter, the day on which Christians annually observe the commemoration of the Crucifixion of Jesus Christ.

QUESTION: 9

_________ is the most famous religious festival of Maharashtra.

Solution:

Ganesh Chaturthi is the most important festival in Maharashtra. It is celebrated for ten days with huge fun fare. Banganga Festival, Kalidas Festival, Ellora Festival and Elephanta Festival are the festivals organized by the Maharashtra Tourism Development Corporation. Classical music and dance are the main attractions of these festivals.

QUESTION: 10

Which festival is this?

Solution:

Ganesh Chaturthi or Vinayaka Chaturthi is a popular Hindu festival that celebrates the bird of Lord Ganesha. Huge processions carrying a statue of Lord Ganesha is a common practice on this day.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests