Test: Food - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 5 | Test: Food - 3


Description
This mock test of Test: Food - 3 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Food - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Food - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Read the passage and answer the questions below:

When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases. Our body needs oil the vitamins and nutrients in proper amount.

Solution:
QUESTION: 2

Directions: Read the passage and answer the questions below:

When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases. Malnutrition means:

Solution:

Lack of nutrients in the diet means malnutrition.

QUESTION: 3

Directions: Read the passage and answer the questions below:

When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases.

Q. Pick the odd one out.

Solution:

Only common cold is not a malnutrition disease.

QUESTION: 4

Directions: Read the passage and answer the questions below:

When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases.

Q. What is a go down?

Solution:

Go down is the place where extra food is stored.

QUESTION: 5

Directions: Read the passage and answer the questions below:

When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases.

Q. What is the function of saliva in our food?

Solution:

The saliva breaks down the food and lubricates it.

QUESTION: 6

Directions: Read the passage and answer the questions below:

When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases. Glucose comes from:

Solution:

Whatever we eat we get glucose from it.

QUESTION: 7

Directions: Read the passage and answer the questions below: When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases.

Q. Insectivores are ______ which eat ______ .

Solution:

Some plants eat insects. These plants are called insectivores.

QUESTION: 8

Directions: Read the passage and answer the questions below: When there is lack of availability of food, this situation is called famine. Sometimes, the volcanic eruptions, floods and droughts are the reason for it. These natural calamities destroy the crops. Sometimes improper storage of food spoils it and brings the situation of famine, there have been many deaths due to lack of food in many years. Our body needs all the vitamins and minerals for proper functioning and growth. When it does not receive some nutrients, it falls prey to diseases. Lack of nutrition is called malnutrition. There are many diseases such as kwashiorkor, marasmus and scurvy which are malnutrition diseases.

Q. Arrange them in sequence.
A. Lion                       
B. Cow           
C. Pitcher Plant                      
D.  Bear

Solution:
QUESTION: 9

A food chain is:

Solution:
QUESTION: 10

All farmers own their fields. This statement is:

Solution:

Not all the farmers working in the fields are real owners of the fields. They work for others.

QUESTION: 11

Why is the spoiled item separated from others?

Solution:

 It can spoil the rest of the food.

QUESTION: 12

Look at the picture and choose the correct option?

Solution:

Grass hopper, rabbit, deer and caterpillar eat green plants.

QUESTION: 13

Food is the basic necessity of life but some people do not get even a single meal to eat because there is wastage of food by others. Also it is not easy to grow food. It takes months to grow and a farmer works really hard to grow. He works in deadly heat in summers, give manures and fertilizer from time to time etc. What ways will you suggest to minimize the wastage of food.    

Solution:

By following all these ways, wastage of food can be minimized to a certain level.

QUESTION: 14

Find the incorrect match      

Solution:

is an incorrect match

QUESTION: 15

When we eat rice chapatti we get a sweet taste after chewing them for some time. What is the reason behind this?                                   

Solution:

When we eat rice and chapatti we get a sweet taste after chewing them for some time. This is because rice and chapatti contain starch which is converted to sugars with the action of saliva.

QUESTION: 16

Choose odd one out.

Solution:

Rats are odd one. Sundew, Venus fly trap and pitcher plant are all insectivorous plants.

QUESTION: 17

Rahul was vomiting again and again after attending his friend?s birthday party. He was feeling weak. You went to his house to collect your notebook and his mother told you about Rahul?s condition. What will you suggest her mom?

Solution:
QUESTION: 18

What should be done before packing the fruits?

Solution:

We should clean the fruits by washing them with water and should then pack them after drying.

QUESTION: 19

We taste food by ______ in our tongue,                                           

Solution:

Taste buds in our tongue help us to taste food.

QUESTION: 20

What is the lack of availability of food called?

Solution:

Lack of availability of food is called famine.

Similar Content

Related tests