Test: Force Determination


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Force Determination


Description
This mock test of Test: Force Determination for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Force Determination (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Force Determination quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Force Determination exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Force Determination extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which, among the following, is the correct expression for force in a current carrying conductor?

Solution:

The correct expression for force in a current carrying conductor in a magnetic field is F=Bil, where B is the magnetic field, i is the current in the conductor and l is the length of the conductor.

QUESTION: 2

When the current in the current carrying conductor increases, what happens to the force in the conductor which is at right angles to the magnetic field?

Solution:

The force at right angles to the magnetic field of a current carrying conductor increases when the current increases because it is directly proportional to the force.

QUESTION: 3

When the length of the conductor in the current carrying conductor increases, what happens to the force in the conductor which is at right angles to the magnetic field?

Solution:

The force at right angles to the magnetic field of a current carrying conductor increases when the length of the conductor increases because it is directly proportional to the force.

QUESTION: 4

When the magnetic field intensity in the current carrying conductor increases, what happens to the force in the conductor which is at right angles to the magnetic field?

Solution:

The force at right angles to the magnetic field of a current carrying conductor increases when the magnetic field intensity increases because it is directly proportional to the force.

QUESTION: 5

The unit for force in a current carrying conductor is _________

Solution:

The unit foe force in a current carrying conductor is newton because it is a force and the unit of force is newton.

QUESTION: 6

If the flow of electric current is parallel to the magnetic field, the force will be ________

Solution:

Force is a cross product. A cross product involves the sine of the angle between them. If two quantities are parallel to each other, the angle between them is zero. Sin(0) is zero, hence force is zero.

QUESTION: 7

The ratio of magnetic force to electric force on a charged particle getting undeflected in a field is ___________

Solution:

When a charged particle is undeflected in a field, the magnitude of the magnetic force and electric force acting on the particle is the same, hence the ratio is 1.

QUESTION: 8

If the intensity of magnetic field is 100T, the length of the conductor is 3m and the current in the conductor is 10A, calculate the magnitude of force perpendicular to the electric field.

Solution:

The formula for calculating the value of the force which is perpendicular to the electric field is:
F=Bil
Substituting the values from the question, we get F=3kN.

QUESTION: 9

 Weakest force in nature is ________

Solution:

Gravitational force is the weakest of all the forces because its coupling constant is small in value. Gravity cannot be felt in day to day life because of the huge universe surrounding earth. Electromagnetic force is the strongest of all  force as it deals with microscopic particles.

QUESTION: 10

The relation between the direction of force and the direction of magnetic field is _________

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

Similar Content

Related tests