Test: Food-Where Does It Come From - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Food-Where Does It Come From - 1


Description
This mock test of Test: Food-Where Does It Come From - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Food-Where Does It Come From - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food-Where Does It Come From - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Food-Where Does It Come From - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food-Where Does It Come From - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Green plants prepare their own food, hence they are called as______.

Solution:

Green plants have the ability to prepare their own food and this is the reason why they are called autotrophs

The chlorophyll which is present in the leaves is the main reason for the production of food in the plants and it is the reason for the greenery of the leaves too.

QUESTION: 2

Pulses are rich source of

Solution:

Pulses include beans, lentils and peas. They are a cheap, low-fat source of protein, fibre, vitamins and minerals.

QUESTION: 3

Spices provide

Solution:

Spices do not contain any nutrients required for human beings. They add flavors and taste to the food only.

QUESTION: 4

An animal that eats other animals is called

Solution:

An animal that eats other animals is called as carnivore or flesh eater.

QUESTION: 5

Which one is not a function of food?

Solution:

Food gives us energy, help in growth and repair body parts but do not prepare protein. We obtain proteins from plants.

QUESTION: 6

______ is not a milk product.

Solution:

Curd, Cheese and Ice-cream are milk products but Pizza is not a milk product.

QUESTION: 7

An example of complete food is

Solution:

Milk is called as complete food as it contains all the nutrients required for functioning of human beings as protein, sugar and fat.

QUESTION: 8

Honeybee makes honey from

Solution:

The correct option is C.

Solution : Honey is made from nectar, the sugary juice that collects in the heart of the flowers. Most bees gather only pollen or nectar. As she sucks the nectar from the flower, it is stored in her special honey stomach ready to be transferred to the honey-making bees in the hive.

QUESTION: 9

Curd is formed by the action of

Solution:

Curd is made from milk by adding small amount of starter containing large number of bacteria that convert milk into curd. Milk consists of globular proteins called casein. The curd forms because of the chemical reaction between the lactic acid bacteria and casein. During fermentation, the bacteria use enzymes to produce energy (ATP) from lactose. The byproduct of ATP production is lactic acid

QUESTION: 10

The part of a banana plant not used as food is

Solution:

The root is the part of the plant of banana that is not used as food. The components of the plant that we will able to eat are inner stem, flower, raw banana, and ripe banana. We also don't use the leaf of the plant of banana as the food. The leaf is employed as a plate for having food, particularly throughout festivals.

Related tests