Test: Fibre To Fabric - 2


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Fibre To Fabric - 2


Description
This mock test of Test: Fibre To Fabric - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Fibre To Fabric - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fibre To Fabric - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Fibre To Fabric - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fibre To Fabric - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Second most widely used fibre after cotton is

Solution:

Jute is the cheapest natural fibre and is a second most widely used fibre after cotton.

QUESTION: 2

Which of the following fibre is not obtained from animals?

Solution:

Silk cotton is a plant fiber from the KAPOK tree used for stuffing for pillows and lifejackets and insulation. Silk cotton tree has a soft wood, red flowers, large number of seeds and smaller filaments, It's cotton i.e. Silk cotton is softer than regular cotton.

QUESTION: 3

Fibre used for making gunny bag is

Solution:

Jute is used for making gunny bags because it is a strong fibre and good for storing agricultural products.

QUESTION: 4

Sweater used in winter is made up of

Solution:

Sweater is used in winter to prevent against cold. Sweater is made by wool fibres.

QUESTION: 5

Fibre obtained from plants and animals are called

Solution:

The fibres obtained from plants and animals are called as natural fibres such as cotton, wool, silk etc.

QUESTION: 6

Silk fibre is drawn from ____________ of silk moth.

Solution:

Silk fibre is obtained from cocoon of silk moth which is covered by silk threads.

QUESTION: 7

Process of making yarn from fibre is called

Solution:

The process of making yarn from fibre is called spinning. The fibres are first drawn out from their source and then twisted into yarn. Two devices used in spinning are takli and charkha.

QUESTION: 8

The device popularized by Mahatma Gandhi is

Solution:

The charkha, or spinning wheel, was the physical embodiment and symbol of Gandhi's constructive program. It represents Swadeshi, self-sufficiency, and at the same time interdependence, because the wheel is at the center of a network of cotton growers, carders, weavers, distributors, and users.

QUESTION: 9

The season in which jute is cultivated

Solution:

Jute is a rainy season crop, cultivated before rainfall that is from March to May.
It is harvested from June to September depending upon whether the sowings are early or late.
Jute requires a warm and humid climate with temperature between 24 deg C to 37 deg C.  Constant rain or water-logging is harmful.  The new gray alluvial soil of good depth, receiving salt from annual floods, is best for jute.

QUESTION: 10

Big reels on which yarn is wound is called

Solution:

The big reel on which yarn is wound is called bobbins.

QUESTION: 11

A key tool for making clothes is

Solution:

Sewing needle is a key tool for making clothes of all kinds either by machine or hands

QUESTION: 12

Pulling out seed from cotton is called

Solution:

The process of pulling out seed from cotton is called as ginning as seeds are also present along with cotton fibres.

QUESTION: 13

Sheep are reared for getting

Solution:

Sheep are reared for getting wool and milk. Sheep is also important source of meat in some part of India.

QUESTION: 14

We use woolen clothes in winter as wool is

Solution:

We use woollen cloths in winter as wool is bad conductor of heat to prevent heat loss from the body.

QUESTION: 15

First man-made synthetic fibre is

Solution:

Rayon is artificial fiber, but not truly synthetic, being made from wood. Nylon, the first synthetic fiber in the "fully synthetic" sense of that term, was developed by Wallace Carothers, an American researcher at the chemical firm DuPont in the 1930s.

QUESTION: 16

The fibre obtained from animals are made up of

Solution:

The fibres obtained from animals are made up of protein while fibres obtained from plants contain cellulose.

QUESTION: 17

Example of natural fibre is

Solution:

Nylon , polyester and acrylic are man-made fibres but silk is a natural fibres.

QUESTION: 18

Wool and silk are obtained from

Solution:

Wool and silk are obtained from animals as sheep and silk worm respectively.

QUESTION: 19

Nylon and polyester are obtained from

Solution:

Nylon and polyester are obtained from chemical substances as they are man-made fibres.

QUESTION: 20

Select the correct match

Solution:

Cotton is a natural fibre but wool is not a plant fibre. 
Jute is a plant fibre while silk is a fibre obtained from cocoons of insects and is a natural fibre.

Similar Content

Related tests