Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals


Description
This mock test of Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fits & Hot And Cold Working Of Metals extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a classification of fit?

Solution:

Explanation: Simple classification of fits is down in 3 categories.

QUESTION: 2

Which of the following always provides a positive clearance between the hole and the shaft over the entire range of tolerances?

Solution:

Explanation: Clearance positive imparts a positive clearance.

QUESTION: 3

In this case, tolerance zone of hole is entirely below that of the shaft.

Solution:

Explanation: Interference fit provides a positive clearance and hence tolerance zone of hole is below that of shaft.

QUESTION: 4

Which of the following are true for system of tolerances to the shaft and the hole?

Solution:

Explanation: As per the standards.

QUESTION: 5

The description of tolerances consists of two parts namely?

Solution:

Explanation: Fundamental deviation and magnitude of tolerance are decrypted in the tolerance.

QUESTION: 6

Which of the following are true for fundamental deviation?

Solution:

Explanation: Tolerance zone is depicted by deviation while magnitude is depicted by grade.

QUESTION: 7

How many grades of tolerances are there according to BIS system fits and tolerances?

Solution:

Explanation: As per the standard.

QUESTION: 8

Tolerance for a shaft of 50mm diameter as the basic size, with the fundamental deviation denoted by g and tolerance of grade 7 is represented as?

Solution:

Explanation: First fundamental deviation is written followed by diameter and grade.

QUESTION: 9

The temperature at which new stress free grains are formed in the metal is called the ______ temperature.

Solution:

Explanation: Definition of recrystallization temperature.

QUESTION: 10

Hot working or cold working, which reduces strain hardening and residual stresses.

Solution:

Explanation: In hot working grains are re arranges as per requirement and no residual stresses.

Similar Content

Related tests