Test: Force On A Current Carrying Conductor


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Force On A Current Carrying Conductor


Description
This mock test of Test: Force On A Current Carrying Conductor for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Force On A Current Carrying Conductor (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Force On A Current Carrying Conductor quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Force On A Current Carrying Conductor exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Force On A Current Carrying Conductor extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the expression for force in a current carrying conductor?

Solution:

The force in a current carrying conductor is directly proportional to the product of the two charges and inversely proportional to the square of the distance between them. Hence F=Kq1q2/r2, where K is the constant of proportionality.

QUESTION: 2

 Force in a conductor is__________ to the product of the charges.

Solution:

The force in a current carrying conductor is directly proportional to the product of the two charges and inversely proportional to the square of the distance between them.

QUESTION: 3

 Force in a conductor is __________ to the square of the distance between the charges.

Solution:

The force in a current carrying conductor is directly proportional to the product of the two charges and inversely proportional to the square of the distance between them.

QUESTION: 4

Calculate the force between two charges having magnitude 3nC and 2nC separated by a distance of 2micro m.

Solution:

From the expression:
F=Kq1q2/r2, the value of K being 9*109, we get F=13.5kN.

QUESTION: 5

If the flow of electric current is parallel to the magnetic field, the force will be?

Solution:

Force is a cross product. A cross product involves the sine of the angle between them. If two quantities are parallel to each other, the angle between them is zero. Sin(0) is zero, hence force is zero.

QUESTION: 6

The ratio of magnetic force to electric force on a charged particle getting undeflected in a field is ______

Solution:

When a charged particle is undeflected in a field, the magnitude of the magnetic force and electric force acting on the particle is the same, hence the ratio is 1.

QUESTION: 7

Weakest force in nature is __________

Solution:

Gravitational force is the weakest force in nature as it does not bind anything strongly with its help.

QUESTION: 8

According to Flemming’s left hand rule, the thumb denotes?

Solution:

According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of current.

QUESTION: 9

The relation between the direction of force and the direction of magnetic field is __________

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

QUESTION: 10

The relation between the direction of current and the direction of force is ________

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

Related tests