Test: Fibre To Fabric - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Fibre To Fabric - 3


Description
This mock test of Test: Fibre To Fabric - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Fibre To Fabric - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fibre To Fabric - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Fibre To Fabric - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fibre To Fabric - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following sequences is correct in making fabric?

Solution:

The sequence followed to make a fabric is Ginning → spinning and weaving.

QUESTION: 2

Which of the following devices was popularized by Mahatma Gandhi as a part of the independence movement?

Solution:

Charkha, its use was popularized by Mahatma Gandhi as part of independence movement. Charkha is a hand operated device used for spinning.

QUESTION: 3

Which of the following materials is grouped wrongly in the chart given below? 

Solution:

Rayon is an artificial fibre.

QUESTION: 4

Which of the following processes involves rotting of gummy skin of jute sticks in water?

Solution:

Separation of fibres from rotten stems and gummy skin of jute plant is called retting.

QUESTION: 5

Which of the following fibres on burning smells like burning hair?

Solution:

Wool is obtained from the fleece of sheep. Hence on burning, woollen fibre smell like the burning hair.

QUESTION: 6

The box given below shows the characteristics of fibres. Fabric made from above fibre is comfortable to use during which of the following seasons?

 

Solution:

The given characteristics are of cotton fibres. Cotton clothes are good to wear in summer season.

QUESTION: 7

Which of the following is used to make carpets and gunny bags?

Solution:

Jute fibres are used to make gunny bags.

QUESTION: 8

Which of the following does not belong to the group formed by others?

Solution:

In the given options polyester is an artificial fibre.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Complete the given correlation
Silk : Cocoon Wool : ?

Solution:

The given correlation shows fibre and its sources. Silk is obtained from silkworm cocoon and wool from the fleece of sheep.

Similarly, Wool is the textile fiber obtained from sheep and other animals, including cashmere and mohair from goats, angora from rabbits, qiviut from muskoxen, hide and fur clothing from bison, and other types of wool from camelids.

QUESTION: 10

Which of the following is not a synthetic fibre?

Solution:

In the given options wool is a natural fibre.

QUESTION: 11

Which part of the cotton plant yields cotton bolls?

Solution:

Cotton boll is the fruit of cotton plant.

QUESTION: 12

Which of the following processes involves the separation of seeds from cotton bolls?

Solution:

Fibres are separated from the seeds of cotton boll. This process is called ginning.

QUESTION: 13

Which of the following is made from coconut fibres?

Solution:

Coconut fibres are used to make mattresses.                         

QUESTION: 14

Which of the following are the two main processes of making fabrics?

Solution:

Weaving and knitting are the two main process of making a fabric.

QUESTION: 15

Which of the following statements is true for weaving?

Solution:

The process of arranging two sets of yarn together to make a fabric is called weaving.

QUESTION: 16

Which of the following statements is not true?

Solution:

Jute is obtained from the stem of a jute plant called putson.

QUESTION: 17

Which of the following processes involves conversion of yarn into cloth?

Solution:

The process of converting yarn into cloth on a handloom is called weaving.

QUESTION: 18

Which of the following takes place when fabrics are twisted before being made into yarns or thread?

Solution:

To make more strong fibres are twisted before being made into yarn.

QUESTION: 19

Which of the following is formed when fibres are twisted by spinning?

Solution:

Yam is made by spinning

QUESTION: 20

Fibres made from which of the following is suited to be used in cold places?

Solution:

Woollen clothes are preferred to wear in cold regions.

Similar Content

Related tests